Blankningsförbud ökar osäkerheten – Initial uppgång kan snabbt raderas ut

Uppgångarna under förmiddagen på Stockholmsbörsen avtog och strax efter lunch var det röda siffror över hela linjen. Vi börjar vänja oss vid stora intradagsrörelser (inte mig emot).

Visst är det skoj när marknadskrafterna är så förutsägbara. När börsindexen fallit några dagar är det många högljudda förståsigpåare som anser att naken blankning skall förbjudas och att datorhandeln har gjort börsen till ett monster. Det är bara fjanterier! Det är alltid rädsla och girighet som styr upp- och nedgångarna. Om inte blankning fanns hade då börsen stigit som den gjorde i går eftermiddag? Nej, det är när blankarna tvingas stänga sina positioner som uppgångarna sätter fart. Blankningarna fungerar som en mjuk kudde och skapar dynamik på börsen och alla andra marknadsplatser. Om det bara går att spekulera med hävstång i stigande produkter och marknader kommer det att skapa obalanser och andra betydligt mer svåröverskådliga problem. Det är precis lika korkat att förbjuda blankning som  att ge bidrag till de som inte orkar göra rätt för sig (typ Grekland). Istället för att skylla på den datoriserade handeln är det väl bättre att lära sig teknisk analys, som de flesta algoritmer utgår ifrån och sedan använda det till sin fördel. Jag har aldrig hört Christer Gardell klaga på den datoriserade handeln under uppgångsfaserna… Risken är dock stor för ett idiotiskt blankningsförbud även i Sverige.

Hur som helst så avslutade OMXS30 torsdagen med ett riktigt trevligt rally och stängningen vid 937,70 motsvarade en uppgång med 3,66 procent. Av de 65 aktier jag dagligen bevakar steg 61 stycken och det innebär att vi hittills den gångna veckan har två dagar där mer än hälften av aktierna stängt på plus och två där mer än hälften fallit, vilket var länge sedan. Trots att omsättningen var den lägsta under veckan motsvarade de 22 miljarderna en 50 procent högre omsättningen än det dagliga tremånaderssnittet. DN, SvD, VA

Hennes & Mauritz var börsens högst omsatta aktie och uppgången på 2,7 procent innebar en stängning på 198 kronor. Volvo B hämtade igen en del av nedgången (skönt Christer Gardell då sov du väl gott i natt) med en uppgång på 4,9 procent till 80,30 kronor. Lastvagnstillverkaren fickhöjt kreditbetyg av kreditvärderingsinstitutet Fitch. DN, VA

Bästa sektorer under torsdagen blev råvaror och verkstad som steg med 5,6 respektive 4,0 procent. Inom verkstadssektorn gick Atlas Copco starkt med en uppgång på 4,9 procent till 134,70 kronor (jag är glad för dig Håkan). Sandvik steg med 5,5 procent till 85,95 kronor. Boliden gick starkt bland råvarubolagen med en uppgång på 6,6 procent till 86,15 kronor.

Guldpriset har efter den senaste tidens kraftiga uppgång hamnat på överköpta nivåer och risken är stor för en stundande kraftig rekyl. DN, SvD, VA

Även igår var det stora rörelser och skillnader inom banksektorn. Swedbank steg med 4,8 procent medan Nordea gick sämre än börsen som helhet med en måttlig uppgång på 1,2 procent.

VIX (fear index) föll igår med 9,3 procent till 39 och noteras fortfarande på en nivå där paniken är nära.  Det kan inte sägas nog mångar gånger: – I samband med nedgångsfaserna ökar volatiliteten och därmed osäkerheten och då skall man tassa fram med mindre steg än normalt. Vändningarna kan bli tvära, stora och kostsamma!

Dollarn noteras nu på morgonen i 6,51 mot den svenska kronan.

Råoljepriset (Brent) har stigit marginellt sedan igår morse (men inte mer än dollarn fallit) och ett fat brent råolja kostar när detta skrivs 107,3 dollar.

Den tioåriga amerikanska obligationsräntan steg igår med 22 punkter till 2,17 procent. 

Även om den starka avslutningen på Stockholmsbörsen igår och den kursformation som bildades idag indikerar en initial uppgång när fredagen inleds är det mycket som talar för att säljarna kommer testa självförtroendet hos köparna redan vid 952 eller 967. Lyckas de precis som i onsdags kan vi redan under fredagen få ett nytt tvärt kast nedåt. Istället för att gnälla på algohandeln och tjafsa om att förbjuda blankningar rekommenderar jag alla att studera hur indexen beter sig när stöd- och motståndsområdena närmar sig. De har gett många fina trades de senaste veckorna. Mycket talar för en mindre uppgång inledningsvis under fredagen och att vi därefter får en ny nedgång.

Motstånd: 938 / 952 / 956 / 967 / 1012 / 1045 / 1057
Stöd: 920 / 908 / 900 / 893 / 878 / 859 / 833 / 788

Du kan handla OMXS30 med följande minifutures:
Uppgång: MINILONG OMX A med en hävstång kring 4,59 och en stop loss på 755,00.
Nedgång: MINISHRT OMX R6 med en hävstång kring 6,43 och en stop loss på 1050,00.
(Läs mer om minisar på RBS hemsida)

Regeringen meddelar att den kommer att skriva ned tillväxtprognosen för 2012. DN, VA

I Svenska Dagbladet läser jag i en artikel att de svenska bankerna har lånat ut 85 miljarder kronor till franska banker som nu skakas av skuldkrisen i Europa. ”Ett nytt Baltikum 2008…?”

Jag brukar i mina analyser påpeka att de stora elefanterna står för den stora delen av all handel som sker. I SvD kan vi läsa att den amerikanska tradingfirman Getco ensamt stått för 6,6 procent av alla affärer som gjorts på Stockholmsbörsen under augusti.

I Frankrike, Italien och Spanien har det införts blankningsförbud på aktier. Det är fullständigt idiotiskt och kommer istället att få en motsatt effekt och förhala uppgången. Det är istället när blankare tvingas stänga sina positioner som uppgångarna tar fart. Blankning har alltid förekommit och är precis lika naturligt som att man köper bilar, hus och annat blankt. När en bilhandlare säljer en bil som ännu inte tillverkats är det en blankningsaffär. Bilhandlaren måste sedan köpa in och leverera bilen för att återställa saldot mot kunden. När inte institutioner och stora placerare kan låna ut aktier i sina långa depåer innebär det sämre villkor för småsparare. De länder som när det varit oroligt på finansmarknaderna infört blankningsförbud har bara skapat ännu mer oro och nedgångarna har blivit betydligt mer utdragna än vad de behöver bli.

Idag rapporterar:
– Arise Windpower, Dagon (kl 8.30), Enquest (kl 8.00), Moberg Derma (kl 8.00),
New Wave Group (kl 7.00), Ortivus (kl 9.00), Tilgin (kl 7.00). Bland utländska bolag kommer det rapporter från Ramirent och Thyssenkrupp.

Håll koll på följande börstider:
– Japan: industriproduktion (def) juni kl 6.30
– Frankrike: KPI juli kl 7.30 (konsumentpriser sjönk mer än förväntat i juli)
– Frankrike: BNP (prel) 2 kv kl 7.30 (oförändrad nivå)
– Spanien: KPI (def) juli kl 9.00
– EMU: industriproduktion juni kl 11.00
– Italien: KPI (def) juli kl 11.00
– Polen: KPI juli kl 14.00
– USA: detaljhandel juli kl 14.30
– USA: Michigan-index (prel) augusti kl 15.55
– USA: lager osålda varor juli kl 16.00

Precis som väntat höll stödområdet 1120-1100 även denna gång och ”tisdagen upprepades”. Alla tre amerikanska index steg kraftigt hela torsdagen och S&P 500 avancerade 4,63 procent till 1172,64 punkter. Amerikanska jobbsiffror ansågs vara orsaken till uppgången, men i själv verket hade marknaden hittat någon annan ”nyhet att haka” på vid den översålda stödnivå som indexen befann sig på inför torsdagen. Arbetslösheten i USA föll till den lägsta nivån på fyra månader. Den amerikanska handelsbalansen visar sig gå med betydligt mer underskott än väntat, igår presenterades de sämsta siffrorna sedan oktober 2008. Bäst under torsdagen gick småbolag med en uppgång på nästan 6 procent. Totalt omsattes 5,4 miljarder aktier på S&P 500 vilket var 96 procent högre än snittet. DN, DN, DN, SvD, SvD

En stark rapport från Cisco hjälpte till för att lyfta tekniksektorn och färre antal arbetslösa ökade på riskaptiten.

Energi- och råvarubolag gick starkt under torsdagen i spåren på den ökade riskaptiten.

S&P 500 inför fredagen: Primärtrenden MA-200 vände igår ner och redan under fredagen kan ett äkta dödskors, som förstärker det negativa sentimentet, effektueras. Även om man precis som efter tisdagens uppgång nu läser en massa förståsigpåare som försöker lura in svartepetter i fällan skall man ta det försiktigt. Risken för nya nedställ är fortfarande stor och för varje gång som stödområdet kring 1100 testas ökar sannolikheten för att nivån punkteras. I eftermiddag är det dags att se hur de amerikanska konsumenterna handlar och hur stora lagren av osålda varor är.

Motstånd: 1172 / 1200 / 1225 / 1290 / 1355
Stöd: 1134 / 1120 / 1100 / 1095 / 1030 / 965

Du kan handla S&P 500 med följande minifutures:
Uppgång: MINILONG SP500 G med en hävstång kring 3,99 och en stop loss på 911,00.
Nedgång: MINISHRT SP500 P med en kring 4,85 och en stop loss på 1382,00.
(Läs mer om minisar på RBS hemsida)

Trots den kraftiga uppgången i USA efter den positiva arbetslöshetssiffran är det blandad utveckling i Asien idag på morgonen. Börserna i Kina stiger för tredje dagen i rad och likaså i Hong Kong är det uppåt. De inledande uppgångarna på den Japanska börsen tidigare i morse raderades efter hand ut och Sony backade 1,7 procent. I Australien stiger All ordinaries med 0,6 procent. DN

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar