Bevakar 1410-1424 med 60% chans till lågpunkt inom en vecka

sammanfattning(Nyhetsbyrån Direkt): USA-börserna sjönk på måndagen, vilket tog ner S&P 500 och Dow Jones Industrial Average från förra veckans rekordnivåer. Bostadsdata från USA och uttalanden från Kinas finansminister sänkte riskaptiten. Nedgången var i synnerhet bred bland småbolagen.

”Småbolagen underpresterar verkligen igen och jag tror att det är problemet här. Skillnaden mellan Russel och S&P 500 ökar och det ser vissa som ett oroande tecken”, sade JC O’Hara, på FBN Securities, till Bloomberg News.

Dow Jones Industrial Average stängde 0,6 procent lägre på indexnivån 17.173, medan S&P 500 tappade 0,8 procent till 1.994. Tekniktäta Nasdaq Composite sjönk 1,1 procent till 4.527. Russel 2000-indexet, som innehåller mindre aktier, tappade 1,5 procent.

Omsättningen var 660 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 1,9 miljarder på Nasdaq.

Kinas finansminister Lou Jiwei sade att hans regering inte kommer göra några större policyändringar baserat på förändringar i enskilda makroindikatorer, trots att tillväxten står inför nedåtpress. Kommentarerna tolkades som att det inte är aktuellt med nya stimulanser.

På amerikansk statistikfront sjönk försäljningen av befintliga bostäder i USA med 1,8 procent i augusti, till en beräknad årstakt på 5,05 miljoner enheter. Analytikerkåren hade räknat med en uppgång om 1,0 procent enligt Bloombergs sammanställning.

Gällande centralbanksnyheter sade William Dudley, Fed-chef i New York, vid ett tal att Federal Reserve håller utkik efter tecken på bubblor i tillgångspriser och att finansiell stabilitet är avgörande för en effektiv penningpolitik.

På börsfronten hade internetrelaterade aktier en tuff dag. Alibaba, som steg 38 procent under fredagens rekordbörsnotering, sjönk 4,3 procent.

Yahoo, som är storägare i Alibaba, tappade 5,6 procent sedan Sanford C. Bernstein dragit ner rekommendationen för aktien.

Google och Facebook föll kring 1,4 procent.

Kemibolaget Sigma-Aldrich rusade 33 procent efter att tyska Merck Kgaa förvärvat bolaget för 17 miljarder dollar.

Apple meddelade att över 10 miljoner enheter således under debuthelgen för nya Iphone 6 och Iphone 6 Plus. Detta överträffade således introduktionen av förra årets 5S och 5C, vilken uppgick till 9 miljoner enheter.

På börsen stängde Apple 0,1 procent högre.

Tesla sjönk 3,6 procent till 250 dollar, efter att JP Morgan satt sin riktkurs för elbilstillverkaren till 190 dollar.

I Dow Jones Industrial Average återfanns konglomeratet United Technologies och maskintillverkaren Caterpillar i botten på minus 1,8 respektive 1,6 procent. Starkast mot ström var Procter & Gamble och Coca-Cola som båda avancerade 0,4 procent.
Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”I PA-indexet varnas för att ta nya positioner för uppgång på nuvarande nivå men att gå kort är däremot inget alternativ”. Veckan inleddes med ett negativt pattern gap men köparna sög upp säljtrycket redan vid 1413 vilket jag placerar i den positiva vågskålen. Det dröjde dock till 15-tiden innan det initiala gapet hade täppts till och när fredagens högsta närmade sig var det dags för vinsthemtagningar. Stängningskursen vid 1418,4 motsvarade en måttlig nedgång med 0,2 procent.

Gårdagens box begränsas av gapet inför fredagen och ger inte så mycket information. Vi bör hålla koll på begränsningarna 1424 och 1410 idag, däremellan är det svårbedömt.

Volymen igår var lägre än i fredags men trots det 10 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Totalt steg 213 aktier igår medan 281 stängde ner. 31 procent av aktierna på OMXS30 stängde på plus.

Högst omsatta aktier igår blev Nordea där aktier för 1094 miljoner kronor omsattes. HM B kom på andra plats där aktier för 924 miljoner kronor omsattes. SEB A kom på tredje plats och totalt omsattes aktier för 605 miljoner kronor. Störst påverkan på OMXS30-indexet, som föll med 3,2 punkter hade HM B som tyngde indexet med 2,8 punkter.

Bästa sektor igår blev finans. Sämsta sektorer blev konsumenttjänster och basråvaror.

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade igår Nordea (+1,6%) följt av SEB A (+1,2%) och MTG B (+0,8%). Sämst gick Boliden (-1,8%) och SSAB A (-1,8%) följt av HM B (-1,8%).

OMXS30 inför tisdagen:

SP500 inför tisdagen:

Börsnyheter och makrodata från Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER
FIRST NORTH
– Scandidos

STÄMMOR
– Angler Gaming (extra)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Moberg Pharma: bolagspresentation hos Remium kl 12.00

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Kungsleden: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 8/10)

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– Helgstängt på Tokyobörsen

MAKROSTATISTIK
* Kina: HSBC industri-PMI (prel) september kl 3.45 (50,5 mot förväntade 50,0)
– Frankrike: BNP (def) 2 kv kl 8.45
* Frankrike: inköpschefsindex (prel) september kl 9.00
* Tyskland: inköpschefsindex (prel) september kl 9.30
* EMU: inköpschefsindex (prel) september kl 10.00
– USA: FHFA husprisindex juli kl 15.00
* USA: Markit industri-PMI (prel) september kl 15.45

MAKRO ÖVRIGT
– RB: resultat omvänd repa kl 10.15
– Spanien: säljer växlar kl 10.30
– ECB: reparesultat kl 11.10
– Japan: helgstängt
USA: Så här skrev jag igår: ”Kursen hade inledningsvis i fredags stigit med 2,1 procent på fyra dagar och historiskt har den genomsnittliga utvecklingen varit svagt negativ den kommande veckan”. Måndagen inleddes med ett negativt pattern gap, som aldrig var i närheten av att täppas till. Nedgången fortsatte till stödet vid 1991, där köparna sög upp säljtrycket så att nedgången mattades av. Stängningen vid 1994,4 motsvarade en nedgång med 0,8 procent.

Gårdagens kursstapel punkterade de senaste fyra dagarnas stängningskurs men i den positiva vågskålen placerar jag, än så länge, stängningen ovanför 1991.

Kursen har fallit med 1,2 procent på två dagar i en positiv marknadsfas, samtidigt som MACD noteras i sälj och vi har en squeeze. Detta har inträffat 35 gånger de senaste 12 åren och i 21 av dessa har kursen stått lägre en vecka senare.

Volymen igår var naturligtvis lägre än i fredags då det var häxfredag men översteg det dagliga snittet för de senaste tre månaderna med 2,3 procent.

Ingen sektor stängde på plus igår. Sämst gick basråvaror och energi.

En av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg igår. Apple vände upp med marginella 0,1 procent och stängde på $101,1. Google föll med 1,5 procent för att stänga vid $587,4. Twitter tvärvände och rasade med 2,0 procent för att till slut stänga vid $51,9. Den sociala kollegan Facebook fortsatte föll med 1,5 procent och stängde på $76,8.
Asien: Det är mestadels nedåt på börserna i de asiatiska tidszonerna även om det efter den positiva siffran från inköpscheferna i Kina har varit något positivare tongångar och det syntes åtminstone tillfälligt ett stigande kopparpris.

Nikkei: Stängt
Kospi: -0,5%
Shanghai: +0,8%
Hang Seng: -0,1%
Taiwan: +0,1%
Bombay: -0,6%
All Ordinaries: +0,5%

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar