Bevaka utvecklingen kring 1263 och 1285 däremellan sitter vi på händerna

sammanfattningIntresseklubben antecknar: Det är verkligen upp- och nervända världen. För bara några månader sedan var det negativt när inte demokrater och republikaner kom överens om budgeten. Igår meddelades att parterna var överens och att risken för ett nytt debakel kring skuldtaket i januari är betydligt lägre. Detta besked mottog marknaden negativt och orsaken är troligtvis att risken är att det ligger en nedtrappning av QE3. Det visar återigen, med all önskvärd tydlighet att nyheter tolkas olika beroende på i vilket läge börssentimentet befinner sig. Tidsmässigt och nivåmässigt ligger det nära till hands för en rekyl, det gäller bara att vänta in och tolka en trigger som passar.

Stockholmsbörsen: Det initiala negativa gapet täpptes till redan efter en halvtimme och nästa nivå var 1275 där kursen hovrade fram till eftermiddagen. I samband med USA-öppningen tog säljarna över och kursen föll till stängningen men reducerade nedgången i callen. Stängningskursen vid 1268,0 motsvarade en måttlig nedgång med 0,2 procent.

Gårdagens kursstapel var en negativ reversalformation som öppnade och stängde på ungefär samma nivå i den nedre deln av kursstapeln. I fredags kom köparna tillbaks vid 1263 och skulle den nivån punkteras är det relativt fritt ner mot 1234.

De senaste dagarna har jag påtalat att 1285 är en viktig nivå som behöver återtas relativt snart för att inte säljarna ska ta över även det medellånga sentimentet.

På kort sikt är alltså edgen för uppgång fortfarande bra men den kraftigt negativa omslagsformationen i både vecko- och månadsgrafen ska vi hålla under uppsikt då de väger tyngre än kortsiktiga signaler.

Gårdagens omsättning var den lägsta sedan den 2 december och uppgick till 10,3 miljarder kronor vilket var 11 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Endast två sektorer stängde på plus igår och det var kraft- och oljebolagen stärkta av potentiella kraftfulla prishöjningar (som jag varnat för i snart ett år). Sista ordet är dock inte sagt och jag lär få anledning att återkomma till den inte alltför kloka energipolitiken.
De sektorer som gick sämst var hälsovård och teknologi.

Totalt steg 197 aktier igår medan 289 stängde ner och 27 procent av largecapaktierna stängde på plus.

Högst omsatta aktier igår blev H&M B där aktier för 984 miljoner kronor bytte ägare, därefter följde Ericsson B med 577 miljoner kronor och sedan Volvo B med totalt 562 miljoner kronors omsättning.

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade igår Lundin Petroleum (+1,2%) följt av Swedish Match (+0,9%) och Skanska B (+0,5%). Sämst gick Securitas B (-1,3%), Boliden (-1,2%) följt av Nokia (-1,2%).

OMXS30 inför torsdagen:

S&P 500 inför torsdagen:

Stämmor, börshändelser, statistik och utdelningar:
– Swedol: försäljningsrapport för november kl 8.50
– Hexatronic: anmälningstid i nyemission avslutas

Håll koll på följande tider idag:
– Frankrike: KPI november kl 8.45
– SNB: räntebesked kl 9.30
– SCB: KPI november kl 9.30
– SCB: arbetslöshet november kl 9.30
– AF: prognos kl 10.00
– Business Sweden: marknadsöversikt kl 10.00
– ECB: månadsrapport kl 10.00
– EMU: industriproduktion oktober kl 11.00
* USA: detaljhandel november kl 14.30
– USA: nyanmälda arbetslösa v 49 kl 14.30
– USA: importpriser november kl 14.30
– USA: Bloomberg konsumentförtroende veckoindex kl 15.45
– USA: lager osålda varor oktober kl 16.00

USA:
Strax efter inledningen punkterades 1800-nivån och därefter punkterades flera viktiga stödnivåer. Strax innan stängning testades 1780-nivån som åtminstone tillfälligt stod pall. Stängningen vid 1782,2 motsvarade en nedgång med 1,1 procent och skedde kring dagslägsta.

Om det nu visar sig att 1777-nivån, som utgör den nedre begränsningen i nuvarande tradingzon, punkteras hittar vi nästa stöd kring 1748. Rekylen är fortfarande hälsosam och vi kan fortsätta leta positiva omslagsformationer ner mot denna nivå. Vi fick åter en röd trendstapel samtidigt både vecko- och dagsdiagrammet. Om nedgången fortsätter och december stänger under 1782 effektueras en bearish piercing line i måndadsgrafen.

Igår skrev jag: ”Gapet upp mot 1811 i måndags följt av gårdagens röda stapel som fyller igen gapet har utseendet av en bearish evening star men det kan vara ett tecken på paus inför de kommande prövningarna nästa vecka”.

I måndags skrev jag: ”Även om det positiva omslaget i fredags kring 20-dagars medelvärde var positivt ska vi ta det försiktigt kring begränsningarna i den nuvarande tradingrangeng. Det gäller att vara beredd på tvära kast och en slagig handel så länge 1814/1777-zonen är intakt. Efter en positiv fortsättningsformation som den i fredags är det inte ovanligt med en paus och avaktande handel några dagar”.

Gårdagens volym var den högsta på en vecka och 7 procent högre än det dagliga snitttet för de senaste tre månaderna.

Ingen sektor stängde på plus igår. Sämst gick basråvaror och energirelaterade aktier.

En av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer steg igår. Apple backade 0,7 procent till $561,36. Google vände ner och föll med 0,7 procent för att stänga på $1077,3. Twitter fortsatte trots det dystra börsklimatet upp med 0,7 procent till det nya rekordet $52,3 medan den sociala kollegan Facebook backade med 1,7 procent för att till slut stänga vid $49,4.

Asien:
För andra dagen i rad är det breda nedgångar på de asiatiska börserna och placerarkollektivet tar oron för en eventuell nedtrappning av QE3 som en orsak att minska risken. Det är lätt att glömma vilken enorm uppgång som ligger bakom oss och det minskar naturligtvis avståndet till säljknappen. Japanska Nikkei backar med 1,6 procent, sydkoreanska Kospi med 0,9 och Hong Kong-börsen med 0,5 procent. Australiska All Ordinaries noterar när detta skrivs för en nedgång med 0,9 procent.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar