Bevaka pickup kring 1200 (bara vid positivt omslag)

sammanfattningIntresseklubben antecknar: Inköpschefsindex för tjänstesektorn sjönk mer än väntat i mars och antalet sysselsatta i den privata sektorn steg, men betydligt mindre än väntat. Riskaptiten stärktes inte heller av att oljelagren steg till den högsta nivån på 22 år. Det hjälpte inte att flera Fed-ledamöter uttalade sig positivt om QE3 och att Kina presenterade positiva makrosiffror. Fed har fortfarande för avsikt att trycka ut mellan 80-90 miljarder USD per månad under resten av året. Placerarkollektivet passade på att ta hem lite vinst inför både ECB, Bank of England. Bank of Japans aviserade nya kraftfulla åtgärder i samband med räntemötet idag. Mario Draghi pressas nu på att verkställa Plan B eftersom den ekonomiska återhämtningen inte verkar kunna stå på egna ben och det riskerar en ny runda med stöd till krisande europeiska banker.

Stockholmsbörsen igår: Efter en skvalpig inledning mellan 1207 och 1210 punkterades lägstanivån en halvtimme efter USA-öppningen. Vid 1200-nivån sögs dock säljtrycket upp och stängningen hyfsades till kring 1203,4 som motsvarade en nedgång med 0,6 procent.

Varje dag denna vecka har jag upprepat: ”Mars månads kursstapel blev en long legged doji vilket är ett tecken på osäkerhet och det är ingen bra formation när kursen befinner sig alltför långt från årsmedelvärdet”. Än så länge är dock den viktigaste kortsiktiga stödnivån vid 1178 intakt och så länge 1189 håller letar vi efter nya köplägen.

Endast 2 av 10 aktier steg inom OMXS30-indexet igår. Omsättningen var lägre än i tisdags och 12 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Förra veckan slutade med en uppgång med 0,4 procent och hittills i år har OMXS30 stigit med 8,9 procent.

De tydligaste nivåerna som jag bevakar nu är 1223 på ovansidan och 1178 på nedsidan.

OMXS30 inför torsdagen:

SP500 inför torsdagen:

Nordiska bolag som rapporterar idag:
– Stolt-Nielsen

Bolagsstämmor idag:
– Cybaero, Finmetron (extra), Götenehus (extra), Neste Oil, UPM-Kymmene, Volvo

Följande bolag handlas fom idag exklusive utdelning:
– Sanoma (0:60 eur), Teliasonera (2:85 kr)

Håll koll på följande tider idag:
– Helgdag både i Kina och Hong Kong idag
* BOJ: räntebesked och presskonferens
– Silf/Swedbank: inköpschefsindex tjänstesektorn mars kl 8.30
– Danmark: BNP (def) 4 kv kl 9.00
– EMU: PMI tjänstesektor (def) mars kl 9.58
– Spanien: säljer obligationer kl 10.30
– EMU: PPI februari kl 11.00
* BOE: räntebesked kl 13.00
– USA: Challenger varselstatistik mars kl 13.30
* ECB: räntebesked kl 13.45
* USA: nyanmälda arbetslösa v 13 kl 14.30
* ECB: presskonferens med Mario Draghi kl 14.30
– USA: Bloomberg konsumentförtroende veckoindex kl 15.45
– RGK: annonserar realobligationsemission kl 16.20
* USA: Ben Bernanke håller tal kl 16.30

USA: Onsdagens högstanotering vid 1572 noterades redan efter någon minuts handel, därefter var det vinsthemtagningar som präglade dagen. Stängningen nära dagslägsta på 1553,7 motsvarade en nedgång med 1,1 procent. Den största nedgången noterade småbolagsindexet Russell 2000 som backade 1,7 procent.

Ingen sektor stängde på plus under onsdagen men minsta nedgångarna stod dollarrelaterade bolag för. Sämst gick det dock för råvaru- och finansbolagen som backade 4,6 respektive 2,1 procent.

Totalt omsattes 2,6 miljarder aktier på S&P 500 under onsdagen vilket var den högsta omsättningen sedan den 26 februari (jag räknar inte lösendagen den 15 mars) och det innebar att 11 procent fler aktier än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna omsattes. 286 av de 500 aktierna inom S&P 500-indexet steg. S&P 500 stängde i stort sett oförändrat under föregående vecka och har hittills i år stigit med hela 9 procent medan Nasdaq Composite noterar en uppgång på 8,7 procent.

Apple fortsatte upp även under onsdagen och steg med 0,5 procent och stängde på $431,99. Google som noteras högt upp den långsiktiga kanalen backade däremot med 0,8 procent till $806,2 medan Facebooks steg med hela 3,3 procent till $26,2 under gårdagen.

Asien: Det är breda nedgångar på de asiatiska börserna efter de sämre amerikanska siffrorna än väntat igår. Oro stiger för att Feds anabola dopning av ekonomin inte räcker och vad väntar då? Bank of Japan som sammanträder för första gången med den nya laguppställningen förväntas presentera rejält utökade ekonomiska stimulanser men risken för bakslag om inte nivån överträffar förväntningarna är överhängande. Risken är överhängande för att vi får en besvärlig avslutning på veckan. I Sydkorea faller börsen med 1,5 procent där naturligtvis det upptrappade krigshotet spelar en viss roll. Kopparpriset som faller för femte dagen i rad noterar nu en ny åttamånaderslägsta.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar