Bekräftad säljsignal – men ännu bara rekyl

Stockholmsbörsen: Vi vet redan att en bearish engulfing är en kraftfull omslagsformation när den inträffar efter en längre uppgångsfas än väntat. Igår öppnade OMXS30 nedåt och fortsatte ner under hela dagen för att stänga på absolut dagslägsta i callen. Stängningskursen 1092,1 motsvarade en nedgång med 1,0 procent.

Omsättningen uppgick till hela 14,8 miljarder kronor vilket var var den högsta omsättningen sedan den 24 oktober. Volvo stod ensamt för 23 procent av omsättningen, men trots denna extrema omsättning i Volvo var det betydligt högre aktivitet än normalt. Endast 7 procent av de aktier jag dagligen bevakar deltog i uppgången. Hittills i år har OMXS30 stigit med 10,6 procent.

Jag skrev i måndags: Fredagens lilla kursstapel ska ses som en ”mikrokonsolidering” och efter små kursstaplar kan vi förvänta oss större rörelser”. Det blir nu spännande att se hur stor del av den negativa omslagsformationen som kan härröras till VOlvo och om köparna vågar sig tillbaks på nuvarande nivå.

Den senaste veckan har jag påtalat varje dag att indexet var överköpt på kort sikt och att det hade varit hälsosamt med en kontrollerad rekyl. Det blir nu spännande att se om köparna vågar sig tillbaks innan 1079 punkteras där 20-dagars medelvärde möter upp.

Sämsta sektorer under torsdagen blev råvaror och verkstad som backade 1,7 respektive 1,4 procent.

KappAhl, Volvo och AstraZeneca tillhörde förlorarna medan Enea, ABB, Axis och Ericsson stängde med stabila uppgångar.

Högst omsatta aktier var under torsdagen Volvo B 3466 Mkr (-4,3%) följt av Eric B 696 Mkr (+0,8%) och Atlas Copco 598 Mkr (-1,5%).

OMXS30: Jag har sagt det förr och säger det igen. Oavsett om statistik kommer in bättre än väntat hänger tolkningen på var i diagrammen börskurserna befinner sig. Trots ett utökat QE3 och de positiva siffrorna från USA igår föll världens börser under torsdagen. De negativa omslagsformationerna kring kritiska motstånd fick placerarkollektivet att ta det säkra före det osäkra och sälja. Vi har nu fått bekräftade säljsignaler i de flesta tidsupplösningar och nu tycks de flesta tro att en lösning på budgetstupet ska få börserna att vända upp. Mest troligt är det att vi efter en lösning kommer att se en toppformation eftersom lösningen redan prisats in.

SP500: Efter den negativa omslagsformationen behöver köparna komma tillbaks idag för att inte punktera viktiga sentimentsnivåer. Punkteras 1398 får vi en ny lägre botten i den stigande korta formationen men i den positiva vågskålen noterar jag att köparna visar tecken på att komma tillbaks i 60-min-grafen. För tillfället är läget svårbedömt och vi gör klokt i att bevaka 1398 på nedsidan och 1438,6 på ovansidan. Allt däremellan innebär en uppladdning.

Intresseklubben antecknar:
– Börserna rusar i Kina efter positiva PMI-data som enligt bedömmare tyder på en solid återhämtning
– Intrum Justitia skär ner i Tyskland
– Nybilsregistreringen fortsätter att fall i EU
– AstraZeneca får sänkt riktkurs av Societe Generale
– Trelleborg för höjd rek av Berenberg
– Air France fortsätter skära ner
– Euroländerna misslyckades med en gemensam budget för euroländerna vilket Fredrik Reinfeldt anser vara en stor framgång
– Magdalena Andersson (S) skriver i DN-debatt att den svenska regeringen agerat nyckfyllt i EU-förhandlingarna. Jag säger bara lyssna på Ekots lördagsintervju…

Håll koll på följande tider idag:
– Japan: Tankan-rapport 4 kv kl 0.50 (lägre än väntat)
– Kina: HSBC industri-PMI (prel) december kl 2.45 (steg till 50,9)
– Japan: industriproduktion (def) oktober kl 5.30
– Finland: KPI november kl 8.00
– Frankrike: PMI (prel) december kl 8.58
– Tyskland: PMI (prel) december kl 9.28
– EMU: PMI (prel) december kl 9.58
– Österrike: KPI november kl 10.00
– EMU: KPI november kl 11.00
– EMU: sysselsättning 3 kv kl 11.00
– ECB: publicerar Financial Stability Review kl 13.00
* USA: KPI november kl 14.30
– USA: industri-PMI (prel) december kl 14.58
– USA: industriproduktion, kapacitetsutnyttjande november kl 15.15
– EU: toppmöte

USA: Efter en mindre uppgång upp mot 1431 tog säljarna åter över och pressade kursen fram till två timmar innan stängning då säljtrycket avtog och köparna vågade sig tillbaks. Stängningskursen 1419,7 motsvarade en nedgång på 0,6 procent. Nasdaq 100 föll mest av de ledande indexen med 0,8 procent. På statistikfronten sjönk nya sökande av arbetslöshetsunderstöd till den lägsta siffran på fyra veckor och detaljhandelsförsäljningen steg mer än väntat i november (men vad hjälper det när placerarkollektivet letar efter orsaker att ta hem vinster).

Omsättningen var lägre än i onsdags och 3,7 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. 184 av de 500 aktierna som ingår i  indexet steg. Bästa sektorer blev transport och dollarrelaterade bolag. Sämst gick råvaror.

Efer den bearish shooting star som effektuerades i onsdags fullföljdes vändningsformationen och med gårdagens stapel har vi nu fått en evening star. Det är önskvärt med en bekräftelse som vi får om veckan stänger lägre än 1416. Samtidigt är det värt att notera att köparna kom tillbaks de sista två timmarna och lyckades få till en stängning ovanför 1419.

Efter förra veckans avvaktande rörelser med en marginell uppgång med 0,1 procent noterar nu S&P 500 en uppgång på 12,9 procent vilket kan jämföras med 14,9 procent hos Nasdaq Composite.

Asien: Det är blandad utveckling på de asiatiska börserna nu på morgonen. Kina sticker ut och stiger med hela 4,9 procent efter besked att PMI-datan visar att den ekonomiska återhämtningen sker på en solid grund. Japanska Nikkei noteras kring nollstrecket och det samma gäller för Australiska All Ordinaries.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar