Behövs en rekyl och draghjälp från DAX

sammanfattningNEW YORK: GNETADE SIG UPP PÅ PLUS INFÖR LÅNGHELG, S&P +0,1%

STOCKHOLM (Direkt) USA-börserna höll sig länge på minus men lyckas ta sig upp ovan nollan i sluthandeln, där onsdagen tillslut stängde. Den senaste tidens aktierally hade således pausat något, veckoslutets långledighet bidrog sannolikt till lugnet.

Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average upp 0,3 procent till 19.083. S&P 500 steg 0,1 procent till 2.204. Nasdaq Composite sjönk 0,1 procent till 5.380.

”Marknaden är ganska optimistisk för tillfället men vi går in i en helgledighet nu, så jag tror att folk antagligen vill ligga lite lågt. Investerare väntar i grund och botten på konkreta åtgärder på skattesidan. Hittills finns det inte mycket att räkna på varför jag tror att dagen blir ganska lugn”, sade Christian Zogg, vid LLB Asset Management, enligt Bloomberg News.

På statistikfronten visade data att orderingången på varaktiga varor, bland annat maskiner och transportutrustning, i USA steg klart mer än väntat i oktober – vilket fick fart på både dollarn och långräntan.

Räntekänsliga sektorer höll tillbaka aktieindexen där utilities (el- och gasbolag) var sämst presterande följt av fastighet. Konjunkturkänsliga sektorer som verkstad, finans och energi fortsatte att vinna mark.

Bland rapporteftersläntrarna bjöd Deere sina aktieägare på en rusning om 10 procent. Bolaget, som till viss del konkurrerar men Volvo Anläggningsmaskiner, höjde sin vinstprognos för 2017 sedan kostnadsbesparingar kompenserade en del av effekterna från lägre efterfrågan.

Sämre gick det för läkemedelsjätten Eli Lilly föll 10 procent, efter att bolaget inte nått de primära målen i sin kliniska fas 3-studie kring Solanezumab, för behandling av personer med lätt demens till följd av Alzheimers sjukdom.

En liknande, men större rörelse syntes i Juno Therapeutics som föll med 25 procent. Bolaget har stoppat sin studie med ett experimentellt cancerpreparat efter att en patient dött och en annan befaras dö.

På torsdag är börserna i New York helgstängda och stänger tidigare på fredag för firande av Thanksgiving. Många marknadsaktörer kommer således vara borta, vilket sannolikt kan ge lägre volymer. Marketwatch menar att bortfallet av investerare kan leda till stora indexsvängningar om någon oväntad rubrik dyker upp.

Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen var upp 5 punkter till 2,36 procent.


 

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Vi kan alltså dra slutsatsen att något mer talar för en kortsiktig rekyl men på några veckors sikt är förutsättningarna goda för en fortsatt uppgång.”

Onsdagen blev en stökig tillställning där kursen pendlade mellan 1489 som markerades redan under de första minuterna och 1476 som sattes strax innan klockan fyra. Stängningen vid 1482,6 motsvarade en marginell nedgång med 0,2 procent.

Candlesticken sedan utbrottet i början av veckan har inte varit riktigt så kraftfulla som jag hade hoppats och volymen har inte heller imponerat. Så länge vi inte får en kraftfull stängning under utbrottsnivån talar dock mer för att en rekyl ner mot 50-dagars medeltal är värd att haka på.

Fem av de senaste dagarna har stängt i den övre delen av candlesticken men gårdagen var den första nedgångsdagen efter uppgång. Det innebär att vi får en +5/-1 och det har vi bara sett 12 gånger sedan 2001 och vid 7 av dessa har kursen stått lägre. Det är alltså inte speciellt många tillfällen och det innebär att det inte ger någon info om sannolikheten för upp- och nedgång idag.

Volymen igår var visserligen högre än i tisdags men bara 3 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Systemair (kl 8.00), Sensys Gatso (kl 8.30), Lundbergs (lunchtid), Malmbergs (lunchtid)

NGM
– Kopparbergs Bryggeri

FIRST NORTH
– Alm Equity (kl 8.00), Prime Living (kl 8.00), Insplanet (kl 8.30), Starbreeze (kl 8.30), Intuitive Aerial (kl 8.45), Axichem, Copperstone Resources, Dignitana, Gaming Corps, Maxfast Properties, Spiffx (troligen kl 8 ), Transtema, Waystream

AKTIETORGET
– Ambia Trading, Oboya Horticulture, Optifreeze, Orezone, Pen Concept, Redwood Pharma, Scandinavian Real Heart

ÖVRIGA NORDEN
– Avance Gas (ändrat datum fr 27/10) (kl 8.00), BW LPG (kl 8.00-9.00)

STÄMMOR
– Aker BP (extra), Medicpen (extra)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Avanza: Börsdagen arrangerad av Avanza, Financial Hearings och Placera, med Beowulf Mining, Cell Impact, Byggpartner, Lightlab, Baltic Horizon, Paradox, Lammhults, Ad City Media, Doxa, Miris, Ellen, Aino Health och Spiltan kl 7.45-16.00
– Nyhetsbyrån Direkt och Investerarbrevet arrangerar webbsänt investerarseminarium. Deltagare: Aberdeen, Blackrock, Invesco, Jupiter och Schroders kl 8.30-13.00
– Erik Penser arrangerar bolagsdag , med bl a Catena, Corline, Eolus Vind, Smart Eye, C-Rad, Alcadon, Acando, NGS, Sensys Gato, Opus, Orexo, Confidence och DDM kl 13.00-17.45

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Pexa: anmälningstid i nyemission avslutas
– Serneke: första dag för handel på Stockholmsbörsen

KAPITALMARKNADSDAG
– Saab: i Stockholm kl 13.00

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– USA-börserna helgstängda pga Thanksgiving

MAKROSTATISTIK
* Japan: industri-PMI (prel) november kl 1.30
* Tyskland: BNP (def) 3 kv kl 8.00
– Frankrike: konfidensindikator näringslivet november kl 8.45
– KI: konjunkturbarometer november kl 9.00
– Spanien: BNP (def) 3 kv kl 9.00
– SCB: PPI oktober kl 9.30
– SCB: investeringsenkäten 3 kv kl 9.30
– ESV: statsbudgetens utfall oktober kl 10.00
– Tyskland: IFO-index november kl 10.00
– Tyskland: GfK konsumentförtroende inför december kl 13.00

CENTRALBANKER
– RB: resultat obligationsköp kl 10.07
– Riksbanken: Martin Flodén talar om för- och nackdelar med negativ ränta kl 10.45
– Turkiet: räntebesked kl 12.00

MAKRO ÖVRIGT
– LO: presenterar ”Ekonomiska utsikter” kl 10.30
– RGK: auktionsresultat realobligationer kl 11.03
– USA: Helgdag, Thanksgiving


 

USA-börsen: Igår skrev jag: ”På kort sikt (dagar till veckor) är nu sentimentet positivt och kommer att vara det så länge inte varken EMA-8 eller MA-20 punkteras utan att snabbt återtas.”

Onsdagen inleddes med en nedgång mot stödet vid 2194 därefter segade sig indexet upp för att till slut stänga vid 2204,7 vilket var marginellt ovanför tisdagsstängningen och därmed den tredje raka ATH-stängningen i rad.

Det blev ingen bekräftad doji star utan istället en svagt omfamnande candlestick igår. Uppgången sedan USA-valet har varit mycket kraftig och Stockhastic har inte noterats lika högt mer än 10 gånger de senaste 20 åren. Vi 8 av dessa 10 gånger har kursen stått högre en vecka senare. Det är självklart alldeles för få träffar för att dra några slutsatser men med turning bollingerband och flera indikationer på att en ny positiv trendfas är inledd ska vi inte fundera på något annat än uppgång och se rekyler som bättre lägen att kliva på tåget.

Volymen igår var lägre än i måndags och 13 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar