Bearish engulfing vid den stigande motståndslinjen

sammanfattning(Nyhetsbyrån Direkt) De amerikanska börserna trotsade svaga tillväxtdata och steg i torsdagens handel.

Apple steg avancerade att ha köpt streamingtjänsten Beats och modehuset Abercrombie & Fitch tog ett rejält kliv upp sedan kvartalsförlusten visat sig öka mindre än väntat.

Dow Jones Industrial Average stängde upp 0,4 procent till indexnivån 16.699, medan det bredare S&P 500 steg 0,5 procent till 1.920. Även tekniktunga Nasdaq Composite noterades upp 0,5 procent till 4.248.

Omsättningen uppgick till 544 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 1,7 miljarder på Nasdaq.

På torsdagen visade reviderade data att USA:s BNP i det första kvartalet sjönk för första gången sedan 2011. Enligt de nya beräkningarna minskade BNP 1,0 procent i årstakt, en större minskning än väntade -0,5 procent i Bloomberg News prognosenkät.

Marknaden tog dock statistiken med ro.

”Den största delen av BNP-revideringen kommer från en mindre lageruppbyggnad, vilket troligen kommer att lyfta prognoserna för det andra kvartalets BNP”, skrev till exempel RDQ Economics i en kommentar.

Andra bedömare konstaterade att det redan var känt att det första kvartalet var svagt, samt att statistiken talade för en fortsätt lätt penningpolitik.

Apples köp av streamingtjänsten Beats fick godkänt av marknaden, som höjde kursen med 1,8 procent.

Uppåt var det också för klädförsäljaren Abercrombie & Fitch, som steg knappt 6 procent. Resultatet för det första kvartalet visade sig inte vara så dåligt än väntat.

Livsmedelsbolaget Hillshire Brands rusade 18 procent sedan Tyson Foods lagt ett bud högre än det som tidigare lagts av Pilgrim Pride. Tyson steg drygt 6
procent.

Vidare ökade internetsäkerhetsbolaget Palo Alto Networks drygt 5 procent efter att ha redovisat ett starkare kvartalsresultat än väntat. Bolaget har också
avslutat en legal konflikt med Juniper.

Stockholmsbörsen: Onsdagen, som var en halvdag, inledde ner mot stödet vid 1390 men där sögs säljtrycket upp. Resten av dagen var en riktigt trist tillställning med kursen pendlande mellan 1394 och 1392. Stängningen vid 1392,8 motsvarade en marginell nedgång med 0,2 procent.

Vi fick ett bra exempel på hur västerländsk teknisk analys och japansk tolkning av candlesticks skiljer sig i onsdags. Tisdagens totala längd omfamnade högsta/lägsta-noteringarna i onsdags vilket innebär att vi fick en inside day. Studerar vi istället candlesticks var den det bearish engulfing eftersom ondsdagens röda box omfamnade hela tisdagens box. Den japanska tolkningen fokuserar på öppning och stängning som de viktigaste nivåerna.

I onsdags morse skrev jag: ”Det råder en förhöjd risk att ta position för uppgång efter en längre tids uppgång men på längre sikt talar sannolikheten för en uppgång”.

Onsdagens volym uppgick endast till 4,1 miljarder kronor vilket var hela 61 procent lägre än det dagliga genomsnittet för de senaste tre månaderna, men det var ju halvdag.

Bästa sektorer i onsdags blev basråvaror och oljebolagen. Sämst gick defensiva teknologi och telekom. Totalt steg 262 aktier igår medan 209 backade. 52 procent av aktierna på large cap steg i fredags och det tolkar jag som att isen är tunn.

Högst omsatta aktier under onsdagen blev Elekta B där aktier för 714 miljoner kronor omsattes. Volvo B kom på andra plats och aktier för 420 miljoner kronor omsattes. SEB A kom på tredje plats med totalt 343 miljoner kronors omsättning.

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade i onsdags Assa Abloy (+0,6%) följt av Investor B (+0,5%) och SSAB A (+0,5%). Sämst gick Electrolux B (-1,6%), SCA B (-1,3%) följt av Atlas Copco A (-0,7%).

OMXS30 inför fredagen:

S&P500 inför fredagen:

RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– Shelton Petroleum (ändrat datum från 19/5), Trigon Agri (kl 8.00)
NGM
– Biolight, Exeotech invest (ändrat datum från 28/5)
FIRST NORTH
– Auriant Mining, Cassandra Oil (ändrat fr 28/5), Rusforest (kl 8.00)
AKTIETORGET
– BCS (ändrat datum), Guldadam, Massolit media, Transferator, WNT Research

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Trigon Agri: telefonkonferens kl 10.00

BÖRSSTATISTIK
– Avanza: presenterar privatspararnas aktiehandel för maj

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Cefour: första dag för handel i bolagets aktie utan rätt till teckningsrätter i nyemission
– Kentima Holding: anmälningstid i nyemission avslutas
– Mabi Rent: sista dag för handel inför avllstning, efter uppköp

EXKLUSIVE UTDELNING
– Alltele (1:00 kr)

MAKROSTATISTIK
– Japan: arbetslöshet april kl 1.30
– Japan: KPI april kl 1.30
– Japan: hushållens konsumtion april kl 1.30
– Japan: industriproduktion (prel) april kl 1.50
– Tyskland: detaljhandel april kl 8.00
– Spanien: KPI (prel) maj kl 9.00
– SCB: BNP 1 kv kl 9.30
– Litauen: BNP (def) 1 kv kl 10.00
– Polen: BNP (def) 1 kv kl 10.00
– Italien: KPI (prel) maj kl 11.00
– USA: privata inkomster, privatkonsumtion april kl 14.30
– USA: Chicago inköpschefsindex maj kl 15.45
– USA: Michigan-index (def) maj kl 15.55

USA: Efter en skvalpig inledning togs högstanivån för den första timmen ut 1,5 timme före stängning som var stark. Torsdagen innebar en uppgång med 0,5 procent och ett nytt ATH kring 1920.

Fem av de senaste sex börsdagarna har stängt på plus och uppgången under perioden uppgår till 2,5 procent.

I onsdags morse skrev jag: ”Om utbrottsnivån vid 1902 punkteras idag finns risken för en turtle soup men annars är utbrottet positivt, även om kursen är kortstiktigt överköpt. Det är något mer än 50 procent chans till en lägre notering fram till på onsdag den kommande veckan”.

Volymen igår var något lägre än i onsdags och 23 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Ingen sektor stängde på minus igår (jag räknar inte kraftbolag). Bästa sektorer blev basråvaror och ickecykliska varor.

Tre av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt, steg igår. Apple fortsatte upp med ytterligare 1,8 procent för att stänga vid $635,4. Google vände ner och backade med måttliga 0,3 procent för att stänga på $560,0. Twitter fortsatte upp efter tisdagens vändning och steg med 0,7 procent för att stänga vid $34,0 medan den sociala kollegan Facebook klättrade 0,5 procent för att till slut stänga vid $63,8.

Asien: Det är blandad utveckling på börserna i de asiatiska tidszonerna nu på morgonen.
Nikkei: -0,3%
Kospi: -0,9%
Shanghai: +0,1%
Hang Seng: +0,2%
Taiwan: -0,9%
Bombay: +0,2%
All Ordinaries: -0,5%

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar