Bearish engulfing som eliminerade alla boxar efter utbrottet

sammanfattningNEW YORK: PRESS EFTER RÄNTEHÖJARORO, TWEET GAV RAS, S&P 500 -1%

STOCKHOLM (Direkt) Wall Street stängde måndagens session i rött efter viss oro för en räntehöjning. Fredagens jobbrapport var klart starkare än väntat vilket fått spekulationerna kring en decemberhöjning att intensifierats.

Vidare inkom oväntat svag exportdata från Kina vilket pressade Europabörserna som spred sig till andra sidan Atlanten.

Dow Jones noterades vid stängning till minus 1 procent vid nivån 17.731, Nasdaq var ned 1 procent vid 5.095. S&P 500 backade 1 procent till 2.078.

Omkring 950 miljoner aktier omsattes på New York-börsen och 1.800 miljoner på Nasdaq.

”Under helgen har investerare försökt att smälta att vi förmodligen får en räntehöjning i december. Jag tror inte att det är de förmodade 25 punkternas höjning som fäller marknaden, utan vad som kommer efter det. I vilken takt blir kommande höjningar i en miljö av billiga pengar som vi lämnar bakom oss?”, sade Robert Pavlik, chefsstrateg vid Boston Private Wealth i Palm Beach Florida, till Bloomberg News.

På aktiefronten var det dystert för Mallinckrodt som stängde 16 procent lägre. Citron Research har nämnt specialistläkemedelsbolaget på Twitter och bland annat skrivit att det har ”signifikant mer nedsida” än Valeant.

Bättre gick det för Apache som rusade 13 procent. Olje- och gasbolaget har avvisat ett försök till uppköp av ett icke namngivet företag. Om uppköpet blir av skulle det vara den största affären för en privat amerikansk oljeproducent i år.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation steg 2 punkter till 2,34 procent.

Stockholmsbörsen igår: Igår skrev jag: ”Vi ser nu tendenser till att momentumet avtar och mycket talar för en rekyl eller lugnare uppgångstakt.”

Veckan inleddes med att första handelstimmen igår markera boxen mellan 1537 och 1530. Vid halv två punkterades boxen och vi bjöds på en TA-mässig skola som helt och hållet följde regelboken. Jag får ståpäls varje gång vi blir påminda om kraften i TA. Stängningen skedde på absolut dagslägsta 1511,6 vilket motsvarade en nedgång med 1,0 procent.

Gårdagens box omfamnade den ”sammanlagda” boxen för de senaste tre dagarna och det blir en vacker bearish engulfing som har goda förutsättningar att bli startskottet på benet ner i den sjuveckorscykel som indikerar en lågpunkt med ungefär 70% chans från nu fram till den 23:e oktober.

Volymen igår var dock lägre än de senaste tre dagarna och hela 20 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Totalt backade 159 aktier medan 121 steg på OMXSPI vilket inte är så övertygande men det är mycket spännande att se om köparna kommer tillbaks innan 1500-nivån punkteras eller om det behövs ett omtag kring den stigande stödlinjen i den korta kanalen. Isen är fortfarande hyfsat tjock (antal aktier som deltar i upp- och nedgångar) men fortsätter de stora elefanterna distribuera ut någon eller några dagar till kommer glaset snabbt att tolkas halvtomt.

Nyhetbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– BTS (kl 8.00), Cloetta (kl 8.00), D Carnegie (kl 7.00), Moberg Pharma (kl 8.00), Precise Biometrics (kl 8.00), Electra (kl 9.30), Svedbergs (kl 13.00), Black Pearl Resources, Ngex

NGM
– Obducat (senarelagd från 29 oktober))

FIRST NORTH
– Unlimited Travel (kl 8.30), Addvise, Betting Promotion Sweden

AKTIETORGET
– Cherry (kl 8.30-9.00), Arocell (ändrat datum från 17/11), NFO Drives, Promikbook

ÖVRIGA NORDEN
– Opera Software, Pandora

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Vodafone (kl 8.00), Sappi (kl 9.00), Aveva, Rockwell Automation (före USA-börsernas öppning)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Cloetta: telefonkonferens kl 10.00
– D Carnegie: webbsänd telefonkonferens kl 10.00
– Vostok New Ventures: kapitalmarknadsträff i Moskva kl 13.00

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Paynova: beräknas meddela utfall i nyemission

KAPITALMARKNADSDAG
– Ericsson kl 8.30-15.30

BÖRSSTATISTIK
– Venue Retail Group: försäljningssiffror för oktober

MAKROSTATISTIK
– Japan: bytesbalans september kl 0.50
– Storbritannien: BRC butiksförsäljning oktober kl 1.01
* Kina: KPI, PPI oktober kl 2.30
– Svensk Handel: Stilindex kl 6.00
– Frankrike: industriproduktion september kl 8.45
– Danmark: KPI oktober kl 9.00
* Norge: KPI oktober kl 10.00
– USA: NFIB småföretagsindex oktober kl 12.00
– USA: TRE veckostatistik kl 13.45
– USA: importpriser oktober kl 14.30
– USA: Redbook veckostatistik kl 14.55
* USA: grossistlager september kl 16.00

POLITIK
– EU: ekofinmöte kl 9.00
– Riksdagen: Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt träffar riksdagsjournalisterna kl 10.00

CENTRALBANKER
* Riksbanken: publicerar protokoll från penningpolitiska mötet den 27 oktober kl 9.30
– RB: reparesultat kl 10.15

MAKRO ÖVRIGT
– HUI: julhandelsprognos kl 9.00

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 10.00
USA-börsen igår: Igår skrev jag: ”Förutsättningarna för en stundande rekyl har ökat och historiskt talar mycket för att vi kommer att få en lågpunkt de närmaste veckorna. MACD har inte noterats lika högt sedan mars 2000 och jag vill påminna om att det inte behöver vara någon skillnad denna gång.”

Under de senaste veckorna har jag dagligen påpekat: ”Den potentiella målkursen för den dubbelbotten jag pratat om ett tag hittar vi kring 2120 men för tillfället är det sent att jaga priset utan bättre att vänta på att köparna kommer tillbaks på en lägre nivå.”

Volymen igår var den högsta på mer än en vecka men trots det med minsta möjliga marginal strax under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Ingen av de IT-aktier jag bevakar för att avgöra om glaset är halvfullt eller halvfullt steg igår. Twitter backade hela 4,2 procent. Hela 407 av de aktier som indexet består av backade igår. Alla sektorer jag bevakar föll och sämst gick cykliska konsumentprodukter följt av energi. VIX steg med 15,3 procent till 16,2.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar