Både 1644 och 1655 kan bli förlösande

sammanfattningNEW YORK: NÅGOT UPP, TROTS SVAG STATISTIK, S&P500 +0,2 % (OMS)

STOCKHOLM (Direkt) USA-börserna steg något under torsdagen, trots att en rad makroindikatorer kommit in något sämre än väntat.

Dow Jones Industrial Average var oförändrad på nivån 18.286. Det bredare S&P500 steg 0,2 procent till nivån 2.131 och tekniktunga Nasdaq Composite var upp 0,4 procent till nivån 5.091.

Omsättningen i antal aktier uppgick till 708 miljoner på New York Stock Exchange samt 1,7 miljarder för Nasdaq.

Klockan 16 kom siffror som visade att bostadsförsäljningen i april oväntat sjönk med 3,3 procent. Analytikerna hade räknat med en uppgång på 0,8 procent. I övrigt visade Philadelphia Fed index på en svagare ekonomisk aktivitet i näringslivet i maj än väntat.

Gårdagens Fed-protokoll, som indikerade att en junihöjning uteblir, fanns fortfarande färskt i handlarnas minne som ytterligare en faktor som gav aktiemarknaden stöd.

”Vi är låsta i en miljö där vi inte kan se någon tydlig trend. Det finns ingen som vill vräka ut aktier, men ingen vill heller öka andelen aktier. Alla frågar sig varför de ska köpa aktier”, kommenterade Mark Luschini, investeringsstrateg, för Bloomberg News.

På bolagsfronten noterades en uppgång på 3,9 procent i Best Buy, vilket var den största uppgången sedan december. Elektronikåterförsäljarens rapport var bättre än väntat, både avseende vinst och försäljning.

En annan vinnare var CRM-bolaget Salesforce, vars aktie handlades upp 3,9 procent efter att bolaget rapporterat att ett antal nya storkunder tillkommit.

Dagens raket var mjukvarubolaget Shopify som rusade 51 procent sin första handelsdag.

Även den amerikanska apoteks- och vårdcentraloperatören CVS klättrade 2,4 procent sedan företaget lagt bud på sektorkollegan Omnicare för totalt 12,7 miljarder dollar.

Bland storbolagen gick Caterpillar starkt med en uppgång på 1,6 procent.

I motsatt riktning gick NetApp som rasade 10 procent – vilket är den största nedgången på tre år – efter att bolagets försäljningsprognos missat analytikernas estimat kraftigt.

Även trägolvstillverkaren Lumber Liquidators gick knackigt och aktien försvagades 16,5 procent. Bolagets vd sade upp sig sedan myndigheter startat en utredning kring anklagelser om att bolaget sålt trä med gift i.

I storbolagsskaran var läkemedelsbolaget Johnson & Johnson en besvikelse och nedgång kunde summeras till 0,4 procent. Även McDonald’s gick svagt och backade 0,8 procent.

Tioåriga räntan backade 6 punkter till 2,19 procent.

Stockholmsbörsen igår: Igår skrev jag: ”Onsdagens positiva avslutning ger goda förutsättningar för att 2144 ska tas ut men redan vid 2155 möter det tidigare golvet i de senaste månadernas tradingrage. Beroende på vad man väljer att fokusera på går det för tillfället att hitta edgar som talar både för upp- och nedgång.”

Torsdagen inleddes svagt nedåt men vid 1628 tog det stopp och sedan var det avvaktande med extremt små rörelser fram till 14:30 då högstanivån 1633 från öppningsboxen togs ut. Denna ”Up and Go” blev väl värd att följa och ni som brukar lyssna på mig vet hur bra det är med sena utbrott efter en lågvolatil inledning i en smal range ovanför det vägda medelvärdet. Stängningen vid 1642,2 motsvarade en uppgång med 0,3 procent och formationen som jag beskriver i mina senaste böcker gav ungefär 0,5 procent.

Den gångna veckan har vi haft fyra positiva candlesticksformation men ingen negativ och nu utmanas ett motståndsområde mellan 1644 och 1655 som om det tas ut placerar ytterligare positiva pusselbitar i vågskålen.

Volymen igår var visserligen högre än i onsdags men trots det 29 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer igår blev oljebolag och verkstad. Sämst gick kraftbolag och teknologi. Starkast av OMXS30-aktierna gick Kinnevik, Nokia och Lundin Petroleum. Sämst utveckling hade SSAB A, Ericsson B följt av Getinge B. Ni som studerar WT Combo har sedan ett par dagar fått en förvarning om att trenden inte längre varit värd att följa i Eric och Getinge. Totalt steg 251 aktier på Stockholmsbörsen medan 316 stängde på rött och det ska vi tillsammans med den låga volymen hålla ett extra öga på de närmaste dagarna.

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Black Earth Farming (kl 8.00), Tobii (kl 8.00)

NGM
– Glycorex

FIRST NORTH
– Addvise, Kancera, Paradox, Skånska Energi, Stendörren, WYA Holding, Zinzino

AKTIETORGET
– Botnia Exploration, Envirologic, Follicum, Recyctec, Star Vault, Yield, Zenicor

ÖVRIGA NORDEN
– Frontline

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Deere (före USA-börsernas öppning)

STÄMMOR
– Feelgood, Paradox, Rehact (extra), Skånska Energi, Stendörren, Verisec, WYA Holding

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Black Earth Farming: telefonkonferens kl 9.00
– Tobii: webbsänd telefonkonferens kl 10.00
– Clavister: bolagspresentation hos Remium kl 12.00-13.00

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Elos Medtech: Elos börjar handlas under nya namnet Elos Medtech
– Life Assays: teckningstid av units i emission 3:1 inleds (avslutas 5/6)
– Pilum: anmälningstid i nyemission 5:3 inleds (avslutas 5/6)

EXKLUSIVE UTDELNING
– Betsson (första dag för handel exklusive rätt till inlösenaktie), Catella (0:20 kr), Com Hem (1:00 kr), Elverket Vallentuna (1:75 kr), Homemaid (0:75 kr), Insplanet (1:00 kr), Lerøy Seafood Group (12:00 nok), Melker Schörling (2:65 kr), Opus Group (0:09 kr), Scandi Standard (1:30 kr)

MAKROSTATISTIK
– Tyskland: BNP (def) 1 kv kl 8.00
* Frankrike: industrins konfidensindikator maj kl 8.45
– SCB: investeringsenkät 1 kv kl 9.30
* Tyskland: IFO-index maj kl 10.00
* USA: KPI april kl 14.30

CENTRALBANKER
– Riksbanken: Cecilia Skingsley håller talet ”Inflationsmålspolitik efter finanskrisen”. Talet publiceras kl 8.45
– Fed: Janet Yellen talar om USA:s ekonomiska utsikter kl 20.00
* BOJ: räntebesked

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 9.00

USA-börsen igår: Igår skrev jag: ”Tre dagar i rad har index noterat nya ATH och i onsdags följdes noteringen av en svag avslutning. Edgen talade dock för fortsatta uppgångar skrev jag vidare.”

Torsdagen blev en tillställning med små rörelser större delen av dagen mellan mellan 2129 och 2134. Inledningsvis var dock kursen åter nere och hämtade kraft kring 2123. Stängningen vid 2130,8 motsvarade en uppgång med 0,2 procent.

De senaste dagarna har präglats av relativt små kursstaplar och även om gårdagens rörelse var relativt liten placerar jag dock den omfamnande boxen i den positiva vågskålen.

Volymen igår var något lägre än i onsdags och 13 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer igår blev energi och teknologi men det var relativt små rörelser. Sämst och den enda sektor som stängde rött var finans men även här var det mycket små rörelser.

Två av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg igår. Apple vände upp och steg med 1,0 procent för att stänga vid $131,4. Google fortsatte upp med ytterligare 0,7 procent vilket fick aktien att stänga vid $542,9. Twitter fortsatte ner med ytterligare 0,3 procent för att till slut stänga vid $36,7 och den sociala kollegan Facebook fortsatte ner med marginella 0,1 procent och stängde på $80,5.

Asien: Det är positiva tongångar på de flesta börser i Asien idag på morgonen. Bortsett från japanska Nikkei stiger de index jag bevakar. De blandade data som vi får från USA tolkas positivt då placerarkollektivet räknar med att Fed inte kan höja räntan och det gynnar naturligtvis börsen.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar