Avvaktar tydlig stängning ovanför 1284

sammanfattningHämtat från Nyhetsbyrån Direkt: Fed-cheferna Jeffrey Lacker, James Bullard och Richard Fisher uttalade sig om Feds policy och den amerikanska ekonomin. Inför nästa veckas FOMC-möte letade investerare efter tecken på när en nedtrappning av centralbankens stimulaner kan bli verklighet.

”En liten nedtrappning skulle erkänna en förbättring på arbetsmarknaden men samtidigt ge kommittén möjligheten att noggrant övervaka inflationen under första halvan av 2014”, sade James Bullard, Fed-chefen i St Louis.

”Investerare börjar vänja sig vid tanken på minskade tillgångsköp och konceptet att anledningen till minskningen är att ekonomin blir allt starkare”, kommenterade Walter Todd, chefinvesterare på Greenwood Capital Associates i South Carolina, till Bloomberg News.

Stockholmsbörsen: Efter ett positivt gap och test av 1280 direkt i inledningen täpptes gapet till. Efter USA-börsens öppnande togs 1280 ut men redan vid 1284 gick det tungt och stängningen vid 1283,3 motsvarade en uppgång med 0,7 procent.

Igår nämnde jag att 1284 är en viktig nivå att ta ut men än så länge vacklar köparna när nivån närmar sig.

Den positiva haramistapel som vi fick i fredags bekräftades per definition igår och vi vet att den statistiska edgen på några dagars upp till en veckas sikt är bra.

På kort sikt är alltså edgen för uppgång bra men den kraftigt negativa omslagsformationen i veckografen ska vi hålla under uppsikt då den väger tyngre än kortsiktiga signaler.

Igår skrev jag: ”En dagsstängning ovanför 1280 är alltså positiv och skapar goda förutsättningar för åtminstone ett test av den psykologiskt viktiga 1296/1300-nivån”. Denna slutsats gäller fortfarande.

Gårdagens omsättning uppgick till hela 16,0 miljarder kronor vilket till stor del berodde på inflödet av PPM-pengar (totalt 7 miljarder de närmaste dagarna). Omsättningen var 38 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer igår blev finans och teknologi medan energibolag hamnade i botten.

Totalt steg 225 aktier igår medan 271 stängde ner och 88 procent av largecapaktierna stängde på plus.

Högst omsatta aktier igår blev BillerudKorsnäs där aktier för hela 4265 miljoner kronor bytte ägare (mycket PPM-pengar), därefter följde H&M B med 771 miljoner kronor och sedan Ericsson B med totalt 715 miljoner kronors omsättning.

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade igår Nokia (+2,7%) följt av Scania B (+2,3%) och MTG B (+1,6%). Sämst gick Tele2 B (-2,8%), Boliden (-1,1%) följt av Swedish Match (-1,0%).

OMXS30 inför tisdagen:

S&P 500 inför tisdagen:

Rapporter på Stockholmsbörsen:
– Sectra (kl 8.00), Svolder

Stämmor, börshändelser, statistik och utdelningar:
– Lappland Goldminers (extra stämma), Mediaprovider (extra stämma)
– Sectra: telefonkonferens kl 9.30
– Finnair: trafiksiffror för november kl 8.00
– Skog: prisindex från Foex kl 11.00

Följande bolag håller kapitalmarknadsdag idag:
– Pandora

Håll koll på följande tider idag:
* Kina: industriproduktion, detaljhandel, fasta investeringar november kl 6.30
– TF: konjunkturbarometer kl 7.00
– Frankrike: industriproduktion oktober kl 8.45
– Danmark: KPI november kl 9.00
– SCB: industriproduktion oktober kl 9.30
– SCB: industrins orderingång oktober kl 9.30
– HUI: konjunkturprognos kl 10.00
– Norge: KPI november kl 10.00
– RB: reparesultat kl 10.15
– Spanien: växelemission kl 10.30
* Storbritannien: industriproduktion oktober kl 10.30
– Italien: BNP (def) 3 kv kl 11.00
– ECB: reparesultat kl 11.15
– Opec: månadsrapport kl 12.40
* ECB: Mario Draghi talar i Rom kl 13.00
– USA: NFIB småföretagsindex november kl 13.30
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55
– Storbritannien: NIESR BNP-estimat november kl 16.00
– USA: grossistlager oktober kl 16.00
– Olja: EIA månadsrapport kl 18.00
– USA: API veckovisa oljelager kl 22.30

USA: Redan efter en halvtimme noterades dagshögsta vid 1811,5. Resten av måndagen var det avvaktande handel med en viss dragning nedåt. Stängningen vid 1808,4 motsvarade en måttlig uppgång med 0,2 procent.

Även om det omslag vi fick i fredags kring 20-dagars medelvärde var positivt ska vi ta det försiktigt kring begränsningarna i den nuvarande tradingrangen. Igår fick vi en mindre svans på ovansidan och en dagsstängning kring hälften av kursstapeln. Det är inte ovanligt att man efter en impuls får någon eller några dagars återställare innan köparna åter strömmar till. Så länge vi inte får en dagsstängning under 1796 är det dock köparna som dominerar.

Igår skrev jag: ”Vi ska fortfarande vara beredda på tvära kast och en slagig handel så länge 1814/1777-zonen är intakt. Efter en positiv fortsättningsformation som den i fredags är det inte ovanligt med en paus och avaktande handel någon dag”.

Gårdagens volym var visserligen något högre än i fredags men 1,2 procent lägre än det dagliga snitttet för de senaste tre månaderna.

Det var bara två sektorer som stänge på minus igår och det var kraftbolagen och energi som bägge backade marginellt. Bäst gick basråvaror och finans men även hos dessa var det måttliga uppgångar och alldeles för små för att dra några slutsatser av.

Alla fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer backade i fredags. Apple steg med 1,1 procent till $566,4. Google klättade 0,8 procent för att stänga på $1078,1. Twitter steg med hela 9,3 procent till $49,1 medan den sociala kollegan Facebook avancerade 1,9 procent för att till slut stänga vid $48,8.

Asien: Det är små men mestadels fallande priser på de asiatiska börserna nu på morgonen i väntan på de kinesiska produktionssiffrorna som inte ha kommit när detta skrivs. Kinesiska Shanghai går i motsatt riktning och stiger med 0,3 procent. Japanska Nikkei backar med 0,4 procent och sydkoreanska Kospi med 0,5 procent. Hong Kongbörsen noteras kring nollan vilket även australisak All Ordinaries gör. Bästa sektorer är än så länge energi medan telekom och detaljhandel tynger.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar