Avvaktande uppladdning

sammanfattningIntresseklubben antecknar: Antalet bygglov i USA steg mer än väntat i oktober, vilket även huspriserna i 20
storstadsområden gjorde. Statistiken stärkte byggföretagen. Detaljhandeln steg med 3,8 procent vilket var något mer än väntat. I den andra vågskålen sjönk de amerikanska hushållens konfidensfaktor mer än väntat.

En av rapportvinnarna igår blev teknikjätten Hewlett Packard vilket fick aktien att stiga med 8 procent efter börsens ordinarie stängning.

Stockholmsbörsen: Efter en svag uppgång under större delen av dagen tog bränslet slut vid 1308 som nåddes precis innan stängning.

Så länge inte gårdagens högsta tas ut ser jag det som negativt att dagen avslutas med ett negativt candlestick med så pass stor volym i callen.

Tekniskt ser det alltså bra ut även om det naturligtiv finns en del varningssignaler. Så länge inte den stigande kilen punkteras ska vi dock befinna oss bland köparna. Tajmingen för entré är däremot inte den bästa då den negativa divergensen och den hårt spända gummisnodden varnar för att isen börjar bli tunn.

Efter en impuls, som omslaget i torsdags var, är det mycket positivt om köparna visar sin närvaro vilket jag anser att de gjort de senaste dagarna. När vi då får en liten kursstapel som igår är det i de flesta fall en kortare andhämtningspaus och efterföljs inte sällan av fortsatta rörelser i den längre trendens riktning. Jag håller därför noggrann koll på 1308-nivån som kommer att locka till sig nya köpare när nivån passeras.

Omsättningen igår var den högsta sedan den 7 november och uppgick till 12,7 miljarder kronor vilket var 26 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer igår blev konsumentserviceprodukter och kontradefensiva hälsovård. Sämsta sektorer blev kraftbolag och konsumentprodukter.

Totalt steg 253 aktier igår medan 247 stängde ner och 49 procent av largecapaktierna stängde på plus.

Högst omsatta aktier igår blev Nordea där aktier för 1614 miljoner kronor bytte ägare, därefter följde Volvo B med 977 miljoner kronor och sedan Ratos med totalt 748 miljoner kronors omsättning.

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade igår MTG B (+1,3%) följt av Volvo B (+1,2%) och Securitas B (+0,9%). Sämst gick Boliden (-1,3%), SCA B (-1,2%) följt av Swedish Match (-1,2%).

OMXS30 inför onsdagen:

S&P 500 inför onsdagen:

Bolagsrapporter idag:
– Raysearch

Stämmor, börshändelser och utdelningar:
– Erik Penser har bolagsdag kl 13.00-17.45
– Opus: bolagspresentation hos Remium kl 12.00
– Metso håller kapitalmarknadsdag
– Alliance Oil handlas exklusive utdelning (7:50 kr kv-vis pref.aktie), Chr Hansen (3:13 dkk)

Håll koll på följande tider idag:
– Frankrike: hushållens konfidensindikator november kl 8.45
– SCB: export, import av varor januari-september kl 9.30
– SCB: handelsbalans oktober kl 9.30
– SCB: finansmarknadsstatistik, utlåning, penningmängd oktober kl 9.30
– Tyskland: hushållens konfidensindikator december kl 10.00
* Storbritannien: BNP (prel) 3 kv kl 10.30
– Italien: säljer statsskuldväxlar kl 11.00
– RGK: auktionsresultat statsobligationer kl 11.03
– USA: nyanmälda arbetslösa, veckodata kl 14.30
* USA: order varaktiga varor oktober kl 14.30
– USA: Chicago inköpschefsindex november kl 15.45
– USA: Michiganindex (def) november kl 15.55
– USA: ledande indikatorer oktober kl 16.00
– RGK: annonserar växelemission kl 16.20
– USA: DOE veckovisa oljelager kl 16.30

USA: De senaste dagarna har 1808 varit en tydlig nivå där köparna lämnar över till säljarna. Den sista halvtimmen föll indexet ner till 1803 vilket innebär att den initial uppgången helt eliminerades.

De två senaste dagarnas kursstaplar indikerar att köparna behöver en paus för att ladda upp för nästa rörelse. Om denna rörelse blir en fortsatt uppgång eller om en välbehövlig rekyl inleds är för tidigt att sia om. Edgen för att kliva på vid nuvarande nivå är inte bra och då avvaktar vi.

Gårdagens volym högre än i måndags och noterades i nivå med det dagliga snitttet för de senaste tre månaderna.

Inom S&P 500 blev tekniksektorn dagens vinnare. Även konsumenttjänster och industri stärktes. I motsatt riktning gick energi och hälsovård.

Alla de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer steg under tisdagen. Apple avancerade 1,8 procent till $533,4. Google steg med 1,2 procent för att stänga på $1058,4. Nyintroducerade Twitter vände upp efter några dagars vinsthemtagningar och steg med 2,9 procent till $40,2 medan den sociala kollegan Facebook steg med 2,4 procent för att till slut stänga vid $45,9.

Asien: Idag på morgonen är det lite blandad utveckling på de asiatiska börserna. Japanska Nikkei faller med 0,4 procent medan kinesiska Shanghai klättrar 0,9 procent. I Australien backar All Ordinaries med 0,3 procent.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar