Avvaktande långt månadsskifte

sammanfattning(Nyhetsbyrån Direkt): På statistikfronten föll försäljningen av befintliga bostäder i USA med 5,1 procent under januari, vilket var något mer än väntat.

På rapportfronten återfanns bland annat datortillverkaren Hewlett-Packard, som efter torsdagens stängning redovisade både resultat och försäljning över marknadens förväntningar. HP:s aktie tappade dock 1,3 procent, efter att ha inlett dagen på plus.

En viss nedgång kunde noteras för indexen sedan Fed-chefen i Dallas, Richard Fisher, sagt att det är svårt att argumentera för att centralbankens tillgångsköp har haft en ”stor effekt.”

Richard Fisher sade vidare att det är anledningen till att han varit en sådan stark motståndare till stimulanserna, och att han kommer att fortsätta att förespråka en nedtrappning av dessa.

Stockholmsbörsen: Inte sällan är lösendagar svårtrejdade och det är inte lättar när ett motståndszon med 13-årshögsta hopar sig. De första fem minuterna efter öppningen i fredags satte nivån för dagen. Hälfen av det positiva gapet hade täppts till strax innan klockan 10 och därefter handlades indexet mellan 1350 och 1347 resten av dagen.

I månadsgrafen råder fortfarande en mycket positiv fortsättningsformation men när vi studerar heikin balansstaplar är det tydliga tecken på osäkerhet. Kursmässigt ser det mycket bra ut i veckografen även om MACD varnar för att uppgången kan vara på väg mot sitt slut. I dagsgrafen är den negativa divergensen påtaglig både mot MACD och de kortare momentumindikatorerna.

Fredagens volym var visserligen något högre än i torsdags och uppgick till 10,8 miljarder aktier vilket dock var 1,4 procent färre än den genomsnittliga dagliga volymen för de senaste 3 månaderna.

Bästa sektorer i fredags blev teknologi och oljebolag. Sämst gick hälsovård och konsumentprodukter (jag räknar inte kraftbolagen).

Totalt steg 296 aktier i fredags medan 205 stängde ner och 79 procent av largecapaktierna stängde på plus.

Högst omsatta aktier i fredags blev rapporterande Elekta B där aktier för 1149 miljoner kronor bytte ägare. HM B kom på andra plats med 1099 miljoner kronor och tredje högst omsatta aktie blev Ericsson B med totalt 670 miljoner kronors omsättning.

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade i fredags Nokia (+2,5%) följt av Electrolux B (+1,9%) och Getinge B (+1,7%). Sämst gick Swedish Match (-3,7%), Tele2 (-0,5%) följt av ABB (-0,2%).

OMXS30 inför veckostarten:

S&P 500 inför veckostarten:

Rapporter idag:
– Geveko (lunchtid), Medivir (kl 8.30)
– HSBC (kl 9.15)

Övriga börsrelaterade händelser idag:
– Kone (bolagsstämma)
– Ericsson: webbsänd media- och analytikerträff i samband med Mobile World Congress i Barcelona kl 8.30
– Ework: rapportpresentation (rapporten släpps 21/2) kl 11.00
– Medivir: webbsänd telefonkonferens kl 14.00
– Nokia: webbsänd presskonferens i samband med Mobile World Congress kl 8.30
– Samsung: presentation vid telekommässan MWC i Barcelona kl 20.00
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Svolder: presenterar substansvärde
– HQ: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
– SAS: meddelar resultat av emission av preferensaktier
– Telekom: Mobile World Congress i Barcelona

Håll koll på följande tider idag:
* Tyskland: IFO-index februari kl 10.00
– AF: veckodata kl 10.45
* EMU: KPI (def) januari kl 11.00
– USA: Chefernas inköpsindex för tjänstesektorn kl 15.00
– Kina: fastighetspriser januari kl 2.30

USA: Efter en inledande uppgång för att testa av ATH-nivån avtog köptrycket och säljarna dominerade större delen av dagen. Stängningen vid 1836,5 motsvarade en marginell nedgång med 0,2 procent.

I månadsgrafen råder än så länge en positiv fortsättningsstapel men det råder för första gången sedan oktober en viss tveksamhet. Föregående vecka stängde med en dojiliknande kursstapel strax under ATH-nivån och det råder en påtaglig negativ divergens mot framförallt MACD. I dagsgrafen öppnade kursen upp förbi torsdagens högsta för att sedan fala tillbaks och stänga innanför torsdagens box, en svagt negativ omslagsformation.

Volymen igår var något högre än i torsdags och 1,1 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Ingen sektor stängde på minus igår. Bäst gick basråvaror och hälsovård, två defensiva sektorer.

Alla fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer för att studera riskaptiten backade i fredags. Apple föll igår med 1,1 procent till $525,2. Google backade med marginella 0,03 procent och stängde vid $1203,8. Twitter vände ner och backade med 1,2 procent för att stänga vid $55,9. Den sociala kollegan Facebook steg ner med 1,5 procent för att stänga vid $69,6.

Asien:
Det är mestadels fallande kurser i de asiatiska tidszonerna, även om de vänt upp de senaste timmarna.
Nikkei: -0,2%
Kospi: -0,4%
Shanghai: -1,7%
Hang Seng: -0,9%
Taiwan: -0,7%
All Ordinaries: +0,1%

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar