Avvaktande inledning av veckan

Stockholmsbörsen i fredags: Positiva tongångar från Japan, USA och uttalanden från Tysklands förbundskansler Angela Merkel angående obligationsuppköp fick placerarkollektivet på gott humör. Ericsson ledde uppgångarna men även verkstads- och råvarubolag gick starkt. Ericsson, Trelleborg och Lundin Petroleum noterade alla uppgångar kring 3 procent. Sämst gick kontradefensiva bolag och Swedish Match och AstraZeneca ledde nedgångarna.

Efter ett inledande gap på 0,3 procent fortsatte kursen upp under hela fredagen för att stänga nära dagshögsta. Stängnignen på 1091,6 motsvarade en uppgång på 1,2 procent vilket var den högsta stängningen sedan den 27 mars i år.

Förra veckan steg OMXS30-indexet med 1,1 procent och hittills noteras en uppgång med 10,5 procent.

Omsättningen i fredags var den högsta sedan den 2/8 och uppgick till 9,5 miljarder kronor som dock var 14 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Högst omsatta aktier i fredags blev Eric B (+3,4%), Volvo B (+2,1%) följt av HM B (+0,6%).

Endast kontradefensiva mat- och dryckessektorn stängde ner i fredags i övrigt var det mestadels uppångar. Bäst gick inte oväntat teknik och råvarubolagen.

Dagens Industri rekommenderar köp av Gunnebo-aktien vid nuvarande nivå.

Både de amerikanska och svenska börserna befinner sig högt upp i sina stigande trendkanaler. I intradagsdiagrammen har avståndet ner till MA-200 blivit alltför stort och det kommer att leda till avtagande uppgångar eller rekyler inom kort.

Fredrik Reinfeldt lovade mer pengar till infrastruktur och forskning i sitt sommartal i helgen. Han var även tydlig med att det bara finns ett enat regeringsalternativ. Det kommer att hållas ett möte hemma hos Annie Lööf där Alliansen kommer att enas om en gemensam valkampanj.

Idag rapporterar Rörvik Timber och förutsättningarna är inte de bäsa med den höga växlingskursen för kronan.

V-ledaren Jonas Sjöstedt har utvecklats till en riktig populist och försöker efter bästa förmåga haka på nyhetsflödet och hoppas på billiga politiska poäng. I helgen uttalade han sig om att riskkapitalbolagen få det svårare om V fick bestämma och det skulle i det närmaste vara omöjligt att driva ett bemanningsföretag. Han lever nog fortfarande i drömmen att allt går att reglera med femårsplaner… Tillväxtverket vill han förresten oxå lägga ner.

Svenska rapporter idag:
– Havsfrun (ca kl 15-16), Rörvik Timber, Traction (kl 15.00)

Tider som är intressanta idag:
– Storbritannien: Rightmove husprisindex augusti kl 1.01
– AF: veckostatistik kl 10.45
– EMU: byggproduktion juni kl 11.00
– Frankrike: Auktion av franska statspapper kl 15.00
– USA: Auktion av statspapper kl 15.00

USA: USA:s ledade indikatorer steg något mer än väntat vilket även stämningen bland amerikanska konsumenter gjorde. Angela Merkel uttalade sig på torsdagskvällen att landet stödjer ECB:s förslag om obligationsköp och de krav som centralbanken ställt upp för att genomföra köpen.

Det var måttliga uppgångar bland de amerikanska börsindexen i fredags. Bäst gick småbolagsindexet Russell 2000 som steg 0,8 procent. DJIA har stigit 8 av de senaste 11 handelssessionerna.

Under större delen av dagen pendlade S&P 500 mellan 1415 och 1418. Precis innan stängningen nåddes dagshögsta på 1418,7. Stängningen på 1418,0 motsvarade en måttlig uppgång med 0,2 procent.

Förra veckans uppgång på 0,9 procent innebär att S&P 500 stigit sex veckor i rad. Om kursen håller sig ovanför 1379,3 innebär det att de senaste tre månaderna stängt på plus. Uppgången hittills i år uppgår nu till 12,8 procent vilket kan jämföras med 18,1 procent hos Nasdaq.

Asien: Det är mestadels små nedgångar på de asiatiska börserna idag på morgonen. Japanska Nikkei går emot strömmen med en uppgång på några tiondelar. Kinesiska Shanghai faller med 1,3 procent efter beskedet att reservkraven på bankerna inte kommer att sänkas på kort sikt och att fastighetspriserna föll i 9 av 70 städer under juli. Börserna i Indien och Singapore håller stängt idag.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar