Avvaktande inför Fed-beskedet ikväll

Stockholmsbörsen under onsdagen: Den tyska författningsdomstolen godkände som väntat stödfonden ESM men med vissa villkor. Många tror att detta kan vara en viktig vändpunkt för skuldkrisen, men det är jag inte övertygad om, ännu. Det räcker inte med lova runt men hålla tunt. Trots att Grekland ska hållas i strama tyglar visar det sig nu att flera av åtgärder man påstår sig har gjort den senaste tiden är rena lögner.

Riskaptiten steg efter beskedet från Tyskland och vid 11-tiden noterades OMXS30 för en uppgång på 1,1 procent och dagshögsta 1087,8 presterades. Därefter var det små och avvaktande rörelser resten av dagen. Stängningen på 1085,8 motsvarade en uppgång med 0,8 procent.

Omsättningen under onsdagen var den högsta under veckan och uppgick till 12,6 miljarder kronor vilket var 38 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. De senaste dagarna har jag skrivit: ”Kom ihåg att det är enkelt för stora aktörer att påverka kurserna i önskad riktning, som inte behöver vara den mest troliga…”. Detta gäller fortfarande.

Det var breda uppgångar och alla sektorer stängde på plus. Bäst gick telekom, gruvbolag och finans.

Bäst av de 62 aktier jag dagligen bevakar gick SEB med en uppgång på 3,3 procent (troligen en överreaktion), följt av Tele2 och Alfa Laval. Sämst gick Elekta (split), Alliance Oil och Swedish Match.

Högst omsatta aktier under onsdagen blev Volvo B (+0,2%), Eric B (+0,9%) följt av SEB A (3,3%).

S&P 500: Spänd väntat på Fed-beskedet ikväll. Indexet noteras högt upp i den stigande kanalen och uppvisar en mängd varningssignaler men ännu ingen bekräftad säljsignal, inte ens på kort sikt. Det är dålig tajming att göra entré för uppgång på nuvarande nivå. Även om jag är positiv till den långsiktiga utvecklingen börjar den flocken bli alltför positiv.

OMXS30: Närmar sig åter augustitoppen vid 1094 som om den passeras får oss att ta sikte på 1128. Efter den senaste veckans uppgång på över 5 procent ser indexet kortsiktigt överköpt ut. Även om vi kan få en positiv avslutning på veckan där många hoppas på att Fed kommer leverera ikväll gillar jag inte att detta är den gängse uppfattningen.

Tänk på:
– Swedol: försäljningsrapport för augusti kl 8.50
– Elos: bolagspresentation hos Remium kl 12.00
– Coastal Contacts lämnar rapport (kl 22.00)
– Precise Biometrics: första dag för handel exklusive rätt att delta i nyemission
– Next rapporterar idag

Tider som är intressanta idag:
– Schweiz: räntebesked kl 9.30
– SCB: småhusbarometer augusti kl 9.30
– SCB: KPI augusti kl 9.30
– SCB: arbetslöshet (AKU) augusti kl 9.30
– Italien: KPI (def) augusti kl 10.00
– ECB: månadsrapport kl 10.00
– EMU: arbetskraftskostnader 2 kv kl 11.00
– Italien: obligationsemission kl 11.00
– USA: PPI augusti kl 14.30
* USA: nyanmälda arbetslösa v 36 kl 14.30
– USA: Bloomberg konsumentförtroende veckoindex kl 15.45
– RGK: annonserar realobligationsemission kl 16.20
* Fed: räntebesked kl 18.30
* Fed: Ben Bernanke har presskonferens kl 20.15

USA: Det positiva ESM-beskedet från författningsdomstolen i Tyskland stärkte inledningsvis investerarna på världens börser, så även i USA. Strax innan stängning mattades uppgångarna av. Apple presenterade sin nya iPhone 5 som stödjer LTE, är något lättare, längre och tillverkad i aluminium och glas. Appleaktien stängde 1,4 procent högre än i tisdags. DJIA har stängt på plus de senaste 7 av 10 dagarna.

Det var små avvaktande rörelser under onsdagen. Högstanoteringen 1439, direkt efter inledningen och lägstanoteringen 1433 noterades en knapp timme innan stängning. Slutnoteringen 1436,7 motsvarade en marginell uppgång på 0,2 procent.

Både S&P 500 och de övriga amerikanska börsindexen fortsätter smyga sig uppåt och trots att vi ser tecken på att indexen är överköpta har vi ännu inte fått någon bekräftad säljsignal. Vi ska alltså vara fortsatt positiva till börsen men vara beredda på rekyler ner mot någon av de närmaste stödnivåerna som vi hittar kring 1400 och 1355.

Totalt omsattes 2,4 miljarder aktier vilket var 1,5 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Asien: Det är små, mestadels positiva, rörelser på de asiatiska börserna nu på morgonen. Det är väntans tider…

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar