Även om inledningen blir positiv är sentimentet försvagat

Stockholmsbörsen: Rapporten från Joy Global smittade av sig på Atlas Copco och Sandvik som tillhörde de största förlorarna med nedgångar på 3,5 respektive 4,3 procent.

ECB-chefen Mario Draghi sade igår att euroländerna måste skingra dimman kring visionen om eurons framtida struktur för att spreadarna ska kunna sjunka.

Med facit i hand kan vi konstatera att alla dagar utom fem stängde med röda siffror i USA under maj. Gårdagen blev inte heller den något undantag då kursen fram till några minuter innan stängning vänt upp på plus blev det några minuters nedställ som lyckades färga diagrammen rött. 

Inköpschefsindex i Chicago kom in klart sämre än förväntat och blev en minskning istället för den förväntade ökningen. Amerikaner som söker arbetslöshetsunderstöd har ökat den senaste veckan och på råvarumarknaden fortsätter oljelagren att växa. Jag har tidigare gissat på att Facebook-aktien skulle sluta på kring 25 dollar idag men än så länge håller sig aktien strax under 30 dollar efter ett sent lyft igår.

Maj månad slutade med en nedgång på 7,9 procent och det har raderat ut hela årets uppgång så att årets nedgång noteras till 1,2 procent.

Högst omsatta aktier under torsdagen blev Elekta som steg 0,8 procent*. Näst högst omsatt blev H&M B (-0,6%) och Eric B som backade 1,6 procent.

*) Tänk på att aktier som rekas av allt och alla har en tendens att bli stora förlorare… Andra varningssignaler vill jag hissa för Hexagon, Afrika Oil och Swedish Match.

Precis som i USA klarade sig kontradefensiva hälsovård och telekom bättre än börsen som helhet igår. Sämre gick det för sänkena gruvbolag, verkstad och oljebolagen.

Endast fem dagar under maj månad stängde S&P 500 på plus. De korta medelvärdena pekar alla nedåt och när MA-20 testades i förrgår kom säljarna tillbaks och hade inga problem med att vända kursen. Igår var det en volatil dag där säljarna med kraft visade att de inte är uträknade genom att vända ett tydligt plus till minus den sista halvtimmen. På kort sikt befinner sig S&P 500 i fearzone med en spänd gummisnodd på nedsidan. Hur långvarig (om det ens blir någon) uppstudsen blir kommer vara en bra indikator på hur negativt vi kan definera sentimentet.

OMXS30 effektuerade under onsdagen en below the stomach som bekräftades igår. Det finns en viss dragning upp mot ”husse” i intradagsinställningarna men så länge inte 1002 tagits ut ska vi leta efter nya blankningslägen i samband med uppstudsarna. Att övernatta skulle definitivt försämra min goda nattsömn.

Följande bolag handlas idag exklusive utdelning:
– Prosafe (0:79 NOK)

Tider som är intressanta idag:
– Kina: industri-PMI maj kl 3.00
– Kina: industri-PMI (HSBC) maj kl 4.30
– Silf/Swedbank: inköpschefsindex maj kl 8.30
– SCB: fordonsstatistik maj kl 9.30
– Riksbanken: finansiell stabilitetsrapport 2012:1 kl 9.30
– EMU: industri-PMI (def) maj kl 9.58
– FI: kreditmarknadsbarometer kl 10.00
* Storbritannien: inköpschefsindex maj kl 10.30
– RB: presskonferens om stabilitetsrapporten kl 11.00
* EMU: arbetslöshet april kl 11.00
– USA: privata inkomster, konsumtion, april kl 14.30
* USA: sysselsättning maj kl 14.30
– USA: ISM inköpschefsindex industrin maj kl 16.00
* USA: bygginvesteringar april kl 16.00

USA igår: Så här skrev jag i slutet av april: ”Även om nedgången på de amerikanska börserna inte var lika kraftfull som hos de europeiska kollegorna är det alltfler varningssignaler och historiskt vet vi att maj månad är en av de sämsta månaderna på året”.

Med facit i hand kan vi konstatetra att alla dagar utom fem stängde med röda siffror i maj. Gårdagen blev inte heller den något undantag då kursen fram till några minuter innan stängning vänt upp på plus blev det några minuters nedställ som lyckades färga diagrammen rött. 

Inköpschefsindex i Chicago kom in klart sämre än förväntat och blev en minskning istället för den förväntade ökningen. Amerikaner som söker arbetslöshetsunderstöd har ökat den senaste veckan och på råvarumarknaden fortsätter oljelagren att växa. Jag har tidigare gissat på att Facebook-aktien skulle sluta på kring 25 dollar idag men än så länge håller sig aktien strax under 30 dollar efter ett sent lyft igår.

Bästa sektorer igår blev telekom, finans och kraftbolag. Återigen var det råvaru- och energibolag som agerade sänken.

Efter en inledande nedgång ner till 1298,90 kom köparna tillbaks och dagshögsta 1319,74 noterades bara en halvtimme före stängningen som skedde på 1310,3 vilket motsvarade en nedgång på 0,2 procent.

Asien: Det är mestadels nedgångar på de asiatiska börserna nu på morgonen. Börserna faller på kollapsande oljepriser i samband med negativa kinesiska inköpschefer och sentimentsförsvagningar. Japanska Nikkei faller med 1,2 procent, Sydkoreanska Kospi med 0,5 procent, Kinesiska Shanghai med 0,2 procent, Australiska All Ordinaries med 0,4 procent och Taiwans TSEC med hela 3,1 procent.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar