ath, ATH, ATH men nu är det köpläge, eller?

sammanfattning(Nyhetsbyrån Direkt): USA-börserna stängde högre på fredagen vilket tog S&P 500 till en ny rekordstängning. Investerarna vägde ett svagare Michigan-index mot ett oljepris som fortsätter att återhämta sig.

Storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average steg 0,3 procent till indexnivån 18.018, samtidigt som det bredare S&P 500 var upp 0,4 procent till 2.097. Tekniktäta Nasdaq Composite avancerade 0,8 procent till 4.894.

Omsättningen uppgick till 700 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 1,9 miljarder aktier på Nasdaq.

”Faktumet att vi är kring nya rekordhöjder pekar mot att råoljan har nått en botten. Det finns definitivt bränsle att röra sig högre. Det finns inget som indikerar att vi har nått en absolut topp”, sade Peter Jankovskis, chefsinvesterare på Oakbrook Investments, till Bloomberg News.

Oljan fortsatte att stiga på fredagen, om än med avmattad fart under sena handeln. Vid golvhandelns stängning i USA var både Brent och WTI upp kring 3 procent.

Från tyskt håll gladde att landets BNP för det fjärde kvartalet landat över marknadens förväntningar. Gällande Greklands skuld har åtminstone både sidorna ställt sig positiva till att fortsätta förhandlingarna.

University of Michigans index över stämningen bland de amerikanska konsumenterna sjönk till 93,6 i februari jämfört med 98,1 föregående månad.

”Det tycks vara fallet att konsumenterna inte riktigt tror på att det låga bensinpriset kommer att vara kvar. Svag detaljhandel de senaste två månaderna och en svag julhandel bekräftar det”, sade Phil Orlando, chefsaktiestrateg på Federated Investors, till Marketwatch.

På bolagsfronten ledde Caterpillar och Microsoft framfarten i Dow Jones, när de steg 1,9 respektive 1,8 procent.

American Express föll 3 procent och var i botten av storbolagsindexet. Aktien fortsatte därmed sin kräftgång efter torsdagens besked att bolagets partnerskap med Costco kommer att avslutas.

King Digital steg 13,3 procent efter sin kvartalsrapport som var bättre än väntat. Bland annat meddelade det svenskgrundade bolaget att tillväxten bland övriga spel väger upp för en nedgång för Candy Crush.

Groupon, som Kinnevik tidigare var delägare i, rapporterade ett justerat resultat som var bättre än väntat och aktien ökade 6,8 procent.

Sämre gick det för Zynga. Bolaget har misslyckats med att replikera framgångarna med sitt spel Farmville i Kina, och säger upp programmerare där. Aktien backade runt 16 procent.

På räntemarknaden steg räntan på en tioårig amerikansk statsobligation 6 punkter till 2,04 procent.

Stockholmsbörsen: För en vecka sedan skrev jag: ”Att indexet befinner sig på rekordnivåer är positivt och styrka föder som bekant styrka, men vi ska vara försiktiga med att drabbas av hybris. Historiskt har den kommande femdagarsperioden stigit i ungefär 60 procent av fallen.”

I fredags skrev jag i mitt morgonbrev: ”Så länge indexet fortsätter att prestera nya högre toppar och köparna suger upp säljtrycket på allt högre nivåer är det bara att hänga på uppåt.”

Som väntat behövde 1600-nivån testas några gånger innan nivån togs ut i torsdags och fredagen inleddes även den uppåt och stängde på ett nytt ATH vid 1642.

Den gångna veckan innebar en uppgång med ytterligare 2,7 procent vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 12,1 procent.

Volymen den gångna veckan har legat klart över snittet och i fredags var det 18 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Alla sektorer har stigit den gångna veckan. Teknologi och basråvaror noterar bägge uppgångar på mer än 6 procent.

Totalt steg 338 aktier på Nasdaq OMX i fredags medan 219 stängde på minus. På OMXS30 steg 26 av de 30 ingående aktierna under veckan. Boliden steg med 18,6 procent den gångna veckan ohc MTG B med hela 11,6 procent. Sämst under veckan gick Getinge B, SCA B och Volvo B som var de enda som stängde på minus.

Högst omsatta aktier i fredags blev Boliden, Swedbank A följt av Ericsson B.

Bäst utveckling av OMXS30-aktierna i fredags hade Boliden, SSAB A och Skanska. Sämst gick Securitas, SKF B följt av Getinge B.

Börsnyheter och makrodata från Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER:

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Seamless (kl 7.50), Indutrade (kl 11.00)

NGM
– Kilimanjaro Gold, Sotkamo Silver

FIRST NORTH
– Hanza

AKTIETORGET
– Angler Gaming, Oden Control

ÖVRIGA NORDEN
– BW Offshore (kl 7.30)

BÖRSSTATISTIK
– H&M: presenterar försäljningssiffror för januari kl 8.00
– Melker Schörling: presenterar substansvärde
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Svolder: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Axon Kids: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 11/3)
– Challenger Mobile: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 2/3)
– Deflamo: anmälningstid i nyemission avslutas
– Effnetplattformen: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 2/3)
– Medfield: anmälningstid i nyemission avslutas

EXKLUSIVE UTDELNING
– Statoil (1:80 nok, kv-vis)

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
* USA-börserna stängda för Presidents Day

MAKROSTATISTIK
* Japan: BNP (prel) 4 kv kl 0.50
– Storbritannien: Rightmove huspriser februari kl 1.01
– Japan: industriproduktion (def) december kl 5.30
– AF: veckostatistik kl 10.45
– EMU: handelsbalans december kl 11.00

POLITIK
– EMU: eurogruppsmöte kl 15.00

CENTRALBANKER
– Riksbanken: pressträff med Stefan Ingves som visar upp de nya sedlarna och mynten kl 9.00

MAKRO ÖVRIGT
* USA: stängt pga Presidents’ Day

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 9.00

USA (Stängt idag): För en vecka sedan skrev jag: ”Tar sig MACD upp genom nollan (krävs lite mer än den marginella uppgången i fredags) stärker det sentimentet och skapar bra förutsättningar för en tilltagande trendstyrka. En dagsstängning ovanför 2065 indikerar att ett utbrott av även 2094 och en uppgång mot i första hand 2140 kan vara inledd.”

Inför fredagen skrev jag i min morgonanalys: ”I torsdags bjöds vi alltså på ett utbrott upp över både 2065 och 2072 som jag ”pratat om” den senaste tiden. Förutsättningarna är nu goda för att 2100-nivån tas ut.Spreaden mot Nasdaq talar än så länge inte för att placerarkollektivet i någon större utsträckning positionerar sig defensivt.”

Den gångna veckan innebar en uppgång med ytterligare 2,0 procent vilket innebär att årets inledande nedgång nu eliminerats och istället råder en uppgång med 1,8 procent.

Fredagen präglades av inledande skvalpiga rörelser mellan 2095 och 2087 men köparna höll i taktpinnen de två sista timmarna och stängningen vid 2097 som motsvarade en uppgång med 0,4 procent var den högsta någonsin.

De två senaste veckostaplarna har varit kraftfulla gröna staplar som naturligtvis är positivt.

Volymen har den gångna veckan noterats strax under snittet. I fredags låg volymen 11 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer i fredags blev energi och basråvaor. Sämst gick kraftbolag och ickecykliska konsumentprodukter.

Tre av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg i fredags. Apple fortsatte sin uppgång och presterar ”som vanligt ett nytt ATH” med en uppgång på 0,5 procent till $127,0. Google fortsatte upp även i fredags och steg 1,1 procent för att stänga vid $548,9. Twitter klättrade ytterligare 1,2 procent vilket fick aktien att stänga på $48,5 medan den sociala kollegan Facebook fortsatte ner efter torsdagens vändning med ytterligare 0,7 procent till $75,7.

Asien: Det är svagt stigande kurser på börserna i Asien även om uppgångarna mattats av den senaste timmen.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar