Återigen sent att jaga priset

sammanfattning(Nyhetsbyrån Direkt): New York-börserna steg på bred front i tisdagens handel, med S&P 500 på nya rekordnivåer, sedan oron för att Ryssland ska inleda ett krig på Krimhalvön minskat. På bolagsfronten noterades samtliga aktier i Dow Jones Industrial Average högre.

”På väldigt kort sikt så har alla rörelser på marknaden att göra med Ukraina. Sett över de senaste två veckorna har marknaden rört sig högre, med undantag för måndagen. Antagandet har varit att ekonomin fortsätter växa och de störningar vi sett är väderrelaterade ”, sade Kevin Caron, marknadsstrateg vid Stifel Nicolaus, till Bloomberg News.

Makrostatistik visade att Johnson Redbooks index över detaljhandeln i jämförbara butiker steg 2,7 procent vecka 9.

Dessutom visade försäljningsdata från ICSC att försäljning bland affärskedjorna i USA steg med 1,5 procent vecka 9, jämfört med motsvarande vecka i fjol.
Jämfört med föregående vecka steg försäljningen 0,3 procent.

På bolagsfronten var en av tisdagens stora börsvinnare Qualcomm som steg 3,4 procent till 76:11 dollar. Telekombolaget har utökat sitt återköpsprogram med 5 miljarder dollar samt höjt utdelningen med 20 procent.

Stockholmsbörsen: Jag skrev igår morse att vi fick en köpsignal om 1340 togs ut, vilket skedde direkt i öppning då även fredagens högsta rensades undan. En bra köpsignal med andra ord. Köparna höll i taktpinnen hela dagen och stängnigen vid 1363,5 skedde på absolut dagshögsta och motsvarade en uppgång med 2,1 procent.

Igår skrev jag: ”Rekylen i måndags kom perfekt och var vältajmad men nu återstår det att se om köparna vågar sig tillbaks för det är ett bra köpläge”. Jag hade inte vågat tro på en så pass kraftig uppgång men som jag skrev igår är det stor chans att varje ”mindre negativ” nyhet tolkas positivt när den kommer ”rätt i tiden”.

Gårdagens volym var visserligen rejält mycket lägre än i fredags men trots det 5 procent högre än den genomsnittliga snittet för de senaste 3 månaderna.

I måndags stängde ingen sektor på plus men igår stängde å andra sidan ingen på minus (jag tar aldrig hänsyn till krafbolagen). Bäst gick hälsovård, verkstad och finans. Ni kommer kanske ihåg att jag påtalade i inlägget att det kunde vara läge att bevaka de sektorer som gick sämst i måndags.

Totalt steg 440 aktier igår medan 95 stängde ner. 95 procent av aktierna på large cap steg igår.

Högst omsatta aktier igår blev återigen Volvo B där aktier för 2250 miljoner kronor bytte ägare. Nordea kom på andra plats med 1142 miljoner kronor och tredje högst omsatta aktie blev Electrolux B med totalt 1066 miljoner kronors omsättning.

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade igår Getinge B som jag köprekade (+4,5%) följt av Swedish Match (+3,6%) och Volvo B (+3,4%). Sämst gick Electrolux B (-1,3%), Scania B (-0,1%) följt av SCA B (-0,5%).

OMXS30 inför dagen:

S&P 500 inför dagen:

Rapporter:
– Subsea 7
– Navistar (prel datum)

Stämmor:
– Hansa Medical (extra)

Bolagspresentationer:
– Life Science/Healthcaredag arrangeras av Stockholm Corporate Finance och Financial Hearings kl 8.00-18.00

Börsstatistik:
– Creades: presenterar substansvärde kl 8.30
– Öresund: presenterar substansvärde

Kapitalmarknadsdag:
– Gunnebo kl 8.30-12.30

Exklusive utdelning:
– Bredband2 (0:01 kr)

Håll koll på följande tider idag:
– Polen: räntebesked
– Kina: HSBC tjänste-PMI februari kl 2.45
– Silf/Swedbank: tjänste-PMI februari kl 8.30
– SCB: tjänsteproduktion januari kl 9.30
– SCB: industriproduktion januari kl 9.30
– SCB: industriorder januari kl 9.30
– SCB: restaurangindex januari kl 9.30
– EMU: tjänste-PMI (def) februari kl 9.58
– EMU: detaljhandel januari kl 11.00
– EMU: BNP (prel) 4kv kl 11.00
– RGK: resultat växelemission kl 11.03
– USA: ADP privat sysselsättning februari kl 14.15
– Belgien: BNP (def) 4 kv kl 15.00
– BOC: räntebesked kl 16.00
– USA: ISM inköpschefsindex tjänster februari kl 16.00
– RGK: annonserar obligationsemission kl 16.20
– USA: DOE veckovisa oljelager kl 16.30
– Fed: Beige Book regional konjunkturrapport kl 20.00

USA: Efter den positiva öppningen fortsatte köparna hålla i taktpinnen under resten av tisdagen. Stängningen 1873,6 var en ny högstanågonsinstängning som skedde nära dagshögsta och motsvarade en uppgång med 1,5 procent.

Igår morse skrev jag: ”MACD noteras i köp i månadsgrafen men vi ser ännu inga tecken på att momentumet tilltar, även om det ännu inte är oroande”. Jag skrev oxå att spreaden mellan Nasdaq och S&P 500 var positiv och glaset fortfarande halvfullt. Att det skulle bli en så pass positiv utveckling trodde jag inte.

Volymen igår var visserligen något högre än i måndags men trots det 4,5 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

I måndags var det ingen sektor som stängde på plus och igår var det ingen som stängde på minus, det vänder snabbt i denna bransch. Den som inte håller med om att börsutvecklingen styrs av psykologi borde nog tänka ett varv till. Allra bäst gick igår verkstad och hälsovård.

Alla de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer för att studera riskaptiten steg igår. Apple fortsatte upp med 0,78 procent procent för att stänga vid $531,2. Google vände upp och steg med 1,0 procent till $1214,9. Även Twitter vände upp och steg med 1,1 procent för att stänga vid $54,3 medan den sociala kollegan Facebook avancerade med hela 2,1 procent för att stänga vid $68,8.

Asien: Det är mestadels uppgångar på börserna i de asiatiska tidszonerna idag på morgonen. Mest stiger japanska Nikkei och sämst går Kina.
Nikkei: +1,2%
Kospi: +0,9%
Shanghai: -0,8%
Hang Seng: -0,2%
Taiwan: +1,1%
All Ordinaries: +0,8%

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar