Är rekylen klar och julrallyt kan börja nu?

sammanfattningNEW YORK: FINANS ÅTER VINNARE,NIKE UPP INFÖR RAPPORT, S&P +0,4%

STOCKHOLM (Direkt) USA-börserna stängde tisdagen på plus efter att investerare köpt bankaktier, Goldman Sachs var återigen dragloket inom Dow Jones.

Vid stängning hade Dow Jones industriindex stigit 0,5 procent till 19.973. S&P 500 ökade 0,4 procent till 2.270. Nasdaqs kompositindex avancerade 0,5 procent till 5.483.

”Det handlar om momentum efter valet. Marknaden fokuserar på Donald Trumps agenda som är skattelättnader, infrastruktursatsningar och avregleringar. Säljarna är ganska osynliga”, sade Jeff Zipper, direktör vid US Bank i Palm Beach Florida, till Reuters.

Volymen på marknaden, som för dagen låg 20 procent under 100-dagars snittet, speglade inte riktigt börsuppgången och det finns oro för att valrallyt kanske gått för snabbt.

”Vi känner en viss oro för att marknaden är lite för sträckt varför priset måste återgå till värde. Det är inte ovanligt med en rekyl efter en sådan här rörelse”, avslutade Jeff Zipper.

Inom det breda S&P500 ledde bank indexet högre med Bank of America på plus 1 procent. Goldman Sachs ökade 1,6 procent och var tillsammans med bland annat Nike de största indexbidragarna i Dow Jones. Finanssektorn har haft det lite svårt under de senaste dagarna men är upp 20 procent sedan valet och är således den bäst presterande gruppen sedan dess. Att långräntorna steg på tisdagen, hjälpte sannolikt bankaktier.

General Mills, tillverkare av frukostflingorna Cheerios, sjönk nära 3 procent efter en svag rapport. Prognosen för 2017 års försäljning sänks också och nu räknar bolaget med en nedgång med 3-4 procent.

På rapportfronten ökade Darden Restaurants, som bland annat äger Long Horn Steakhouse, cirka 1 procent. Restaurangkedjans vinst och försäljning inkom enligt estimaten.

Nike stängde 2 procent upp inför sin kvartalsrapport som släpps efter stängning. Bolagets aktie är ned drygt 20 procent sedan höstens kvartalsrapport som då innehållit svag guidning. I kvällens rapport kommer, enligt Bloomberg News, framtida försäljningstillväxt åter att stå i centrum.

Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen var upp 2 punkter till 2,56 procent.


 

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Förra veckan avslutades med en bearish harami där bebisens lägsta punkterades igår men än så länge är torsdagens lägsta vid 1532 intakt. Ett utbrott upp och förbi 1554 som inte relativt omgående punkteras är ett tecken på styrka men risken är stor för att det blir falskt, om det inte först föregås av en rekyl som minskar en del av spänningen som råder nu.”

Tisdagens första timme markerades med boxen 1540-1548. Vid 10:30 punkterades boxen och då visste vi att sannolikheten talade för en stängning som var lägre än så. Stängningen vid 1536,7 motsvarade en måttlig nedgång med 0,4 procent.

I veckografen noteras innevarande vecka som en bearish harami vilket är ett tecken på att köparna tvekar. I dagsgrafen noteras OMXS30 strax under en motståndsnivå som nåtts efter ett par veckors impulsartad uppgång. En nivå som nåddes med en negativ minidivergens och två bearish haramis efter varandra. Nu utmanas EMA-8 som om nivån punkteras med en dagsstängning ställer in GPS:en mot MA-20-nivån. De korta momentumindikatorerna noteras fallande i ”utandningszonen” och när vi har detta utseende ska vi vara försiktiga att haka på ett utbrott såvida det inte sker med påtagligt högre volym och en kraftfull kursstapel.

Volymen igår var marginellt lägre än i måndags men trots det 27 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen är positiv eller har snarare varit extremt positiv vilket inte så sällan lett till rekyler historiskt när köparna tar en kort paus. 43 procent av de 284 aktier jag följer steg igår. Bästa sektor och den enda som stängde på plus var oljebolag. Sämst gick teknik och konsumenttjänster.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Kappahl (kl 7.30), RNB (kl 7.30), Skistar (kl 7.30)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Accenture (kl 12.59)

STÄMMOR
– Diös (extra), Nordic Waterproofing (extra), RNB, Rusforest (extra)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Kappahl: rapportpresentation kl 9.00
– RNB: rapportpresentation kl 10.00

BÖRSSTATISTIK
– Assa Abloy: arkitektindex USA november- AIA

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Medirox: sista dag för handel på Aktietorget inför avnotering efter uppköp
– Obducat: anmälningstid i nyemission av preferensaktier avslutas

MAKROSTATISTIK
– SCB: finansräkenskaper 3 kv kl 9.30
– EMU: hushållens konfidensindikator (prel) december kl 16.00
– USA: försäljning befintliga bostäder november kl 16.00
– USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 16.30

CENTRALBANKER
– Riksbanken: räntebesked, penningpolitisk rapport kl 9.30
– Riksbanken: presskonferens om räntebesked kl 11.00

MAKRO ÖVRIGT
– Löneavtal: TF, facken inom industrin presenterar avtalskrav kl 9.00
– RGK: auktionsresultat statsskuldväxlar kl 11.03


 

USA-börsen: Igår skrev jag: ”I onsdags för snart en vecka sedan markerades högsta 2276,2 och lägsta 2248,4 vilket fortfarande är nivåer som inte passerats. Mycket talar för att vi kommer att få ett utbrott upp från denna kontraktion. Om det istället visar sig att 2248 punkteras ökar chansen för en något djupare rekyl vilket innebär att positiva fortsättningsformationer kan tradas med en bättre riskkvot.”

Tisdgen inleddes med ett positivt gap upp mot 2267 (YH) och därefter en uppgång upp mot 2272-nivån som förblev dagshögsta. Resten av dagen blev en skvalpig tillställning där dagslägsta vid 2266 markerades någon timme innan stängning. Slutnoteringen vid 2270,8 motsvarade en måttlig uppgång med 0,4 procent.

Begränsningarna som för tillfället fångar index och som markerades förra veckan är fortfarande intakta och vi håller därför koll på utbrott från 2276,2 eller punktering av 2248,4. Det finns inte så många absoluta sanningar i trading men en av dessa är att efter låg volla, även i det mindre tidsperspektivet som nu, kommer hög volla. Vi vet också att ju mindre volla desto kraftfullare expansion. Det vi däremot INTE vet är åt vilket håll expansionen sker, mer än att det vanligaste är att det sker i den rådande trendens riktning, dock långtifrån alltid.

Det har alltså inte hänt så mycket i den tekniska analysen de senaste dagarna men mycket tyder på att det vi ser just nu är en uppladdning inför nästa impuls. Om vi får en punktering av 2248 kan det bli en något djupare rekyl vilket skulle vara angenämt och ge en bättre riskkvot vid nya positioner.

Volymen är fortsatt hög även om den av naturliga skäl även om den var marginellt lägre igår än i måndags noterades den ändå 100 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Alla sektorer stängde på plus igår med energi och finans som draglok.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar