Ännu inga tecken på en topp – men dålig tajming för nya pos

sammanfattning(Nyhetsbyrån Direkt): USA-börserna stängde i stort sett oförändrade på tisdagen. Starkt amerikanskt BNP tillsammans med husstatistik lyfte sentimentet, medan konsumentförtroende fanns i den negativa vågskålen.

”Några ekonomiska indikatorer, som BNP, såg bra, men jag vet inte hur uthålliga de är. Vi behöver mer framsteg och mer aktivitet för att det ska hålla i sig. Konsumentförtroendet var måttligt och det kan ha varit en katalysator för nedåtpressen”, sade Stephen Carl, aktiehandlare på Williams Capital Group, till Bloomberg News.

Dow Jones Industrial Average stängde oförändrat på indexnivån 17.816, medan det bredare S&P 500 tappade 0,1 procent till 2.067. Nasdaq Composite steg 0,1 procent till 4.758.

Omsättningen uppgick 650 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 1,6 miljarder på Nasdaq.

Enligt en andra beräkning från USA:s handelsdepartement steg landets BNP med 3,9 procent i beräknad årstakt under tredje kvartalet. Analytikerna väntade sig att BNP skulle ha ökat med 3,3 procent. Den första beräkningen pekade mot en uppgång med 3,5 procent i beräknad årstakt.

S&P/Case-Shillers index visade en högre uppgång än väntat för huspriserna i september, men däremot sjönk hushållens konfidensindikator i oktober jämfört med en väntad uppgång.

På bolagsfronten var det konglomeratet United Technologies aktie som var starkast i Dow Jones med en uppgång på 2,7 procent.

I botten av storbolagsindexet fanns byggvaruhuskedjan Home Depot med en nedgång på 1,4 procent. Oljebolaget Chevron följde därefter med ett tapp på 1,2 procent.

Oljepriset fortsatte att sjunka på tisdagen och marknaden har blickarna riktade mot Opec-mötet som inleds senare i veckan. Huvudfrågan är om gruppen kommer att sänka sina produktionskvoter eller inte.

Apple var tidvis uppe på rekordnivåer under tisdagen då marknadsvärdet på bolaget noterades strax över 700 miljarder dollar. Dock föll teknikjättens aktie tillbaka under handeln och stängde till slut 0,9 procent lägre.

Utanför Dow Jones steg smyckesbolaget Tiffany 2,5 procent efter att bolaget rapporterat en högre försäljning än väntat. En stark marknad i Amerika vägde upp för en svagare utveckling.

Efter amerikansk stängning rapporterade datortillverkaren Hewlett-Packard ett justerat resultat helt i linje med marknadens förväntningar, medan intäkterna var något lägre. Aktien steg 0,3 procent inför rapporten men backade i efterhandeln.

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Kursen har nu stigit med knappt 17 procent sedan lågpunkten den 16 oktober och senast vi hade en lika stark utveckling var efter greklandskrisen i oktober 2011 då indexet föll med 2,2 procent den närmaste veckan”. Tisdagen inleddes positivt och markerade redan efter en timme 1468, den högsta nivån sedan den 2 maj år 2000. Resten av dagen blev avslaget men callen var stark även under gårdagen. Stängningen vid 1467,4 motsvarade en uppgång med stabila 0,7 procent. Kursen har stigit med 17,7 procent sedan lågpunkten den 16 oktober och vi har inte haft lika kraftfulla uppgångar mer än 24 gånger de senaste 20 åren och vid 19 av dessa har kursen stått högre en vecka senare.

Vi har nu tre kraftfulla uppgångsdagar i rad med stängningar i de övre delarna. Gårdagens stängning skedde 2,5 standardavvikelser ovanför 20-dagars medelvärde och det har vi sett 34 gånger de senaste 18 åren men endast vid 13 av dessa har kursen stått högre en vecka senare.

Gårdagens volym var högre än i måndags 5 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer under tisdagen blev telekom och basråvaror. Sämst gick oljebolagen och hälsovård.

287 av aktierna som ingår på Nasdaq OMX stängde på plus igår, 196 stängde på oförändrat medan 218 aktier stängde på minus.

Högst omsatta aktier under torsdagen blev ICA och Volvo B följt av Ericsson B.

Störst påverkan på OMXS30-indexet som steg med 11 punkter igår hade Nordea som ensamt lyfte indexet med 1,6 punkter.

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade igår Electrolux B (+1,9%) följt av SSAB A (+1,7%) och Sandvik (+1,7%). Sämst gick åter Lundin Petroleum (-1,3%) följt av Alfa Laval (-1,1%) och AstraZeneca (-0,7%).

OMXS30 inför onsdagen:

SP500 inför onsdagen:

Börsnyheter och makrodata från Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER
NGM
– Glycorex

FIRST NORTH
– Clavister, Matse Holding

AKTIETORGET
– Challenger Mobile, Wiking Mineral

ÖVRIGA NORDEN
– Seadrill

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Deere (före USA-börsernas stängning)

STÄMMOR
– BCS (extra), Bergs Timber (extra), Online Brands Nordic (extra)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Börs: seminariet ”Framtidens stad” i Malmö med bl a Wihlborgs, Castellum, Kungsleden, Skanska, Inwido, Victoria Park och Trelleborg kl 9.00-17.00
– Victoria Park: kapitalmarknadsträff i Malmö i samband med seminariet ”Framtidens stad” kl 13.30-14.50
– Verisec: presentation inför notering på First North kl 18.00

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Acap Invest: sista dag för handel efter uppköp
– Real Heart: första dag för handel på Aktietorget
– Thule: första handelsdag på Stockholmsbörsen
– Transcom: pga byte från depåbevis till stamaktier är det handelsstopp på Stockholmsbörsen 25-27 november

KAPITALMARKNADSDAG
– Metso
– Storebrand

MAKROSTATISTIK
– KI: konjunkturbarometer november kl 9.00
– SCB: handelsbalans oktober kl 9.30
– SCB: utrikeshandel med varor 3 kv kl 9.30
– SCB: export och import av varor september kl 9.30
* Storbritannien: BNP (prel) 3 kv kl 10.30
– USA: order varaktiga varor oktober kl 14.30
– USA: nyanmälda arbetslösa v 47 kl 14.30
* USA: privata inkomster, privatkonsumtion oktober kl 14.30
– USA: Chicago inköpschefsindex november kl 15.45
– USA: Bloomberg konsumentförtroende veckosiffra kl 15.45
– USA: Michigan-index (def) november kl 15.55
– USA: kontrakterade husköp oktober kl 16.00
– USA: försäljning nya hem oktober kl 16.00

CENTRALBANKER
– Riksbanken: Kerstin af Jochnick talar om ”Aktuell penningpolitik och företagsobligationsmarknaden”, ingen publicering kl 9.30

MAKRO ÖVRIGT
– RGK: resultat obligationsemission kl 11.03
– RGK: annonserar växelemission kl 16.20

USA: Igår skrev jag: ”Det ett vanskligt läge att kliva på nya positioner för uppgång men något annat än en fortsatt uppgång är inte att tänka på”. Tisdagen inleddes med ett nytt ATH vid 2074 men resten av dagen var det skvalpigt mellan 2072 och 2065. Stängningen vid 2067,1 motsvarade en marginell nedgång med 0,1 procent.

Volymen igår var högre än i måndags och 12 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

250 av aktierna som ingår i indexet stängde på plus igår medan 8 stängde på oförändrat och 242 aktier stängde på minus.

Bästa sektorer igår blev verkstad och kraftbolag men uppgångarna var i det närmaste obefintliga. Sämst gick energi och basråvaror.

Två av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg igår. Apple vände efter en stark inledning ner och stängde till slut ned med 0,9 procent vid $117,6. Google fortsatte upp med ytterligare 0,3 procent till $541,1. Twitter vände åter ner med 1,1 procent för att till slut stänga vid $39,8 medan den sociala kollegan Facebook steg med hela 2,2 procent till $75,6.

Det har inte hänt så mycket i den tekniska analysen. Indexet är euforiskt, älskat och överköpt men det är ungefär som humlan som inte borde kunna flyga men gör det ändå.

Asien: För fjärde dagen i rad är det är mestadels uppgångar på börserna i de asiatiska tidszonerna. Råvaror och hälsovård tillhör vinnarna och yenen fortsätter nedåt.

Nikkei: -0,1%
Kospi: +0,1%
Shanghai: +1,4%
Hang Seng: +1,3%
Taiwan: +0,1%
Bombay: -0,1%
All Ordinaries: +1,1%

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar