Andra positiva reversalen sedan i onsdags

NEW YORK: REPADE VISST MOD EFTER SVAG START, S&P 500 -0,1%

STOCKHOLM (Direkt) New York-börserna repade successivt visst mod under måndagens handelssession efter en öppning i tydligt negativt territorium. USA-presidenten Donald Trumps misslyckande med att få igenom en ny hälsovårdsreform sent i fredags var i fokus under den nya veckans inledande handelsdag.

”Det är tydligt att finanspolitiska och regleringsreformer kommer att ta mycket längre tid att få igenom än vad många investerare tidigare hade hoppats”, sade Tan Kai Xian på GaveKal till Bloomberg News.

Dow Jones industriindex och det bredare S&P 500 stängde ned 0,1 till 0,2 procent medan det teknikorienterade Nasdaqindexet steg svagt. Indexnedgångarna noterades tidigare under handelsdagen som mest till uppemot 1 procent.

Den förra veckan var USA-börsernas sämsta sedan Donald Trump valdes till landets president i början av november i fjol tyngt av tvivel på presidentens förmåga att få igenom löftena om skattesänkningar och ökade infrastrukturinvesteringar.

Sjukhusbolagen Tenet och HCA liksom sjukförsäkringsbolagen Centene och Molina steg mellan drygt 1 och 5 procent på måndagen till följd av att det republikanska partiets misslyckande med att få till hälsovårdsreformer.

Bankaktier handlades överlag ned på måndagen med Morgan Stanley och Goldman Sachs mellan 1 och 2 procent lägre. Utöver oro för hur Donald Trump ska lyckas få igenom reformer påverkas banksektorn även negativt av lägre marknadsräntor och amerikanska statsobligationsräntor rörde sig nedåt.

Snap lyfte nära 5 procent sedan Goldman Sachs tagit upp bevakning av det nyligen noterade bolaget bakom meddelandeappen Snapchat med en positiv rekommendation.


Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Sista veckan i mars har historiskt utvecklats väl och om inte onsdagens turtlesoup ger vika finns inte någon anledning att tro något annat denna gång.”

Veckoöppningen blev negativ och kursen föll fram till kl 10:30 med 1,5 procent till stödet kring 1557 som blev en perfekt lågpunkt. Strax efter klockan 11 noterades den första högre lågpunkten. Sent på eftermiddagen togs 1567 ut och det triggade en stark avslutning med en mycket snytt ”Turning 8”. Gårdagens stängning vid 1574,5 motsvarade en måttlig nedgång med 0,3 procent och en stängning högt upp i dagsstapeln.

Precis som i onsdags punkterades 50-dagars medeltal inledningsvis men även denna gång sög medelvärdet upp säljtrycket. Om nu fredagens högsta tas ut och inte snabbt punkteras är, som jag skrev igår, siktet inställt mot årshögstanivån kring 1600. Punkteras 1551 utan att snabbt återtas är det stor chans för att rekylen inte är färdig.

Volymen igår var högre än i fredags och hela 21 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen har den senaste veckan pekat nedåt men klart över tremånaderssnittet och så länge inte de senaste lågpunkterna punkteras talar mer för att köptrycket kommer återupptas än motsatsen.


Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

FIRST NORTH
– Filo Mining

STÄMMOR
– Fortnox, Genmab, Maersk, Nexstim, Savo-Solar, SEB, Venue Retail Group (extra)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Remium kapitalmarknadsdag, med Stendörren, Diös, Garo, CTT Systems och Studsvik kl 9.00-16.00
– Bank: Affärsvärlden Bank & Finans Outlook 2017 kl 9.00-16.15

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Camanio Care: första dag för handel på Aktietorget
– Senzime: anmälningstid i nyemission avslutas

EXKLUSIVE UTDELNING
Holmen (12:00 kr)

MAKROSTATISTIK
– Sydkorea: BNP (def) 4 kv kl 1.00
– SCB: PPI februari kl 9.30
– SCB: handelsbalans februari kl 9.30
– SCB: detaljhandel februari kl 9.30
– USA: TRE veckostatistik kl 13.45
– USA: handelsbalans, varor, februari kl 14.30
– USA: grossistlager (prel) februari kl 14.30
– USA: Redbook veckostatistik kl 14.55
– USA: S&P/Case Shiller huspriser januari kl 15.00
– USA: hushållens konfidensindikator mars kl 16.00
– USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30

CENTRALBANKER
– Riksbanken: Stefan Ingves talar om det ekonomiska läget och penningpolitiska utmaningar kl 9.05
– RB: reparesultat kl 10.15
– Ungern: räntebesked kl 14.00
– Fed: Esther George talar kl 18.45
– Fed: Janet Yellen talar om utmaningar för arbetskraftsutvecklingen kl 18.50

MAKRO ÖVRIGT
– Nordea: presenterar konjunkturrapport: avtalsrörelsen och Riksbanken kl 9.15


USA-börsen: Igår skrev jag: ”För första gången sedan i mitten av oktober ser vi just nu en ny lägre topp följt av en ny lägre botten. En rekyl har varit väntad men det blir nu spännande att se hur djup den blir. Efter den senaste veckans nedgång är tajmingen för uppgång god vid en positiv fortsättningsformation.”

Måndagen inleddes med en nedgång med 0,9 procent till stödet vid 2322 som förblev dagslägsta men sen kom köparna tillbaks och ägnade dagen åt att täppa till öppningsgapet. Dagshögsta vid 2345 markerades precis innan stängningen som skrevs till 2341,6 vilket motsvarade en marginell nedgång med 0,1 procent.

I dagsgrafen punkterades stödnivån från förra veckan vid 2339 initialt igår och togs sedan tillbaks viket är positivt. Kursen föll initialt ner genom 50-dagars som inte punkterats med en dagsstängning sedan den 29 september men innan dagens slut återtogs nivån och det skedde senast den 9 november. Förutsättningarna för att vi nu sett en lokal botten är goda och så länge inte motsatsen bevisas navigerar jag nu åter för uppgång.

Volymen igår noterades på samma nivå som i torsdags och fredags vilket var 19 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen har fallit tillbaks från toppnoteringen som rått under mars och noteras nu kring tremånaderssnittet som om det punkteras utan att snabbt återtas blir första gången sedan början av september.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar