Analys: AstraZeneca trygg när det blåser snålt

Normalt brukar läkemedel gå bra när börsen är skakig och den senaste veckan som varit skakig på börsen utgör inget undantag. Den senaste veckan har OMX backat 2,7 procent, men AstraZeneca har tuffat på uppåt och noterar 4,52 procents uppgång.

Hittills i år har aktien stigit med måttliga 12,87 procent jämfört med börsen totalt där OMXS30 avancerat hela 17,48 procent. Det senaste året har OMX fallit 16,6 procent och AstraZeneca har stigit med 36,7 procent under samma tid. Det är bra att ha dessa nivåer i medvetandet när analytikerna på ”fina gatan” säger att det är billigt eller dyrt.

Den defensiva läkemedelsjätten brukar historiskt vara bra att luta sig mot när börsvädret är osäkert. Den senaste kvartalsrapporten var bättre än många analytikers förväntan. Förstudieresultatet av preparatet Brilinta var positiva och visar på positiva behandlingseffekter i samband med akuta kärlkranssymptom som stroke och hjärtinfarkt. Effekterna har visat sig vara betydligt bättre än konkurrenten Plavix, som säljer för 8 miljarder dollar per år, detta är en bra indikation på potentialen för Brilinta.

Om Morgan Stanleys läkemedelsanalytiker får rätt i sina estimat och Brilinta säljer för 3 miljarder dollar per år innebär det att AstraZenecas vinst per aktie skulle öka med 15 procent. Detta kan bli ett välkommet tillskott när flera av bolagets patent löper ut de närmaste åren.

Den nuvarande aktiekursen och snittprognosen motsvarar ett P/E-tal på runt 8,5, vilket måste anses vara lågt. Direktavkastningen ligger på lite över 5 procent och den starka kvartalsrapporten för Q1 har banat väg för den kraftiga uppgångaktien haft den senaste tiden. Prognosen runt 42kronor i vinst per aktie fårnog anses som väl försiktig och kan öppna upp för en rapport som kommer att överträffaförväntningarna.

AstraZeneca ligger sedan i slutet av mars i år i en stigande trend och bröt i måndags upp genom taket i kanalen men volymerna har varit mediokra sedan utbrottet. I tisdags och onsdags testades motståndsnivån runt 350 kronor och RSI vände ner från överköpta nivån vid 75, fortsätter RSI-kurvan ner under 70. MACD-histogrammet divergerar mot kursen och det kan innebära en tidig signal om en rekyl ner i kanalen igen. Aktien fick en köpsignal den 13/5 men etablerade utbrottet på allvar den 10/6 när MACD bröt upp ovanför nollan. Tekniskt ligger aktien i en fin stigande trend men momentumindikatorerna och divergensen signalerar om att aktien behöver hämta andan innan ett nytt avancemang uppåt kan ske. Vid fortsatt osäkert börsklimat kan AstraZeneca vara en trygg aktie att luta sig mot. Alla tekniska indikatorer säger att det är fortsatt köpläge, men att kortare rekyler kan komma innan motståndsnivåerna vid 350 och 372 passeras.

Motstånd: 350 / 372
Stöd: 318 / 310 / 280

 

azn-090619

Målkursen för AstraZeneca sätter jag vid 372 kronor, men rekommenderar att hålla noggrann koll på stöd och motståndsnivåer. De tekniska indikatorerna tyder på att det kan komma en rekyl ned mot i första hand den kortare stigande trendkanalen inom kort.  

 

Läs mer i Fredrik Lindbergs inlägg: (VA)

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar