AMF Pension – en ”guldgruva” – för vem?

Efter min senaste artikel om AFI-indikatorn blev jag kallad kommunist, dock gick det inte att se vem mailadressen tillhörde och inlägget publiceras inte.

Jag börjar känna mig lite socialistiskt röd om nosen faktiskt, kan iofs bero på whisky. Kanske hackar jag ovanligt mycket på oskäliga ersättningar, men visst är det osmakligt och opassande. Det kan väl inte vara rätt att på amerikanskt vis blåsa upp resultaträkningarna dagarna innan månadsskiftet med primärt mål att erhålla bonus. Hur långsiktigt är det, samtidigt som man höjer gapet mellan in- och utlåningsräntan för att affärerna börjar se skakiga ut, eller att pensionerna måste sänkas annars har men inte råd att betala ut bonusarna….

Om nu SEB går så bra 2008, varför är man livrädd att inte få vara med i krispaketet för bankerna. Har bolaget gått bra i så många år och har skapat en bas för att generera uthålliga vinster, vad är man då rädd för?

Ännu värre tycker jag AMF Pensions bonusar på 17 miljoner kronor är, detta samtidigt som två miljoner kunder fick sänkta pensioner och minskade pensionskapital med just 17 miljoner kronor. Bonusen betalas ut ett år då bolaget redovisar en förlust på minus 6,6 procent och jag anser att det är fullständigt irrelevant att de säger att den härrör sig från året innan eller nåt – är det så kortsiktigt man hanterar pensionspengar förstår jag att de (pensionspengarna)inte överlever till jag skall gå i pension. Kommer ledningen att betala tillbaks lika mycket som bolaget gick med förlust år 2009, för 2008 är ingen munter läsning. Just nu sitter ledningen i krismöte. Läser precis nu att AMF-cheferna backar från bonusarna, detta kan vi läsa om på sr.se. Oavsett tycker jag både AMFs och SEBs agerande att göra avbön när de hänger i galgen visar tydligt vad det är för ”kvartalsmoral” som börjar genomsyra hela samhällstoppen.

Stina Sandell som är informationsansvarig på AMF pension (varför inte maila henne lite) säger att bonustaket om 12 månadslöner kan uppfattas som högt, men det beror på att ”ledningen har mycket svåra mål att uppnå”. På Dagens Industris fråga; ”Vad består målen av?” svarade Stina Sandell; ”Det går inte att redovisa…”.

Alla följer vi med intresse vad Mona Sahlin och Wanja Lundby-Wedin har att säga om denna skandal. De lär inte gå att nå för tillfället…

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar