Alltfler bekräftade säljsignaler

Stockholmsbörsen i fredags: Amerikansk sysselsättningsstatistik pekar åter tydligt på att man inte löser underliggande problem genom att försöka låna sig ur dem, framförallt inte med alltmer deriverande produkter. De alltmer pessimistiska inköpscheferna i Kina och sämre konjunktursignaler från Europa fick riskaversionen att öka. I samband med osäkerheten kring valutor och börsläget stiger åter guldet och drar med sig bolag med anknytning till guld.

Efter en stökig inledning av fredagen tog säljarna tag i taktpinnen och presterade en ny lägsta efter klockan tio (för tredje gången samma vecka) och nedgångstakten tilltog i stort sett hela dagen. De sista 20 minuterna steg indexet i samband med att korta positioner stängdes. Stängningskursen 956,6 motsvarade en nedgång med 2,0 procent.

Förra veckan slutade med en nedgång på 2,9 procent och sedan årskiftet har OMXS30 nu fallit med 3,2 procent.

Omsättningen i fredags uppgick till 14,7 miljarder kronor vilket var hela 17 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Endast 2 procent av de 62 aktier jag dagligen följer stängde igår på plus. Förra veckan slutade med en nedgång på 2,9 procent och sedan årskiftet har OMXS30 nu fallit med 3,2 procent.

Högst omsatta aktier i fredags var Eric B (-1,2%), Volvo B (-2,9%) och HM B (-2,2%).

Alla sektorer stängde på minus i fredags och sämst gick det för olje- och bilrelaterade bolag.

Tre bra sentimentsindikatorer är (enligt mig) försäljningen av båtar, bilar och fraktrater. I fredags fick vi statistik som visar att bilförsäljningen minskar i Europa och lyxbåtstillverkaren Nimbus redovisar en brakförlust och har förlorat över 600 miljoner kronor de senaste åren.

S&P 500 har nu för första gången i år punkterat 200-dagars medelvärde och VIX är uppe på den högta nivån på fem månader. I fredags punkterades primärtrenden via en lång röd opening marubozu med tilltagande volym. Vi har nu fått ytterligare en långsiktig säljsignal med målkursen kring 1200. Så länge inte 1335 tas ut ska vi i samband med uppstudsar leta efter nya lägen att skala in oss för nedgång.

OMXS30 var i fredags nere och vände kring 946 kort innan stängning. Den positiva månadseffekten är nu på väg att klinga av och vi har ännu ingenting som tyder på att nedgångstakten är på väg att avta. Närmast på ovansidan möter 1007 upp men innan dess är det inte någon idé att leta efter en uppgång (för övernattning). Även om 942, 927 kan hindra nedgången ner mot nästa delmål kring 900 är det inte mycket som talar för att vi får någon hållbar positiv vändning på ett tag ännu. Vi kommer få svaret när någon av motståndsnivåerna ovanför MA-200 tas ut vilket för tillfället utgör vattendelaren för positivt och negativt sentiment.

Tider som är intressanta idag:
– SCB: tjänsteproduktion april kl 9.30
– SCB: restaurangindex april kl 9.30
– SCB: partisympatiundersökningen kl 9.30
– AF: veckostatistik kl 10.45
– EMU: PPI april kl 11.00
– USA: industriorder april kl 16.00

USA i fredags: Efter sämre siffror över nyanställda tilltog nedgångarna på både de europeiska och de amerikanska börserna i fredags. Guld har åter blivit en tillflyktsort när det blåser snålt och guldbolagen var några av de få vinnarna i fredags. Stämningen blev inte bättre av att EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn uttryckt sin oro för att eurosamarbetet kan vara på väg mot vägs ände. Trots stimulanser och enorma stödinsatser biter sig den höga arbetslösheten fast i den globala ekonomin och USA är inget undantag.

Efter börsöppningen i fredags fortsatte de amerikanska börserna nedåt under hela dagen. S&P 500 stängde nära dagslägsta på 1278 vilket motsvarade en nedgång på hela 2,5 procent.

Endast 16 av de 500 aktier som ingår i SP500-indexet stängde upp i fredags. Facebook lyckades åter stänga på en ny lägstanivån 27,76 och Apple stängde på 561 dollar. Totalt omsattes hela 3,3 miljarder aktier vilket var 24 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. På Nasdaq blev omsättningen 13 procent högre än det dagliga snittet. Hittills i år har uppgången hos S&P 500 reducerats till 1,6 vilket kan jämföras med DJIA som nu är nere på minus 0,8 procent och 5,5 procents uppgång hos Nasdaq Composite.

Fredagens kursstapel blev en kraftfull röd opening marubozu som för första gången i år stängde under 200-dagars medelvärde. I månadsdiagrammet kan vi konstatera att indexet var nere och testade av 12-månaders medelvärde men stängningen i torsdags förmådde inte punktera nivån. Inför måndagen noteras däremot kursen under 12-månaders medelvärde.

Asien: Det är branta nedgångar på de asiatiska börserna. Sämst går Taiwanesiska TSEC som faller med 2,9 procent följt av sydkoreanska Kospi som noteras för en nedgång på 2,8 procent. I Japan, Kina och Australien noteras nedgångar kring 2,0 procent.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar