Allt tuffare nivåer att ta ut om de testas utan uppladdning

sammanfattning(Nyhetsbyrån Direkt): De amerikanska börserna stängde kring nollstrecket på onsdagen. Protokollet från den amerikanska centralbanken Federal Reserves räntekommittés möte i januari gav visst stöd i handeln som annars var avvaktande.

På bolagsfronten fick omstuvningar i Warren Buffets konglomerat Berkshire Hathaways aktieportfölj investerare att ta rygg på den välkända investeraren.

Dow Jones Industrial Average stängde 0,1 procent lägre på indexnivån 18.029, medan det bredare S&P 500 var oförändrat på 2.100. Tekniktunga Nasdaq Composite steg 0,1 procent till 4.906.

Omsättningen uppgick till cirka 640 miljoner aktier på New York-börsen och 1,7 miljarder aktier på Nasdaq.

Dagens höjdpunkt på makroagendan var protokollet från Federal Reserves senaste räntemöte, som visade att många FOMC-ledamöter lutade åt att behålla räntorna nära dagens rekordlåga nivåer längre.

Kommittén pekade bland annat på att en starkare dollar, internationella oroligheter från Grekland till Ukraina och långsam nominell löneökning är faktorer som talar emot en höjning.

”Att de är återhållsamma med en räntehöjning får en att undra om ekonomin är så stark vi tror att den är. Vi har fortfarande inte kommit till ett läge där en stark ekonomi och en räntehöjning ses som något positivt”, sade Richard Sichel, chefinvesterare på Philadelphia Trust, till Bloomberg News.

Även den europeiska centralbanken ECB uppmärksammades, sedan den höjt det belopp som Greklands centralbank får låna ut till de nationella bankerna under nödlånesystemet ELA.

På statistikfronten steg USA:s industriproduktion 0,2 procent i januari, jämfört med månaden före – mindre än analytikernas förväntningar om en uppgång på 0,3 procent.

Producentpriserna i USA sjönk vidare dubbelt så mycket som väntat med 0,8 procent i januari, jämfört med föregående månad, medan bostadsbyggandet sjönk något mer än väntat med -2,0 procent i januari, jämfört med december.

På bolagsfronten hamnade oljebolaget Exxon Mobil (-2,2%) i fokus. Att Warren Buffets konglomerat Berkshire Hathaway sålt hela sitt innehav i bolaget tyngde, och en olycka vid ett av bolagets raffinaderier bidrog till ytterligare osäkerhet.

Deere, som bland annat konkurrerar med Volvo Anläggningsmaskiner, lyfte dock 3,2 procent efter att Berkshire Hathaway mer än fördubblat sitt innehav i bolaget under det fjärde kvartalet.

På obligationsmarknaden var räntan på amerikanskt tioårigt statspapper 6 punkter lägre på 2,08 procent.

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Inför dagen håller jag koll på 1634-1636 som en vattendelare för det kortsiktigt positiva och negativa sentimentet.  Så länge köparna kommer tillbaks med kraft på allt högre nivåer är det bara att hänga på. Inför tisdagen markerar jag måndagens högsta, lägsta och 1625. Vilket känns bäst? – Att försöka ställa sig i vägen för ett skenande tåg eller åka med?”

Efter en positiv gapöppning upp till vattendelaren vid 1636 höll köparna i taktpinnen fram till 10:20 då 1652 markerades med en tydlig svans i intradagsupplösningar. Kursen föll svagt fram till 15:30 då köparna kom tillbaks och fick kursen att stänga vid dagshögsta 1652 som motsvarade en uppgång med hela 1,3 procent. Återigen ett nytt ATH.

Det är imponerande styrka och kursen fortsätter längs taket i den stigande medellånga trendkanalen och ser nu ut att ta sig upp i ytterligare en brantare kortsiktig trendkanal. Uppgången börjar bli parabolisk och har som jag påtalat många gånger den senaste tiden många likheter med våren år 2000. Vi vet sedan tidigare att denna typ av uppgångar är svåra att komma in i då edgen är emot oss. Vi vet oxå att uppgången kan fortsätta i flera månader, eller vända ner när man som minst anar det.

Volymen igår var högre än i tisdags och 20 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer under onsdagen blev basråvaror och konsumenttjänster. Sämsta sektor och den enda som stängde på minus var kraftbolag (och de tittar jag inte på).

Totalt steg 373 aktier på Nasdaq OMX igår medan 176 stängde på minus. På OMXS30 steg 27 av de 30 ingående aktierna vilket får anses vara bra bredd. Bäst gick Alfa Laval, MTG B och Sandvik som alla steg mer än 2,5 procent. Sämst gick Swedish Match och Kinnevik B.

Högst omsatta aktier igår blev TeliaSonera, Nordea och HM B.
Börsnyheter och makrodata från Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER:

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Björn Borg (kl 7.30), NSP Holding (kl 7.30), Recipharm (kl 7.45), Bactiguard (kl 8.00), Diös (kl 8.00), Elos (kl 8.00), GHP (kl 8.00), Nordic Mines (kl 8.00), Ratos (kl 8.00), Sobi (kl 8.00), Softronic (kl 8.00), Opus Group (ändrat datum från 20/2) (kl 8.30), Heba (kl 12.00), Consilium (ca kl 13.00), Allenex (kl 14.00), Concordia (kl 14.30), Bong (morgon/förmiddag), Fenix Outdoor, Lucara Diamond (efter Torontobörsens stängning), Lundbergs (lunchtid)

NGM
– Fint

FIRST NORTH
– Catella (kl 7.00), Phone Family (ca kl 8.30), Addvise, Arcoma, Arctic Gold, Bringwell, Christian Berner, Confidence, Empire, Insplanet, Lappland Goldminers, Light Lab, Medcore, Online Brands Nordic, Smarteq, Sportamore, Trustbuddy, Wesc, Vinovo (ändrat datum från 12/2), Zetadisplay

AKTIETORGET
– AQ Group (flyttad från 20/2) (kl 13.30), Archelon, Cefour Wine & Beverage, Delta Minerals, Ecoclime Comfort Ceilings, Elverket Vallentuna, IDL Biotech, Moretime, Motion Display, Orasolv, Pharmalundensis, Real Heart, Sealwacs

ÖVRIGA NORDEN
– Topdanmark (kl 12.00), Rockwool

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Schneider Electric (kl 8.00), Toro (kl 14.30), Cap Gemini (före börsöppning), Wal-Mart (före USA-börsernas öppning)

STÄMMOR
– HQ, SAS

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Sobi: telefonkonferens för nyhetsbyråer kl 8.30
– GHP: telefonkonferens kl 9.30
– Ratos: telefonkonferens kl 10.00
– Recipharm: webbsänd rapportpresentation kl 10.00
– Elos: bolagspresentation hos Remium kl 12.00
– Lundin Mining: telefonkonferens kl 14.00
– Concordia: webbsänd telefonkonferens kl 15.30
– Ericsson: telefonkonferens inför Mobile World Congress i Barcelona kl 17.00-18.00

BÖRSSTATISTIK
– Volvo: lastvagnsleveranser januari kl 8.30
– Consilium: omsättning och orderingång för januari 2015

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Aspiro: anmälningstid i Project Panther Bidcos bud inleds (avslutas 11/3)

EXKLUSIVE UTDELNING
– Astra Zeneca (1:90 usd, halvårsvis )

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– Helgstängt i Kina

MAKROSTATISTIK
– Japan: handelsbalans januari kl 0.50
– Finland: KPI januari kl 8.00
– Frankrike: KPI januari kl 8.45
– ECB: bytesbalans december kl 10.00
– Storbritannien: CBI ordertrend februari kl 12.00
* USA: nyanmälda arbetslösa, veckodata kl 14.30
– USA: Bloomberg konsumentförtroende kl 15.45
* USA: Philadelphia Fed index februari kl 16.00
* USA: ledande indikatorer januari kl 16.00

POLITIK
– Riksdagen: Magdalena Andersson och Per Bolund deltar i muntlig frågestund kl 14.00

MAKRO ÖVRIGT
– RGK: prognos statsupplåning kl 9.30

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 9.00

USA: Igår skrev jag: ”Fyra av de senaste fem senaste dagarnas kursstaplar har stängt på plus men viktigare är att alla fem har stängt i den övre delen som jag tolkar positivt. I tisdags sade jag: Om 2100 punkteras med tydlighet inom de närmaste dagarna kan det bli en rekyl som kan vara spännande inför månadsskiftet.”

Onsdagens kom att bli en skvalpig och svårtrejdad dag där kursen pendlade mellan 2100 och 2093. Stängningen vid 2099,6 motsvarade en marginell knappt mätbar nedgång.

Fem av de senaste fem dagarnas kursstaplar har stängt i den övre delen men gårdagens kan dock med ”god vilja” kvalificera sig som en bearish harami cross, en vändningsformation med medelhög träffsäkerhet där bekräftelse krävs.

Volymen igår var lägre än i tisdags och 19 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer igår blev verkstad och ickecykliska produkter. Sämst gick energi och telekom. Det var ungefär lika många aktier som steg och föll samtidigt som rörelserna överlag var små.

Två av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg igår. Apple fortsatte sin uppgång och presterar ”som vanligt ett nytt ATH” med en uppgång på 0,7 procent till $128,7. Google fortsatte ner och backade med 0,6 procent för att stänga vid $539,7. Twitter tappade 0,4 procent vilket fick aktien att stänga på $47,8 medan Facebook vände upp och tillhörde vinnarna med en uppgång på 1,5 procent och en stängning vid $76,7.

Asien: Den kinesiska börsen är stängd på grund av firande av det det kinesiska nyåret. Fed signalerade fortsatt låg ränta vilket delvis dämpade oron för att räntan skulle vara nära att höjas som det spekulerats i de senaste dagarna. Beskedet om att Grekland går med på villkoren för nya stödlån åtminstone de närmaste sex månaderna har oxå haft en lugnande effekt på börserna. Den japanska börsen steg imorse till den högsta nivån sedan år 2000. Jag har under de senaste veckorna varnat för att börja navigera för uppgång på längre sikt i oljan då risken för en bulltrap är stor. Vi kan ha sett en lokal topp strax under 64 dollar per fat men även det är ännu för tidigt att sia om.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar