Allt sämre riskkvot oroar köparna

Amerikansk byggstatistik kom in sämre än väntat men Apple stod i fokus och blir allt mer av en indikator att räkna med. Bankerna tyngde OMXS30 men agerade draglok i USA, därför bör man hålla ett öga på dom idag. SVD, VA

Den inledande nedgången bromsades upp redan efter en halvtimme. Dagens lägsta 1114,93 noterades strax innan USA-öppningen. Stängningen på 1121,4 motsvarade en marginell nedgång med 0,2 procent.

Det är fortfarande bara två veckor som stängt på minus under året. Förra veckans uppgång blev hela 3,1 procent. Av de senaste 14 veckorna har alltså 12 stängt på plus. Hittills i år har OMXS30 avancerat 13,7 procent. Nu närmar sig den fallande motståndslinjen som förbinder topparna från år 2000, 2007 och början av 2011. Den befinner sig nu kring 1154 och faller med 2,8 punkter per månad. Igår steg endast 35 procent av de 65 aktier jag dagligen bevakar, ett osäkerhetstecken. Omsättningen för OMXS30 uppgick till 11,8 miljarder kronor vilket var 3,5 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Högst omsatta aktier på Stockholmsbörsen under måndagen var HM B (-0,4%), Nordea (-0,2%) och Volvo B (+0,2%).

Sämsta sektorer igår var verkstad och detaljhandel som backade 0,5 respektive 0,4 procent. Bäst gick telekom och hälsovård som steg 0,5 respektive 0,4 procent.

Aktienyheter i punktform:
– H&M: ING höjer riktkursen men Morgan Stanley sänker den AFV
– Tieto: 1300 personer får lämna bolaget som ska sänka kostnaderna med 50 miljoner euro AFV

Nasdaq uppvisar tillsammans med Apple en alltmer parabolliknande uppgång, vilket aldrig är bra efter en längre tids uppgång. Avståndet ner till MA-200 börjar bli ohållbart och de negativa divergenserna indikerar att en rekyl närmar sig. När rekylen kommer? Snart… Om den kommer idag, nästa vecka eller efter sommaren är omöjligt att säga men ju längre den parabolikliknande uppgången fortsätter, desto kraftfullare kommer den bli.

OMXS30 ser dock inte lika dramatisk ut som de amerikanska kollegorna. Orsaken är naturligtvis att den svenska börsen gått bättre under året än de amerikanska och placerarkollektivet vågar inte springa för ”långt ifrån husse”. Igår såg vi en viss tvekan hos köparna, som även om de kom tillbaks under eftermiddagen inte lyckades få till en positiv stängning. Inför dagen lutar det mesta åt att säljarna kommer att testa på att ta ut 1117 och det kan få nedgången att tillta.

Tider som är intressanta idag:
– Tyskland: PPI februari kl 8.00
– Storbritannien: KPI februari kl 10.30
– Spanien: säljer 12- och 18-månadersväxlar kl 10.30
– Storbritannien: CBI industritrender mars kl 12.00
– USA: bostadsbyggande februari kl 13.30
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55
* Fed: Ben Bernanke talar om ”Fed and its role in today’s economy” kl 17.45
– USA: API veckovisa oljelager kl 21.30
– Japan: helgstängt

FED har ännu inte bestämt sig för om det ska lanseras ytterligare ett stödpaket (QE3 eller vad det kommer att kallas), men det framstår som ett alternativ fick vi höra av en högt uppsatt ledamot igår. Apple aviserade aktieutdelning, vilket blev måndagens stora nyhet ochskickade upp aktiekursen. Aktien tillhörde tillsammans med bankerna vinnarna.

Den väntade och inledande uppgången skickade upp indexen till nya årshögsta. S&P 500 noterade årshögsta 1414 två timmar innan stängning. En något mer avvaktande avslutning fick indexet att stänga på 1409,8 vilket motsvarade en uppgång på 0,4 procent. Indexet har stängt på plus 8 av de 9 senaste börsdagarna. Som vi vant oss var det småbolagsindexet Russell som gick bäst igår med en uppgång på 0,9 procent. DN

Föregående vecka innebar ytterligare en uppgång hos S&P 500 med 2,4 procent. Hittills i år har S&P 500 stigit med 12,1 procent. Nasdaq Composite noterar en uppgång hittills i år på hela 18,2 procent. Av de 500 aktierna som ingår i S&P 500 indexet steg endast 170 och 312 stängde på minus vilket indikerar en dåligt bredd. Totalt omsattes 2,9 miljarder aktier vilket var 3 procent fler än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. AFV

Japan håller stängt idag och på övriga asiatiska börser är det svagt nedåt. De kinesiska börserna faller mest med nedgångar på närmare 2 procent. I Austrilen faller All Ordinaries med 0,4 procent.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar