Allt högre risk för allt större rekyl

Stockholmsbörsen handlades på ett svagt plus under större delen av fredagen. Ett något lägre Michiganindex än väntat och den högsta inflationstakten på tio månader dämpade optimismen något. Nokia gick starkt men ävne verkstad och råvarurelaterade bolag gick bättre än index som helhet. Banker tyngde i den negativa vågskålen.

Det var som väntat små rörelser under hela fredagen även om vi fick en ny årshögstastängning på 1223,4 som motsvarade en uppgång med 0,2 procent. Fredagens högsta notering 1127,5 presterades kl 16.00 och dagslägsta 1117,1 några minuter efter öppningen.

Det är fortfarande bara två veckor som stängt på minus under året. Förra veckans uppgång blev hela 3,1 procent.  nedgång blev 1,4 procent. Av de senaste 14 veckorna har alltså 12 stängt på plus. Hittills i år har OMXS30 avancerat 13,7 procent. Nu närmar sig den fallande motståndslinjen som förbinder topparna från år 2000, 2007 och början av 2011. Den befinner sig nu kring 1154 och faller med 2,8 punkter per månad. I fredags steg endast 43 procent av de 65 aktier jag dagligen bevakar. Det innebär att det trots den tydliga uppgången var ett stort antal aktier som inte deltog, ett osäkerhetstecken. Omsättningen för OMXS30 uppgick till 15 miljarder kronor vilket var 22 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Högst omsatta aktier i fredags var Volvo B (+0,8%), HM B (+0,7%) och Atlas Copco A (+1,2%).

Bästa sektorer i fredags blev råvaror och detaljhandel som steg med 0,6 procent vardera. Sämst utvecklades telekom och konsumentprodukter som föll med 0,5 respektive 0,2 procent.

Bolagnyheter i punktform:
– H&M: Höjd riktkurs av SHB 280 kronor (260)
– SKF: Höjd riktkurs till 165 kronor (145) av UBS 
– Ericsson: Goldman Sachs höjer riktkursen till 85 kronor (76)
– MTG: Köprek Börsveckan
– Mekonomen: Köprek Börsveckan
– Railcare: Köprek Börsveckan
– Proffice: Köprek Börsveckan
– Semafo: Köprek Börsveckan
– Novo Nordisk: Köprek Börsveckan
– Stille: Säljre Börsveckan

Råvarumarknaderna har inlett veckan med små rörelser. Oljepriset konsoliderar kring 105-110 dollar per fat (WTI). Både koppar och zink noteras kring de nivåer som rådde i fredags. Guldpriset har stigit något och noteras kring 1663 och silvret är uppe på 32,7 dollar per unz. Bomullspriset har stigit till 0,8859.

S&P 500 noteras högt upp vid taket i den stigande kanalen och vi har mängder med varningssignaler, dock ingen säljsignal. Även om det mesta pekar på att en rekyl är i antågande är det fel att agera på sannolikheter, vi avvaktar istället tills vi får en bekräftad säljsignal. En första ”lätt” säljsignal får vi när 1370-nivån punkteras.

OMXS30 fortsätter att prestera nya årshögstastängningar och har de senaste tre dagarna arbetat med att ta sig förbi den stigande motståndslinjen. Vi har negativa divergenser mot momentumindikatorer och en hel ”drös” andra indikatorer, men alltså ingen säljsignal. Det mesta tyder på att en rekyl är i antågande men tills den verkligen kommer sitter vi bra på händerna. Det är dålig Risk/Reward att kliva in för uppgång på de nivåer vi befinner oss, men vi ska inte heller gå kort innan vi fått en signal för det.

Grekland kommer förmodligen att behöva ytterligare skuldnedskrivningar och finansiering utöver de 130 miljarder kronor som beviljats. Det skriver IMF i en rapport som publicerades i fredags.

Socialdemokraterna verkar ha fått stopp på sin golgatavandring. Nu är det istället Moderaterna som faller. Även om jag saknar Juholt välkomnar jag ett motstånd som är värt namnet. Det som förvånar mig är att bara ett ledarbyte utan någon förändring av politiken kan ge sådant avtryck. Det kommer bli spännande att se hur Löfven ska vrida i kärnkraftsfrågan som tidigare varit en av hans verkliga käpphästar. Ska han krypa till korset för att få med sig Miljöpartiet kan det nog börja blåsa lite, men samtidigt är han smart nog att undvika att svara på frågor om energi tills han haft möte med MP.

Tider som är intressanta idag:
– EMU: bytesbalans januari kl 10.00
– ITALIEN: Orderingång för industrin månadsvis kl 10.00
– AF: veckostatistik kl 10.45
– EMU: byggproduktion januari kl 11.00
– USA: NAHB husmarknadsindex mars kl 15.00
– USA: Auktion av 3-månaders statsskuldsväxlar

Ett något lägre Michiganindex än väntat och den högsta inflationstakten på tio månader, främst beroende på det stigande oljepriset var de viktigaste siffrorna i fredags. Om Obamas planerade budget går igenom kommer budgetunderskottet att bli högre de kommande två åren än vad som tidigare aviserats enligt ett officiellt uttalande från Fed i fredags.

Det var små rörelser på de amerikanska börserna i fredags. S&P 500 noterade dagslägsta 1401,5 en timme efter öppningen och dagshögsta 1405,9 ytterligare en timme senare. Stängningen på 1404,2 motsvarade en marginell uppgång med 0,1 procent.

Föregående vecka innebar ytterligare en uppgång hos S&P 500 med 2,4 procent. Hittills i år har S&P 500 stigit med 11,7 procent. Nasdaq Composite noterar en uppgång hittills i år på hela 17,3 procent. Av de 500 aktierna som ingår i S&P 500 indexet steg 348 och 148 stängde på minus. Totalt omsattes 3,6 miljarder aktier vilket var 27 procent fler än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Det är relativt små rörelser i Asien idag på morgonen, dock noterar de flesta börserna små uppgångar.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar