Allt är lite väl positivt för att vara bra

sammanfattning(Nyhetsbyrån Direkt): De ledande amerikanska aktieindexen stängde på olika sidor av nollstrecket på torsdagen. I marknadens fokus var bland annat ett knippe statistik och utvecklingen i förhandlingarna med Grekland, samt ett fortsatt flöde av kvartalsrapporter.

Dow Jones Industrial Average stängde 0,2 procent lägre på indexnivån 17.987, medan det bredare S&P 500 backade 0,1 procent till 2.097. Tekniktunga Nasdaq Composite steg 0,4 procent till 4.925.

För Nasdaq Composite betydde stängningen på plus den 7 raka dagliga uppgången, och därmed den längsta uppgångssviten på ett år.

Omsättningen uppgick till cirka 630 miljoner aktier på New York-börsen och 1,6 miljarder aktier på Nasdaq.

”Marknaderna noterar antingen nya högstanoteringar eller noteringar på den högsta nivån sedan före 2008. Klimatet talar fortsatt för aktier och investerare är fortfarande villiga att ta risk. Med låga räntor över hela världen är det svårt att hitta andra tillgångar med högre avkastning”, sade Paul Zemsky, chefstrateg på Voya Investment Management i New York, till Bloomberg News.

På den amerikanska makroagendan noterades bland annat att antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA minskade med 21.000 till 283.000 personer, under vecka 7, jämfört med föregående vecka. Analytikernas förväntningar var 290.000 nya sökande av arbetslöshetsunderstöd, enligt Bloomberg News snittprognos.

Vidare visade Bloomberg Consumer Comfort index på ett förbättrat konsumentförtroendet i USA, då det klättrade till 44,6 förra veckan, jämfört med 44,3 veckan före, medan Philadelphia Federal Reserves index visade på en svagare ekonomisk aktivitet i näringslivet i februari då indexet oväntat sjönk.

På bolagsfronten duggade kvartalsrapporter fortsatt tätt, och varuhuskedjan Wal-Mart backade 3,2 procent efter en rapport som fick ett svalt mottagande. Bolaget har sänkt utsikterna för försäljningstillväxten under 2015 i spåren av negativa valutaeffekter, och planerar att höja lönerna för en halv miljon anställda i USA.

Toro, tillverkare av trädgårdsprodukter och konkurrent till Husqvarna, redovisade ett resultat över förväntan och höjda prognoser. Aktien steg 0,1 procent.

Solenergibolaget Solarcity tappade 5,8 procent. Bolaget redovisade en förlust på 0:04 dollar per aktie för det fjärde kvartalet, att jämföra med en vinst på 0:28 dollar motsvarande kvartal föregående år.

På obligationsmarknaden steg räntan på amerikanskt tioårigt statspapper 3 punkter till 2,11 procent.

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Det är imponerande styrka och kursen fortsätter längs taket i den stigande medellånga trendkanalen och ser nu ut att ta sig upp i ytterligare en brantare kortsiktig trendkanal.”

Torsdagen inleddes med ett negativt gap som till stor del täpptes till redan den första kvarten då #tioboxnivån” vid 1650 markerades. Senare under förmiddagen togs nivån ut och ett nytt ATH 1662 markerades strax efter lunch. Efter att ha testat av breakoutnivån 1650 under eftermiddagen bjöds vi åter på den högsta stängningen någonsin på absolut dagshögsta på 1662,2 vilket motsvarade en stabil uppgång med 0,6 procent.

Det är nu 25 dagar sedan vi bjöds på ett positivt omslag och de andhämtningspauser vi bjudits på har hittills varat några timmar innan nästa uppgångsfas tagit vid. Igår nämnde jag att vi kan vara på väg in i ytterligare en brantare uppgångsfas. Så länge placerarkollektivet har det ”positiva filtret framför ögonen” kommer även negativa nyheter att tolkas positivt – det kunde ju varit värre. Även om marknaden svämmas över av billiga pengar kommer även detta nya tillstånd att nå en jämviktspunkt då utbudet till slut blir större än efterfrågan precis som år 2000. Få trodde på att en topp någonsin skulle infinna sig och jag tycker mig se en del tendenser i samma riktning även nu.

Volymen igår var högre än i onsdags och hela 26 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer under gårdagen blev konsumentjänster och teknologi. Sämsta sektorer blev oljebolag och hälsovård.

Totalt steg 270 aktier på Nasdaq OMX igår medan 287 stängde på minus vilket är lite dålig bredd. På OMXS30 steg 17 av de 30 ingående aktierna och även det är lite tunn is. Bäst gick HM och Swedish Match. Sämst gick Lupe och Getinge.

Högst omsatta aktier igår blev HM B, Eric B och Volvo B.

Börsnyheter och makrodata från Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER:

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Besqab (kl 7.30), Eltel (kl 7.30), Aerocrine (kl 8.00), Black Earth Farming (kl 8.00), Bufab (kl 8.00), Episurf Medical (kl 8.00), Feelgood (kl 8.00), Lifco (kl 8.00), Melker Schörling (kl 8.00), Intellecta (kl 8.05), Atrium Ljungberg (kl 8.30), Bure (kl 8.30), Opcon (kl 8.30), Shelton Petroleum (ändrat datum från 27/2)

NGM
– Free2Move

FIRST NORTH
– Bayn Europe, Drillcon, Ferronordic, Immunicum, Kancera, Lidds, Mackmyra, Mavshack, Medcap, MYFC, Netjobs Group, Nordic Leisure, Skånska Energi, Verisec, Wise Group

AKTIETORGET
– Botnia Exploration, Community Entertainment, Envirologic, Eurocine, Medirätt, Mr Green & Co, New Equity Venture, Novus Group, Saniona, Sivers IMA Holding, Spago Nanomedical, Star Vault, Stureguld (ändrat datum från 6/2), True Heading, Vendator, Wonderful Times Group, Yield, Zenicor

ÖVRIGA NORDEN
– Lundin Gold, Songa Offshore

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Deere (före USA-börsernas öppning)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– IT: SFF arrangerar seminarium inom IT och industri med bl a Beijer Electronics, Sensys Traffic och Autoliv kl 8.00-12.10
– Lifco: telefonkonferens kl 9.00
– Aerocrine: webbsänd telefonkonferens kl 10.00
– Bufab: telefonkonferens kl 10.00
– Eurocine: telefonkonferens kl 11.00
– Eltel: webbsänd rapportpresentation kl 12.00
– Bure: telefonkonferens kl 13.00
– Lucara Diamond: telefonkonferens kl 15.00

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Kopparberg Mineral: byter namn på First North till Copperstone Resources

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– Helgstängt i Kina

MAKROSTATISTIK
– Japan: inköpschefsindex (prel) industrin februari kl 2.35
– Tyskland: PPI januari kl 8.00
– Frankrike: inköpschefsindex (prel) februari kl 9.00
– KI: konjunkturbarometer februari kl 9.00
* Tyskland: inköpschefsindex (prel) februari kl 9.30
– EMU: inköpschefsindex (prel) februari kl 10.00
* Storbritannien: detaljhandel januari kl 10.30
– USA: Markit industri-PMI (prel) februari kl 15.45

POLITIK
– Eurogrupp: eurogruppsmöte kl 15.00

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 9.00

USA: Igår skrev jag: ”Gårdagens kursstapel sänder signaler om en viss osäkerhet kring 2100-nivån.”

Torsdagen öppnade nedåt men redan vid 2091, som blev dagslägsta, accepterade marknaden inte lägre priser. En påtaglig uppgång under några timmar fick indexet att markera dagshögsta vid 2102 och resten av dagen blev en avslagen tillställning med små rörelser mellan 2095 och 2100. Stängningen vid 2097,4 motsvarade en marginell nedgång med 0,1 procent.

De två senaste dagarnas kursstaplar har varit de minsta sedan dagarna precis innan jul då taket i den långsiktiga kanalen testades av under en veckas tid. Den gången ledde det till en rekyl under någon vecka men det finns absolut inget som säger att så måste bli fallet denna gång, det är ungefär 50 procents chans att rörelsen kommer att ske uppåt.

Volymen igår var marginell högre än i onsdags. Vi får förflytta oss tillbaks till den första handelsdagen på året för att hitta lika låga nivåer som igår var 18 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer igår blev teknologi och hälsovård men det var marginella uppgångar. Sämst gick energi och telekom. 216 av de 500 aktierna i indexet steg medan 270 backade.

Tre av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg igår. Apple tog en paus och backade med måttliga 0,2 procent till $128,4. Google vände upp och steg med 0,6 procent för att stänga vid $542,9. Twitter vände upp med kraft och steg med 1,8 procent vilket fick aktien att stänga på $48,7 medan Facebook fortsatte onsdagens uppgång och tillhörde för andra dagen i rad vinnarna med en uppgång på 3,6 procent och en stängning vid $79,4.

Asien: Den kinesiska börsen är stängd på grund av firande av det det kinesiska nyåret. I Japan steg Nikkei idag på morgonen till ett nytt 15-årshögsta och oljepriset ser ut att eventuellt gå mot sin första förlustvecka på en månad. Inget har egentligen förändrats kring den grekiska ekonomin och en eventuell överenskommelse eller vad det kommer att innebära om förhandlingarna bryter samman. Placerarkollektivet har ofta teflonminne och när lugnet blir alltför stort ökar risken för bakslag.

worldindikators

 

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar