Aftonbladet rekommenderar att köpa fonder

En av de säkraste indikatorerna på att uppgången är på väg att avta kom idag, Aftonbladet går ut på löpsedeln och rekommenderar ”27 fonder du vågar satsa på”. Historiskt har tidningen troligen ett inofficiellt rekord i att lyckas pricka toppen när de kommer med rekommendationer att köpa aktier och fonder.

Tidningen hänvisar till ett antal orsaker varför det är bra att gå in på börsen via fonder eller aktier nu:

– Avanzas kundsupport får allt fler samtal från aktiesparare.
– Svenskarna pumpar i snitt in 7 miljarder kronor på börsen varje månad.
– Jobbsiffrorna från USA i fredags.

Är det då rätt tid att satsa på fonder nu? Personligen anser jag att det är mycket bättre att göra ett urval av aktier och spara direkt i aktier. Skulle börsen gå upp blir avkastningen betydligt bättre än att spara i fonder. Det är både säkrare och bättre avkastning att spara direkt i aktier. Skulle det vara någon fond du är intresserad av är det bättre att kontrollera vad fonden består av för aktier och köpa de direkt, denna information hittar du på www.morningstar.se

Hittills i år har den svenska börsen gått upp med 35 procent, vilket är betydligt mer än de flesta andra jämförbara börserna i världen. Inga träd växer till himlen, men självklart kan börsen gå upp ytterligare 35 procent. Det kan vara bra att ha i åtanke att börsen inte varit så högt värderad, eller rättare sagt haft så stora förväntningar på ökande vinster sedan 2003. Det glidande P/E-talet är mer än 30 procent högre än under börsens topp 2007.

Vi småsparare är verkligen småsparare på börsen och kommer som mest upp i 30 procent av börsens totala omsättning, de institutionella placerarna och utländska mäklare står för runt 70 procent av handeln på stockholmsbörsen, det är alltså inte någon indikator av vikt att andra småsparare börjar handla, snarare tvärtom. Att agera som flocken på börsen är helt förkastligt.

Nu under sommarmånaderna ligger omsättningen på den svenska börsen på mellan 10 och 12 miljarder kronor per dag och runt det dubbla övriga tider på året. Sju miljarder hit och dit gör inte att börsen stiger eller sjunker, det är vad de utländska aktörerna gör som betyder något. Väljer de att investera på marknader de tror mer på, som kanske inte gått upp lika mycket som stockholmsbörsen, eller har en valuta som gör det gynnsammare att placera där kommer betydligt mer kapital att lyftas ut från börsen än det nyspararande som sker från svenska fondförvaltare.

Jobbsiffrorna från USA i fredags är en parodi, det är inget annat än manipulerande av siffror. Antalet långtidsarbetslösa ökade med 584000 personer. I USA räknas man nämligen inte som arbetslös om det inte finns några jobb att söka, då räknas man istället som ovillig att arbeta. De amerikanska arbetslöshetssiffrorna grundar sig inte på verkliga siffror utan bara på enkätundersökningar. Siffran är alltså inte värd mycket, som mycket av de ”Obamska” reformpaketen. Det hade förresten gått att snygga till siffrorna ännu mer om man hade räknat bort även de som inte ens sökt jobb. Då kanske det tom hade varit färre nya arbetslösa, tänk så positivt det varit då…

Vi vet ju sedan tidigare hur det brukar gå när Aftonbladet börjar prata om att det är läge att köpa aktier och fonder. Nu gäller det alltså att ta det försiktigt (och jag som var köpsugen…).

Läs hela artikeln på Aftonbladet. USA:s jobbstatistik gillas av marknaden på DN. Ekonomin har vänt (DN). Börsrally efter jobbsiffror (DN). Billiga eftersläntare (DN). Positiva jobbsiffror från USA bra för Sverige (SvD). Anders Borg ser ljusare på Sveriges framtid (SvD).

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar