Stockholmsbörsen fortsatte upp under torsdagen, även om det stundtals var en skakig resa. För fjärde dagen av fem stänger indexet på plus. Den positiva månadseffekten, tolkningen av nyheterna kring skuldkrisen och gårdagens positiva amerikanska makrostatistik har ökat riskaptiten. OMXS30 steg 2,9 procent och stängde med minsta möjliga marginal ovanför motståndsnivån 930. Tekniskt befinner sig OMXS30 innanför begränsningarna för den fallande, medellånga kanalen.
Indextunga, rapporterande Hennes & Mauritz såg till att Stockholmsbörsen gick bättre än sina europeiska kollegor.
Lastbilstillverkarna stärktes av rapporter om ett ökat antal nyregistreringar av tunga lastbilar. Scania steg 5,6 procent till 102,30 och Volvo stängde 4,7 procent högre än i onsdags. Även banker gick starkt, precis som i övriga europa. SEB A som Carnegie vältajmat köprekade igår steg med 3,9 procent till 39,27 kronor, tekniskt ser det ut att vara ett bra läge att börja skala ut sig från SEB, åtminstone på kort (swing) sikt.
Lundin Mining fortsätter sin kräftgång och backade ytterligare 7,3 procent till 24,22 kronor igår.
Kappahl rapporterade tidigare imorse och meddelade att bolaget kommer att genomföra en nyemission på cirka 600 miljoner kronor. Rune Andersson (ägare till Mellby gård) som nu äger 28 procent av kapitalet avser att teckna sina respektive andelar. Varulagret ökade, kassafödet försämrades och vinsten försämrades. Till skillnad mot HM har Kappahl uppenbara problem med sin ”trendnäsa” och saknar dialogen med kunderna. Bolaget tvingas ofta rea ut varor som blir liggande. Förhoppningsvis lyckas Rune vrida om kursen, det brukar han lyckas med och få in bättre inköpare och en fräshare framtoning, i annat fall hade inte jag lockats av att satsa pengar i ett sjunkande skepp.
Håll koll på följande tider idag:
– Japan: industri-PMI september kl 1.15
– Japan: arbetslöshet augusti kl 1.30
– Japan: hushållens konsumtion augusti kl 1.30
– Japan: KPI augusti kl 1.30
– Japan: industriproduktion (prel) augusti kl 1.50
– Kina: HSBC industri-PMI september kl 4.30
– Tyskland: detaljhandel augusti kl 8.00
– Danmark: BNP (def) 2 kv kl 9.30
– SCB: arbetskostnadsindex arbetare och tjänstemän juli kl 9.30
– SCB: löner privat och offentlig sektor juli kl 9.30
– EMU: KPI (snabbestimat) september kl 11.00
– EMU: arbetslöshet augusti kl 11.00
– Italien: KPI (prel) september kl 11.00
– USA: privata inkomster, konsumtion, augusti kl 14.30
– Belgien: BNP (def) 2 kv kl 15.00
– USA: Chicago Inköpschefsindex, september kl 15.45
– USA: Michiganindex (def) september kl 15.55
De amerikanska börserna åkte berg- och dalbana under torsdagen men den sista timmen strömmade köparna till och stängningen blev positiv. S&P 500 och småbolag tillhörde vinnarna. DJIA stängde på plus 1,3 procent, S&P 500 på plus 0,8 procent medan teknikintensiva Nasdaq backade med 0,4 procent.
Positiv amerikansk statistik i form av nyanmälda arbetslösa som visade på att 29.000 färre nya arbetslösa än väntat stärkte riskaptiten. Siffror som visar att USA:s BNP steg med 1,3 procent under andra kvartalet mot de förväntade 1,2 där bland annat privatkonsumtionen steg mer än väntat.
Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen föll 1 punkt till 1,99 procent.
I Asien är det mestadels mindre nedgångar nu på morgonen. Skakiga råvarupriser och förnyad oro över den makroekonomiska utvecklingen uppges på Bloomberg vara orsaken till nedgångarna. Det fortsatt fallande kopparpriset pressar råvaruhandeln. Glencore i Hong Kong backar med nästa 7 procent medan Sydneybaserade Rio Tinto noteras kring 2 procents nedgång.
Banker som stigit brant de senaste dagarna har vänt ner i Kina och Hong Kong med nedgångar på över 5 procent.