Precis som väntat blev det en baksmälla, efter ett oväntat snabbt tillnyktrande (men det anade vi ju). Börsen öppnade lite trevande uppåt, men snabbt var det många som började fundera i termerna; ”vad är förändrat…”, ”är problemen lösta nu”… Är det värt tusen miljarder dollar för att en kostnad inte skall synas i ”fel balansräkning”? Lösningen för USA verkar vara en lyxfälla i megaformat, minst sagt. Kan du inte betala, låna, kan du inte betala lånen, låna mer, hjälper inte det heller säg att det tar tid men nu är vi närmare en lösning…
När stockholmsbörsen stängde var det till slut 2,1 procent ner på 654,1 punkter. Omsättningen uppgick ändå till hyfsade 15,5 miljarder kronor.
Stockholmsbörsen har stått emot både uppgång och nedgångarna ganska bra, vilket åter tydligt visar hur väl den tekniska analysen fungerar. Börsen har sedan oktober förra året legat i en konsolidering, som bara blir tydligare för varje dag som går. Motsåndsnivåerna runt 700-strecket med några sekundära nivåer kring 667 och 686 måste först passeras med volym och sedan måste kursen stanna kvar i ovanför nivåerna för att etablera uppgången. Fler och fler skriver nu att detta måste ske inom kort – jag säger bara varför? Det är minst lika troligt att stöden kring stöden runt 650 och 600 skall testas. Men som jag sagt så många gånger förr, det gäller att inte tro – det viktigaste är att veta och det gör vi inte förrän motstånden eller stöden bryts, då vet vi.
Bankerna tillhörde igår förlorarna där SEB och Handelsbanken klarade sig något bättre än kollegorna Nordea och Swedbank som bägge backade mer än 7 procent.
Kronans kraftiga återhämtning som påbörjades i förra veckan har avtagit i takt med att dollarn rusat, detta gynnade många av de exportrelaterade bolagen. Atlas Copco hankade sig efter en trevande inledning upp över nollstrecket och slutade på plus 0,4 procent. Även Volvo som till en början backade rejält efter riktigt dåliga siffror där halva omsättningen försvunnit jämfört med motsvarande period förra året. Efter artikeln i Veckans Affärer att franska Renault vill sälja sitt innehav i Volvo och Investor har flaggat för ett intresse återhämtade sig Volvo-aktien något. Senare på dagen dementerade Renault i Reuters att det skulle pågå förhandlingar i den riktningen, men det kan ju vara ett spel för gallerierna, det har ju hänt förr. När börsen stängde låg Volvo åter på minus och slutade på minus 0,7 procent och 42,40.
OMXS30 befinner sig fortfarande i en triangelliknande konsolideringskanal där taket nu befinner sig runt 690. Kursen skall närmast passera motståndet 678 för att kunna ta sig vidare uppåt mot taket i triangelformationen. Etableringen ovanför det glidande medelvärdet signalerar en fortsatt uppgång, men ett brott nedåt innebär att stödnivån runt 600 måste brytas för att ge en lite längre nedgångssignal. Det är viktigt att poängtera att det indexet INTE har någon klar trend för tillfället.
Motsånd: 670 / 690-700 / 714
Stöd: 640 / 620 / 600
Daytrading: Avvakta brott genom motstånd eller stöd, dragning nedåt
Swingtrading: Nedåt
Longtrading: Nedåt
I USA fortsatte efterfesten och fallet blev inte så stort som väntat. Fler och fler börjar ifrågasätta om landets problem löses genom att flytta giftiga tillgångar till privata investerare eller gamblers. Det kommer att kosta runt 1000 miljarder dollar (ja, du läste rätt) att hyfsa till balansräkningarna för banker och finansinstitut – och då har man egentligen inte åstadkommit något, mer än de psykologiska effekterna av att bankerna i april kan säga; ”Q1 är det bästa första kvartal vi haft på åtta år (sedan Clinton var president…).
När börserna stängde hade S&P 500 backat 2,0, DJIA 1,5 och Nasdaq 2,5 procent till 1518 punkter. Omsättningen var 3,6 miljarder aktier. Måndagens vinnare, finansaktierna var igår, inte oväntat förlorare. JP Morgan sjönk 8,7 procent. Fed-chefen Ben Bernanke och finansministern Timothy Geithner bad igår eftermiddag kongressen om mer makt för att ta över och avveckla krisdrabbade bolag. Det blir spännande att se vilka bolag de avser och de uppstressade aktörerna på Wall Street.
På eftermiddagen igår publicerades statistik på amerikanska bostadspriser som visar att priserna på bostäder stigit med 1,7 procent jämfört med månaden innan.
Konsumentförtroendet bland de amerikanska sjönk till -49 från -47 föregående vecka.
Obama anser/tycker/tror att det syns tecken på att den amerikanska ekonomin är på ”rätt väg”, men att det kommer att ta lång tid och mycket tålamod innan den återhämtat sig helt, detta skriver idag Bloomberg News. Han påpekade att dollarn är extremt stark, eftersom investerare anser att USA kommer att leda den ekonomiska återhämtningen. Han anser att de åtgärder som görs kommer att skapa arbeten, hjälpa husägare, få fart på utlåningen och få USA:s ekonomi att växa. Vidare påpekade han att regeringen inte har de rätta verktygen för att ta över och avveckla finansiella företag. Budgeten han kommer vara med och underteckna kommer ha många inslag av förbättrad sjukvård och utbildning. ”Bra saker och en duktig talare, tyvärr tror jag att det är precis det, en massa bra ord…”
I natt (svensk tid) höll Obama ett TV-tal till det amerikanska folket och inte ett enda ont ord om Wall Street, bonusar eller AIG-skandalen. Nej bara ”pep-talk”… Nu gäller det att rida på den positiva vågen och hoppas att det fortsätter att strömma in kapital på finansmarknaderna. Temporärt verkar Obama lyckats för efterbörsen var stark i natt och Asien verkar vara inne på samma spår.
S&P 500 föll igår tillbaks något men visar trots allt en viss styrka, de senaste dagarna och motståndet runt 824 har varit starkt. På kort sikt befinner sig indexet i en positiv trend, men det börjar skönjas en divergens som kan vara ett tidigt tecken på ett brott nedåt. Indexet bröt i måndags upp över det kritiska motståndet vid 800, vilket signalerar en fortsatt uppgång. Den kortare positiva trendkanalen och etableringen ovanför 800-nivån i kombination med ett positivt momentum kan ge fart upp för att ett test av taket i trendkanalen. Ett fall ner genom 800-nivån gör att jag omvärderar setupen.
Motstånd: 820 / 829 / 847
Stöd: 800 / 793 / 775
Daytrading: Köp
Swingtrading: Neutral
Longtrading: Neutral
I japan fortsätter exporten att falla och visade ett underskott på 43,3 miljarder yen, detta var en minskning med 49 procent jämfört med månaden före.
– För övrigt anser jag att det med önskvärd tydlighet visat sig att fackpampar inte är lämpliga att sitta med i styrelser. Sitter man i en styrelse och skriver under dokument går det inte att senare säga att man inte förstår vad man skriver under. På vanligt fackligt manér går nu kamraterna ut och meddelar sitt stöd för Wanja Lundby-Wedin. Idag kan vi läsa i Göteborgs-Posten försöker hon få sympatier för sitt oförstånd och önskar att få rida vidare på flera hästar även i framtiden. Ebba Lindsö som säger sig varit med på ett av de aktuella styrelsemötena säger att de ställt frågor men inte fått tillfredsställande svar, men ändå skriver de på avtalen. Är det inkompetens eller?
I dagensPS läser vi att Wanja Lundby-Wedin varit med om att skapa fler rekordbonusar. Folksams före detta VD, en gammal partikamrat vid namn Tore Andersson har Wanja Lundby-Wedin hjälpt till en liten ”nätt” pension på 50 miljoner.
Finns det något tillfälle när det gamla uttrycket; ”man skall inte kasta sten i glashus” passar bättre, än på LO:s ordförande?
”Wanja (jag börjar ju bli lite kompis med henne, så nu räcker det med förnamnet) sitter med i 25 styrelser, vilket enligt flera experter är helt omöjligt om man skall kunna göra ett bra jobb. Det är inte så att Wanja gått och blivit lite girig på gamla dar när hon fått lukt på kapitalets goda doft. Inte så tokigt att tillskansa sig några miljoner genom att bara rita dit en kråka då och då på ett protokoll. Hur svårt kan det vara? Kan finanseliten kan väl en gammal arbetare som jag. Vadå läsa igenom? Vadå komma med synpunkter och idéer? Man mar väl sett hur enkelt det går för alla andra….”
Läs gärna en underhållande artikel av Dick Erixon på dagensPS.
Detta händer idag onsdag den 25:e mars 2009.
RAPPORTER I ÖVRIGA NORDEN:
– Orion
RAPPORTER ÖVRIGA UTLÄNDSKA:
– Inditex
STÄMMOR:
– PSI Spelinvest (extra), Systemseparation (extra), Tigran Technologies, Trygga Hem, UPM-Kymmene
BÖRS ÖVRIGT:
– Nasdaq OMX: frukostseminarium med bl a FI om finanskrisen kl 8.00-9.00
– Addtech: SFF-presentation kl 14.00
– Papper: månadssiffror pappersleveranser Europa från Cepiprint kl 16.00
– Fordon: registreringsstatistik lastbilar februari från ACEA
– Papper: Tissue World 2009-konferensen i Nice fortsätter
ÖVRIGA BOLAGSHÄNDELSER:
– Semcon: acceptperiod JCE:s bud inleds
EXKLUSIVE UTDELNING:
– Holmen (9:00 kr), Outokumpu (0:50 EUR), Rautaruukki (1:35 EUR)
STATISTIK:
– Japan: handelsbalans februari kl 0.50
– SCB: handelsnetto januari kl 9.30
– Tyskland: IFO-index mars kl 10.00
– USA: order varaktiga varor februari kl 13.30
– USA: försäljning nya hem februari kl 15.00
– Olja: lager USA veckostatistik kl 15.30
CENTRALBANKER:
– Norges Bank: räntebesked kl 14.00
MAKRO ÖVRIGT:
– RGK: resultat obligationsemission kl 11.10
– RGK: villkor växelemission kl 16.20
Mitten: