Fredagens starka uppgång och stängning spillde över när Stockholmsbörsen slog upp portarna för veckan. Inledningen var positiv, men strax innan årshögstamotståndet tog det stopp och säljarna kom tillbaks och släppte aldrig tillbaks köparna i matchen. Stängningen 1086,24 som vara nära nog dagslägsta innebar att OMXS30 backade 0,85 procent. Omsättningen uppgick till 10,7 miljarder kronor vilket var den lägsta omsättningen sedan den 6 september och 12 procent under snittet.
September har varit en ovanligt stark månad och det är stor sannolikhet att vi åter går in i en konsolidering i väntan på inköpschefssiffror och jobbstatistiken senare i veckan. Frågan är om fredagens uppgång var ledd av att blankade positioner stängdes för det verkar tillfälligt inte finnas mycket kraft kvar i uppgången.
Totalt backade 225 aktier, 186 sjönk och 215 stängde på samma nivå som i fredags. Bortsett från precis i inledningen visade plankan på ett tydligt övertag för säljarna, där även vi skulle befinna oss igår. Bland aktier som under dagen kvalificerade sig för EO-listan hittar vi HQ Bank, Wesc, Lundin Mining, PA Resources och Eniro.
Högst omsatt var HM som backade 1,2 procent till 256,90 kronor. Ericsson kom på andra plats och kräftgången fortsätter för den svenska ”stoltheten”. Aktien föll 0,7 procent till 73,65 kronor. Efter Stockholmsbörsens stängning föll aktien ytterligare 0,5 procent i USA.
Sämst gick det för hälsovård och sällanköpsvaror som sjönk 0,9 procent vardera. Tungviktaren i hälsovårdssektorn AstraZeneca backade 1,1 procent till 355,40 kronor. Meda backade 2,0 och Elekta 2,1 procent. Förutom HM backade även Electrolux med 0,9 och Husqvarna med 1,2 procent.
Bäst klarade sig råvarusektorn som var den enda bransch som stängde upp med 0,3 procent. Näst bäst klarade sig detaljhandeln. SCA lyfte tillsammans med Lumi råvarusektorn med uppgångar på 1,1 respektive 3,8 procent. Lundin Mining steg till 32,40 kronor. Öhman Fondkommission ser en uppsida på 40 procent inom kort för Lundin Minings aktie då kopparutbudet är begränsat.
VIX som mäter volatiliteten i optioner på S&P 500 steg till 22,54 när veckan inleddes. Nivån är fortfarande låg och tyder inte på någon dramatisk volatilitet den närmaste tiden. VIX är inte uppe på nivåer som borde sätta några käppar i hjulen för en fortsatt uppgång. Vi bör däremot hålla noggrann koll på de oroliga valutamarknaden och vad som händer i Japan som har meddelat att man inte är främmande för extraordinära åtgärdet för att få ner yenen i förhållande till dollarn, samtidigt som ”Big Ben” aviserat att man avser att trycka gigantiska mängder digitala dollar för att förhindra deflationen, trots att landet verkar fortsätta den inslagna vägen med nollränta. Bubbelvarning? Inte vet jag men det verkar som vanligt som att de som sköter sig skall betala notan och övriga tas under Obamas heliga vingar.
Det mesta pekar fortfarande uppåt men det råder en viss osäkerhet kring hur mycket styrka det finns kvar hos köparna. Det som kan sätta käppar i hjulen är den något skakiga valutamarknaden och motståndsnivån 1100. Om 1100-nivån står pall och säljarna stärks så pass att 1078 utmanas kan det bli lite skakigt, men fram till dess är det positivt och bara en tidsfråga till indexet handlas ovanför 1100-nivån. Inför dagen kan vi initialt få se lite skvalpiga rörelser med dragning nedåt i det vakum som råder.
Motstånd: 1095 / 1100 / 1104 / 1117 / 1131
Stöd: 1082 / 1077 / 1064 / 1060 / 1054
Kappahl presenterade idag sin kvartalsrapport för det brutna räkenskapsårets fjärde kvartal. Rörelseresultatet uppgick till 156 miljoner kronor vilket kan jämföras med förväntningarna på 172 miljoner kronor.
Imorgon är det dags för HM och ni kan läsa min analys av aktien inför rapporten på Axier.se
Candlestickskola (del 5 av 5) ”Nackdelar med Candlestick”
För en komplett lista över dagens händelser kan ni titta in på Tradingportalen (öppnas i nytt fönster)
Analyser på Text-TV, se sidan 219
Än så länge fortsätter alla tre amerikanska index inom begränsningarna. Efter att ha inlett relativt skvaligt föll alla tre börserna de senaste timmarna. S&P 500 höll sig inom begränsningarna men noteras nu vid ett flertal motstånd, samtidigt är både de korta- och något längre momentumindikatorerna uppe på höga nivåer som divergerar mot prisgrafen. Om vi får en rekyl eller ej vet jag inte, men risken för en måttlig rekyl när veckan inleds ser jag som mer än 50 procent. Det första viktiga stödet 1142 är nu relativt svagt, isället bevakar jag 1137 som om det punkteras lämnar en relativt lätt resa för säljarna ner mot 1125. Skulle köparna ha mer kraft kvar och 1137-nivån håller kommer det med stor sannolikhet ske en kraftig vändning upp vid denna nivå, kanske till och med förbi 1156.
Vid stängning var Dow Jones Industrial Average ned 0,4 procent till 10.812 medan Nasdaq Composite backade 0,5 procent till 2.370.
Wal-Mart lade ett förslag om att få köpa sydafrikanska Massmart Holdings för 4,3 miljarder dollar, aktien backade 1,1 procent.
Teleoperatörerna gick det bättre för. Verizon avancerade 0,7 och AT&T med 1,0 procent.
S&P 500: Det har egentligen inte hänt så mycket sedan i fredags. S&P 500 fortsätter inom begränsningarna men taket i den medellånga kanalen närmar sig den något kortare stödlinjen och det skall nu bli intressant att se vilken som bryts. Håller 1140 den första timmen kan vi se fram emot ett test av 1156 som om det passeras stärker köparna och uppgångsfasen. I den negativa vågskålen tynger de alltmer optimistiska placerarna framtidsutsikterna. Tänk på att vändningarna alltid kommer när placerarkollektivet är som mest positiva…
Motstånd: 1147 / 1153-1156 / 1160 / 1168-1170
Stöd: 1139 / 1137 / 1130 / 1121
I Asien är det mestadels nedåt idag på morgonen. Oron börjar åter tillta över de europeiska bananrepublikerna som skriker, protesterar och strejkar för att pensionsåldern behöver höjas till 62 år… Stackare, varför vill inte omvärlden låna ut pengar billigt så att dessa arma krakar kan gå i pension lite tidigare än alla andra? Är inte livet hårt.. Bank och finans pressas efter att den irländska banken Anglo Irish Bank fick sitt kreditbetyg sänkt av Moody’s. Nikkei backar nu på morgonen 1,3 procent medan Honken skvalpar kring nollan. I Kina och Australien är det relativt små nedgångar på någon tiondel.
Bland de ledande indikatorerna kl 08:30 noterar jag att en svag nedgång för oljan. Ett fat Brent råolja kostar nu 77,9 dollar. En dollar kostar nu 6,86 (se min tidigare dollaranalys imorse hos Axier). Guldpriset har fallit 0,2 procent till 1291 dollar och vetepriset noterar en nedgång på 1,6 procent.
Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, styrränta, bästa börsmånaden, AORD, Bovespa, börsen, Grekland, Hang Seng, Nikkei, Kina, skuldkrisen, teknisk analys, banker, dollar, räntan, kronan, guld, bostadspriser, utdelning