Den gångna veckan började brant upp men avslutades dramatiskt med ett nedställ på 20 punkter när den amerikanska sysselsättningsstatistiken visade att de lågt ställda förväntningarna inte räckte till. Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA minskade med 131.000 personer i juli, analytikerna hade förväntat en minskning med 65.000 personer. Den mest oroande delen i statistiken är att gruppen långtidsarbetslösa stiger. Även i USA satte statistiken initialt djupa spår där Dow Jones föll med 150 punkter efter statistiken. De sista två timmarnas handel vände dock de amerikanska börserna upp och snyggade till siffrorna.
Det som utmärker den senaste veckan är vetepriset som exploderat efter bränderna i Ryssland som förstört mycket av den kommande skörden som redan var mindre än vanligt på grund av den omfattande torkan. Priset rusade när beskedet om att landet förbjuder export av vete fram till årsskiftet. Priset på vete var uppe över 700 innan det föll tillbaks något under fredagen. Sedan maj har vetepriset stigit med 53 procent, havre 44 procent, kaffe 24 procent och majs 13 procent.
Guldet fortsätter uppåt och priset noteras åter över den magiska 1200-dollargränsen. Uppgången i dollar blev 1,9 procent den gångna veckan, men man bör beakta att dollarn fallit med 1,7 procent jämfört med den svenska kronan vilket är viktigt att notera för svenska investerare.
Veckan inleddes med stigande kurser i spåren av positiv inköpschefsstatistik och ökade bygginvesteringar. Blankarna tar det lugnare och antalet utlånade aktier har minskat de senaste veckorna detta fick Stockholmsbörsen att lyfta 2,6 procent i måndags och S&P 500 steg med 2,2 procent. Redan på tisdagen mattades humöret något när Procter & Gamble och Dow Chemical presenterade svaga resultat. På onsdagen bidrog ISM-indexet för tjänstesektorn till att lyfta börsen för att åter i slutet på veckan när antalet människor som är sysselsatta med annat än arbete ökade oroväckande.
Oron för att ekonomin skall falla tillbaka i negativ tillväxt håller tillbaks investeringsviljan, trots att bolagsresultaten överlag slår förväntningarna.
I Sverige riskerar vi rejält höjda elpriser om det inte kommer regn på ”rätt ställe”. Vattenmagasinen i norrland är på betydligt lägre nivåer än normalt vid denna tid på året. Utbyggnaden av vindkraften, de differentierade eltaxorna och nya regler för elcertifikaten riskerar att fördyra elen, speciellt för de i sydsverige.
Den senaste veckans kursstapel hos OMXS30 var en Shooting Star där kursen under veckan varit uppe och vänt på årshögstanivå. Volymen har statigt minskat sedan mitten av maj då konsolideringen började. Stängningen under 1070 är ett svaghetstecken men indexet trejdas fortfarande med stigande bottnar och ovanför den stigande trendlinjen som fungerar som ett viktigt stöd. Det är iofs inte ovanligt att ett falskt utbrott faller ner i tradingzonen igen, samlar kraft och tar sig upp och förbi motstånden som byggts upp. Det slitna mantrat att tassa fram med små steg och mindre positioner än vanligt gäller alltså fortfarande. Både i veckodiagrammet och dagschartet börjar det dyka upp en del oroväckande divergenser. Histogrammet har avtagit och nere på noll i dagschartet, men MACD befinner sig fortfarande i den positiva delen. Månadseffekten är nu slut och det talar för att kursen kommer få det svårare att ta sig igenom motståndsnivån vid 1070-1078. Börsslangen som jag använder mig av för att förutse utbrott är rejält tillpressad, vilket innebär att det kommer ett utbrott och det ser ut att bli kraftfullt…
De amerikanska indexen ser fortfarande svaga ut även om de stärkts de senaste två veckorna.
AIG (ett av världens största försäkringsbolag) meddelade i fredags att man kan tänka sig att sälja ett ”stort antal” stamaktier för att betala tillbaks lånen till Federal Reserve Bank of New York. Detta kommer att leda till en betydande utspädning av bolagets egna aktier.
Ben Bernanke uppmanade i måndags att de enskilda staterna bör bygga större ekonomiska buffertar och förbereda sig på ekonomiska nedgångar, oron för framtiden består med andra ord fortfarande.
Den Kinesiska regeringen meddelar att man kommer att stärka åtstramningarna än mer om det skulle visa sig att BNP stigit för fort, detta kan utlösa en säljvåg i Kina, men det kommer jag få anledning att återkomma till senare i veckan. Vi vet redan att de stigande matpriserna kommer att påverka matpriserna och inflationstakten negativt.
I Japan överväger Bank of Japan att lätta på de monetära åtstramningarna om det visar sig att yenen stiger mer i spåren av landets stigande export.
En ny spännande vecka är i antågande! Jag önskar er en skön fortsättning på söndagen.
Förra veckans veckorapport hittar du här (V30).
Läs även: Arbetsmarknaden tyngde Wall Street (DN). Trög sysselsättning i USA (DN). Lägre räntor och dollar (DN). Nedåt på Stockholmsbörsen (DN). Dystra siffror får dollarn på fall (VA). Få ljusglimtar (AFV). Fortsatt råvaruhausse (AFV)
Etiketter: börsveckan som gick, daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden, börskalender