Börsveckan som gick (V15) och kommande vecka

veckan26

veckanflag29När det gäller aktieplacering och all annan värdepappershandel finns det några grundsanningar som man gärna glömmer. Den första är att en aktie som stiger, förr eller senare faller. Orsaken till att det sker en vändning spekuleras det alltid i och för det mesta söker investeraren orsakerna i nyheter, statistik och ekonmisk fundamenta. Personligen anser jag det är helt ointressant vad orsaken egentligen beror på, jag lägger min energi på att vara beredd när det händer.

Ett problem är att veta hur mycket och när det är dags att kliva av. Självklart kan man inte kliva av varje gång det kommer en nedgång, men å andra sidan är det allra viktigaste som investerare att inte ”fatta sådant tycke för en aktie” att man bara sitter kvar med positionen och ser värdet försvinna, och det bruakar gå fort utför.

Vår hjärna är tyvärr inte lika rationell när vi utsätts goda respektive dåliga nyheter. Kruxet är att vara lika rationell vid beslutet att sälja ett innehav som vi var vid köptillfället. Det gäller med andra ord helt och hållet att bortse från vad aktien står i eller hur stor en eventuell förlust skulle bli om vi säljer. Den som förlitar sig mest på fundamenta skall ta sig en funderare på om det är något drastiskt som förändrats hos bolaget som gör det förnuftigt att sälja. Skulle samma förutsättningar fortfarande gälla som var orsaken till köpet är det kanske inte alls skäl att sälja. För den som mer förlitar sig på teknisk analys gäller samma sak, om de indikatorer som gav köpsignalen, fortfarande inte brutit ner och indikerar sälj skall inte aktien säljas.

Att slaviskt följa de regler vi satt upp för oss själva när vi tradar är skillnaden mellan succé och misslyckande på börsen. Du har säkert sett och hört det förut – the trend is your friend. Se till att alla affärer du gör sker i korrelation med det du använder för att identifiera trenden. Handlar du aktier på Stockholmsbörsen, mestadels på Large Cap, ja då är det börsklimatet på OMXS30 inställt på något längre sikt än ditt handlarperspektiv som skall bestämma vilken typ av affärer du skall tillåta dig att göra. Om indexet för de investeringar du spekulerat i faller, ex.vis finanssektorn och när du köper bankaktier. Skulle börsklimatet eller sektorindexet vrida ner från köp till sälj, då skall alla långsiktiga innehav som är köpta för uppgång säljas av. Samma sak gäller naturligtvis om börs- och sektorklimatet är fortsatt positivt men en aktie faller med påföljd att de tekniska indikatorerna vrider om till sälj, då skall man omgående sälja aktien.

Om vi för en liten stund håller oss kvar vid det som påverkar börsklimatet. Repetition är som bekant kunskapens moder och detta är tyvärr inte enbart positivt när det gäller aktieaffärer. När affär efter affär går bra och det inte kommer några rekyler ”lär” vi oss att det bara är att köra på i gamla fotspår. Vi sänker gärna garden, tar gärna lite mer risk och inbillar oss i det undermedvetna att den positiva spiralen skall fortsätta och vi kommer att vara med under hela uppgången…

När det gäller teknisk analys är det inget annat än gissningar där man försöker förbättra utfallet genom att se hur priset på en aktie eller index reagerat vid liknande situationer tidigare. Den sammantagna värderingen, både fundamental, marknadsövergripande och psykologiska faktorer visar sig till slut i priset, vilket är orsaken till att jag normalt endast uppehåller mig vid priset i mina analyser.

Jag har fått mycket skit för när jag lagt ut den psykologiska tradingkurvan, och det stimulerar mig bara ännu mer att lägga ut den igen och igen. Kurvan gäller precis lika mycket nu som tidigare, det stora problemet är dock att identifiera var på kurvan vi befinner oss. För de som glömt bort kurvan lägger jag ut den här igen.

psykologisk-tradingkurva-23

sp500_vix_optimism2VIX-indexet som visar volitiliteten och hur mycket av investeringarna som används för att säkra placeringarna mot oförutsedda fall har under en tid legat på väldigt låga nivåer, ungefär samma nivåer som vid de senaste dramatiska nedgångarna 2007-2008. Ju lägre VIX-indexet är, desto mindre säkerhet söker placerarkollektivet. Nivån har nu varit låg, men steg med hela 15,5 procent i fredags, till 18,4. Den uppgång som nu varat i 13 månader har skett i stort sett helt utan rekyler och med risk för att vara tjatig kommer vi närmare och närmare en rekyl för varje dag, det vi inte vet är dels hur stor den blir och exakt när i tiden det sker. Jag har nämnt i de senaste veckornas summering att de flesta ledande index närmar sig viktiga motståndsområden och i det viktigaste indexet S&P 500 är vi nu uppe vid denna nivå. Flera motståndslinjer tornar upp sig i form av fib-nivåer och moståndslinjer som förbinder tidigare toppar samt divergenser som pekar på att en stundande rekyl är nära.

Självklart skall vi inte måla fan på väggen efter en veckas skakig börs, men de volymer och den osäkerhet som spred sig under fredagseftermiddagen och kvällen visar med all önskvärd tydlighet att det kan komma att gå fort om det visar sig att toppen har nåtts för denna gång.

Hur det gick med det får jag anledning att återkomma till i mina dagliga mailade nyhetsbrev samt börssummeringarna på bloggen.

Förra veckans veckorapport hittar du här (V14).

Etiketter: börsveckan som gick, daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden, börskalender

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar