Stockholmsbörsen tog en paus under onsdagen, men lyckades ändå med minsta möjliga marginal prestera ett nytt årshögsta på 1046,6 punkter men därefter blev det en skvalpig börsdag som väntat. Stängningen på 1042,78 punkter innebar en nedgång på 0,31 procent. Omsättningen uppgick till 13,4 miljarder kronor vilket var 11 procent under snittet.
Trots en liten rekylkänsla höll sig indexet inom kanalen, som förväntat.
Totalt sjönk 211 aktier, 203 steg och 180 stängde på samma nivå som i tisdags. Det var en svårtradad dag med små rörelser och plankan tillät oss inte att ta så många affärer, vilket jag är tacksam för.
HM stod i fokus under hela dagen inför rapporten under torsdag morgon. Som jag skrev i dagens analys av bolaget är förväntningarna högt uppskruvade och det är inte mer än 5 procent kvar till den målkurs jag hittills navigerar efter. SME-analytikerna förväntar sig en bruttomarginal på hela 59 procent, så det finns en del att leva upp till…
Högst omsatt var inte helt oväntat kontradefensiva AstraZeneca som steg 1,4 procent till 325,00 kronor. Ericsson fortsatte nedåt, och nu känns det som om de fina ordrar som presenterades i förra veckan inte kommer att räcka till för att hålla aktien ovanför den kritiska nivån kring 75,00 kronor. Aktien slutade ner med 0,9 procent och 75,30 kronor. Därefter sjönk Ericsson motsvarande 0,3 procent i USA efter Stockholmsbörsens stängning.
Sämsta sektor blev energisektorn med en nedgång på 3,95 procent för Lundin Petrolium. EnQuest steg däremot 1,4 procent. Alliance Oil som jag på morgonen rekommenderade en vinsthemtagning i backade 1,4 procent till 123,00 kronor.
Bästa sektorer blev telekom och hälsovård som steg 0,54 respektive 0,40 procent. Tele2 som skall ändra redovisningsprinciper till samma som TeliaSonera (vilket kommer att gynna det redovisade resultatet) fortsatte uppåt med 0,4 procent till 124,50 kronor.
Kl 08.00: H&M Rapporterar
Kl 09.00: Industrivärden Rapporterar
Kl 10.30: Storbritannien: industriproduktion februari
Kl 11.00: EMU: detaljhandeln februari
Kl 12.00: Tyskland: industriproduktion februari
Kl 13.00: BOE: räntebesked
Kl 13.45: ECB: räntebesked
Kl 14.30: ECB: Jean-Claude Trichet håller presskonferens
Kl 14.30: USA: nyanmälda arbetslösa v 13
Kl 16.00: Storbritannien: NIESR BNP-estimat mars
Kl 16.30: USA: ICSC detaljhandelsförsäljning mars kl 16.30För en komplett lista över dagens händelser kan ni titta in på Tradingportalen (öppnas i nytt fönster).
I USA backade börserna något under onsdagen efter att råvaror rekylerade något efter den senaste veckans kraftiga uppgångar.
När börserna stängde hade S&P 500 backat 0,6 procent till 1182 punkter. Dow Jones sjönk 0,7 procent till 10898 punkter och Nasdaq stängde på ett knappt minus 0,2 procent och 2431 punkter. Omsättningen var något högre än snittet, vilket innebär att dagen blev en negativ ackumulationsdag. VIX-indexet steg något till 16,62 vilket fortfarande är ganska lågt.
Ben Bernanke och flera högt uppsatta Fed-ledamöter höll tal under onsdagen. De flesta var överens om att finanskrisen låg bakom oss och att arbetslösheten kommer att minska de närmsta åren, trots att nyanställningarna verkar ha svårt att riktigt komma igång.
Sämst gick det för energibolagen som drabbades av vinsthemtagningar efter den senaste tidens rally. Även telekom gick sämre än börsen som helhet. Finansaktier gick bäst.
På den amerikanska S&P 500-terminen noterar jag att nivån ligger något lägre än när Stockholmsbörsen stängde igår. Det kommer förmodligen att räcka till för att testa av jämviktsläget i den kortare stigande kanalen som OMXS30 befinner sig i, det skulle i så fall innebära en initial nedgång på runt 0,5 procent, för att sedan åter vända uppåt. Tilltar volymen i samband med testet av jämviktslinjen, kan jag tänka mig ett test av 1036-nivån.
I Asien är det mestadels nedåt idag på morgonen, i spåren på den amerikanska nedgången igår. Nikkei backar lite mer än en procent efter statistik som visar att bytesbalansöverskottet var betydligt mindre än väntat. Maskinorder sjönk med 7,1 procent under februari. Inte ens beskedet om att det låga ränteläget förblir lågt lyckades lyfta börsen.
Bland de ledande indikatorerna kl 07:45 noterar jag att lugnet kvarstår även om VIX-indexet steg något igår. Nedgången i USA under onsdagen har smittat av sig på de asiatiska börserna där det är mestadels nedgångar. Dollarn har stärkts något och kostar just nu 7,26 kronor att jämföras med 7,21 igår morse. Det är endast mindre förändringar mellan euron och dollarn. Oljepriset har backat något och ett fat Brentolja kostar just nu 85,4 dollar mot 86,2 dollar igår vid samma tid. Guldpriset har däremot fortsatt uppåt och ett uns noteras nu i 1147 dollar, övriga metallpriser har backat något.
Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden