Stockholmsbörsen föll i fredags, till stor del tyngd av Ericssons utveckling. Efter ett gap ner i inledningen stannade nedgången av och stängningen påverkades positivt av den inledande utvecklingen i USA. När börsen stängde hade OMXS30 backat 0,6 procent till 1027,4 punkter vilket var den största nedgången under den gångna veckan, som trots allt slutade på plus 0,7 procent och året som helhet ligger på plus 7,4 procent. Omsättningen i fredags uppgick till 12,8 miljarder kronor, vilket var 14 procent lägre än snittet.
Swedbank steg efter vd Michael Wolfs positiva tongångar på stämman och uttalande om den svenska verksamheten. Nordea sjönk med 3,4 procent, men såldes utan utdelning på 0,25 euro. Omräknat innebär det att aktien stängde på samma kurs som i torsdags, vilket var ganska starkt på en fallande börs.
Totalt steg 217 aktier, 180 sjönk och 188 stängde på samma nivå som i torsdags. Plankan var relativt platt och dagen var relativt svårtrejdad. Ni som varit på min kurs vet jag jag önskat mig en annan mer personlig planka, nu är den på gång i Onlinetrader, jag har tittat på en beta där det går att se plankan på vilket urval som helst! Now we are talking!
Sämst gick det således för IT där Ericsson fortsätter att tynga, då hjälper inte Nokias uppgång på 1,0 procent till 112,50 kronor så mycket med en vikt på 6,5 procent av indexet.
Näst sämsta sektor blev bank- och finans där Nordea med sin tyngd agerade sänke efter utdelningen. SEB backade 0,5 procent och SHB steg 0,2 procent.
Bättre gick det för energi där Lundin Petrolium steg med 0,6 procent till 62,50 kronor. Alliance Oil avancerade hela 3,05 procent till 118,25 kronor. Sorgebarnet PA Resources fortsatte nedåt med 0,4 procent till 24,40 kronor. Åter visar det sig vilka aktier man skall välja i energisektorn.
Detaljhandel gick starkt och fick draghjälp av Oriflame steg med hela 2,4 procent till 448,50 och Swedish Match gick upp med 0,6 procent till 172,70 kronor.
Ericsson var börsens högst omsatta aktie och fortsatte nedåt med 1,3 procent till 73,80 kronor. Efter Stockholmsbörsens stängning fortsatte aktien nedåt motsvarande 0,1 procent i USA. Den gångna veckan har Eric backat 4 procent under. China Unicom aviserar kraftigt sänkta investeringsnivåer i år och varför skulle de satsa på Ericsson när det finns bättre alternativ på närmare håll?
Swedbank utvecklades väl under fredagen och var högt omsatt. Michael Wolf, bankens vd anser att Sverige utvecklas väl och att det är glädjande att se den svenska verksamheten stå sig bra i relation till övriga konkurrenter. Aktien steg hela 2,3 procent till 72,25 kronor.
Den så länge omtvistade Volvo-affären med Geely skrevs till slut under och hyllas av de flesta. Det förhållandevis lilla kinesiska bilföretaget som köper betydligt större Volvo är ett tilltrasslat virrvarr av bolag och jag sticker nog ut, eftersom jag är mycket skeptisk till att låta kineserna och speciellt Geely köpa Volvo. Med beröm kommer man långt, men jag säger bara, underskatta inte en flinande kines som gör affärer. När de berömmer facket för deras uthållighet och ”spontant” skämtar med Maud Olofsson så har de inte bara en utan en hel rävfarm bakom öronen. Jag har själv gjort mycket affärer med kineserna och de har ingen personalvänlig inställning, de kommer bara att se detta som en affär vilken som helst. Varför skulle de i framtiden betala mer för att få samma jobb utfört i Sverige, när det går att få det gjort billigare i hemlandet. Framtida projekt kommer att förläggas i Kina och när det blir lönsammare att tillverka Volvobilar någon annanstans kommer de omedelbart att göra det – garanterat!
I Ryssland rapporteras det idag på morgonen om att självmordsbombare orsakat två explosioner i Moskvas tunnelbana. Uppgifterna gör gällande att det är 34 döda och 24 personer skadade.
Idag är det inga rapporter av värde.
Följande aktier handlas exklusive utdelning: SSAB (1,00 kr)
Detaljhandeln i Japan steg 4,2 procent under februari vilket kan jämföras med analytikernas förväntningar på minut 1,2 procent.
Från SCB kommer det en snabbindikator över konjunkturen och detaljhandelsutveclingen kl 09.30
EMU rapporterar om privatpersoners förhoppningar inför framtiden och företagsklimatet kl 09.30
Från USA kommer det statistik över privata inkomster och privatkonsumtionen redan kl 11.00
För en komplett lista över dagens händelser kan ni titta in på Tradingportalen (öppnas i nytt fönster).
I USA var det små, men blandade rörelser under fredagen. Inledningsvis var det uppåt och positivt, men efter någon timme började kurserna backa tillbaks efter nyheten att ett sydkoreanskt patrullfartyg drabbats av en explosion och sjunkit utanför Nordkoreas kust.
Stängningarna var kring nollstrecket och volymerna var lägre än snittet, men Nasdaq avvek minst.
Michiganindex som visar stämningen bland amerikanska konsumenter var oförändrad 73,6 i mars jämfört med i februari.
Den generellt sett ökande riskaptiten innebär att hälsovård tar mest stryk när nya friska pengar söker sig till börsen i det alltmer stigande sentimentet. IT-bolagen med blan annat Microsoft, Intel och HP stängde allihop på minus. Apple steg däremot 1,9 procent efter att Credit Suisse höjt riktkursen.
Bättre gick det för råvarubolagen som steg med stigande metallpriser.
På den amerikanska S&P 500 terminen noterar jag att nedgången från USA-börserna i fredags (efter Stockholmsbörsens stängning) återhämtats i Asien under morgonen och trenden är uppåt, vilket kan påverka Stockholmsbörsens öppning positivt.
I Asien är det mestadels uppgångar nu på morgonen. Bäst går det i Kina där Shanghai stiger med över 2 procent efter införandet av terminshandel. Bäst har det gått för finansrelaterade aktier.
Japanska Nikkei ligger just nu på minus 0,2 procent, efter att efter statistik över den japanska detaljhandeln som stigit 4,2 procent under februari.
Bland de ledande indikatorerna kl 08:10 noterar jag att indexen i Asien fick sig en törn precis när nyheten om sprängningen i Moskva meddelades, men att indexen snabbt började återhämta sig. VIX-indikatorn sjönk åter under fredagen och det skall bli spännande att se vad som händer inledningsvis i veckan. Dollarn stiger något på morgonen, men i fredags morse kostade en dollar 7,25 kronor och just nu är priset 7,23 kronor. Euron har tappat mot dollarn under morgonen, men ligger fortfarande något högre än nivån i fredags. Oljepriset verkar ha parkerat sig kring 80-dollarsnivån. Ett fat Brent råolja kostar just nu 79,76 dollar. Guldet ligger åter över 1100-dollarsnivån och ett troy uns kostar nu 1107,40 dollar. Även övriga metallpriser har stigit sedan i fredags morse.
Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden