Stockholmsbörsen öppnade i fredags något trevande men höll sig fram till lunch på plus. Den negativa öppningen i USA drog med sig OMXS30 så att indexet stängde på ett svag minus. När börsen stängde hade OMXS30 backat 0,3 procent till 951 punkter. Omsättningen uppgick till 16,7 miljarder kronor, vilket var 14 procent högre än det dagliga genomsnittet för året.
Bästa bransch på fredagsbörsen blev IT som spås en ljusare framtid än övriga sektorer. Bolagen kommer enligt många analytiker att presentera fina siffror och har ett bra cashflow. Sämsta branscher blev energi och hälsovård. Sämst i energisektorn gick PA Resources följt av Lundin Petrolium. Inom hälsovård var det Elekta, Meda och och Astra Zeneca som tyngde sektorn mest.
Totalt backade 277 aktier på fredagens börs, 128 aktier steg och 176 aktier slutade på samma nivå som i torsdags. Plankan var platt och trist nästan hela dagen. Boliden och Lundin Mining hamnade på den exklusiva listan bland extremt högt omsatta.
Börsen har stigit i stort sett oavbrutet i snart ett år, utan några större rekyler. Sentimentet har varit positivt och även statistik om en dramatisk ökning av arbetslösa, låg försäljning har tolkats positivt. I förra veckan råkade Obamas utspel om åtstramningen för bankerna sammanfalla tekniskt med testet av motståndsnivåerna för ett möjligt utbrott. Riskaptiten har helt klart minskat efter Obamas utspel och Kinas tal om att kyla ner ekonomin för att undvika eventuella bubblor.
Förväntningarna inför bolagens rapporter är högt ställda. Nås inte förväntningarna finns risken för besvikelser. Sony Ericsson presenterade ännu en dålig rapport i fredags, även om den inte var riktigt så dålig som marknaden förväntat sig. Förlusten för det fjärde kvartelt uppgick till två miljarder kronor. Hälftenägaren Ericsson lyfte på fredagsbörsen och var den klarast lysande stjärnan på fredagsbörsen. Aktien steg 1,6 procent, blev högst omsatta aktie och stängde på 71,90 kronor.
SHB A gick starkt och noterades som den näst högst omsatta aktien på Stockholmsbörsen. Aktien noterades för en uppgång på 0,8 procent till 193,50 kronor. Sektorkollegorna Swedbank och SEB hade det betydligt kämpigare med nedgångar på över mellan två och tre procent.
Boliden steg 0,7 procent till 103,30 kronor efter en rekommendation från ABG Sundal Collier. Sektorkollegan Lundin Mining har haft det lite kämpigare efter en del insiderförsäljning. Jag bevakar själv Lundin Mining för att eventuellt åter fånga upp aktien på rekylen kring 32 kronor. Stop loss vid 31,00 kronor.
I en bankanalys som utförts av Deutsche Bank sänks rekommendationen för SHB och Swedbank till sälj. Analysen för Nordea höjs däremot.
”Det har varit tyst om Saab-GM-Spyker de senaste veckorna. Om man kan tro de senaste uppgifterna håller GM och Spyker just nu på med förhandlingar som kan leda till ett nytt bud redan idag. ”
Ericssons rapport som presenterades idag på morgonen hamnade presenterades helt i linje med förväntningarna. Bolaget blir tvunget att slimma kostymen ännu mer framöver enligt flera artiklar nu på morgonen.
Titta gärna in på http://www.tradingportalen.com/borshandelser för en komplett lista över dagens händelser.
Ikväll efter USA-börsens stängning lämnar Apple sin rapport och förväntningarna är stora.
USA-börserna backade för tredje dagen i rad och flera veckors uppgångar är utraderade. De hårda tongångarna från president Barack Obama minskar definitivt riskaptiten. Bankerna backade i spåren av Obamas uttalande. När börserna stängde hade DJIA backat med 2,1 procent, S&P 500 med 2,3 procent och Nasdaq Composite sjönk med 2,7 procent.
Obama kommer att hålla tal till nationen på onsdag kväll och förväntningarna är inte längre så stora att han skall hålla humöret upp på investerarna.
Google redovisade ett bra resultat men omsättningstillväxten motsvarade inte investerarnas förväntningar och aktien sjönk med 5,7 procent.
Google drog med sig hela tekniksektorn nedåt. Apple backade 5,0 procent och Microsoft 3,5 procent.
Oron för att Obamas åtstramningar mot bankerna skall dämpa dynamiken och sätta press på den ekonomiska återhämtningen ökar.
Det spekuleras dock i att statistiken som kommer senare i veckan kommer att visa att den amerikanska ekonomin växte snabbare under det fjärde kvartalen än någon gång under de senaste fyra åren. På flera sajter läser jag att analytikerna menar att BNP-siffran kommer att bli bra.
Det viktiga VIX-indexet steg från 15 till 25 i förra veckan. 30-nivån är oerhört kritisk och anses utgöra nivån där risken för en börskrasch ökar rejält.
Den amerikanska S&P 500 terminen tyder på att OMXS30 kommer att öppna måttligt nedåt, efter en viss återhämtning sedan i fredags kväll.
De asiatiska börserna inleder veckan nedåt med banker som sänken. Bank of China meddelar att de tänker ta in 5,9 miljarder dollar för att ge ut obligationer. Flera analytiker börjar nu oroa sig för att fler banker följer efter i samma spår. Honda Motor, som är enormt beroende av exporten till Nordamerika backar 1,6 procent nu på morgonen.
Nikkei öppnade med ett rejält gap nedåt men efter lunch (japansk tid) har köparna kommit tillbaks och reducerat fallet som just nu uppgår till 0,7 procent.
Nedgångarna är något måttligare på de kinesiska börserna som backar runt 0,2 till 0,4 procent. Hongkong ligger när detta skrivs på minus 1,1 procent.
Bland de ledande indikatorerna kl 08:20 noterar jag att den svenska kronan håller sig stabil mot både dollarn och euron sedan i fredags. Den amerikanska dollarn noteras just nu i 7,23 kronor. De asiatiska börserna hämtade sig något kring halvtid, men har tappat en del precis innan stängning. Oljepriset ligger något lägre än i fredags morse och ett fat Brentolja kostar nu 72,95 dollar. Guldpriset har hämtat sig något och ett ounce kostar nu 1100 dollar.
Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden