Stockholmsbörsen hade en volatil dag igår, som jag skrev i min tidigare morgonanalys. Det är alltid lite skakigt innan rapportsäsongen drar igång och visar vägen. Hittills har det varit blandad utveckling där den amerikanska aluminiumtillverkaren Alcoa presenterade en sämre rapport än väntat, men JP Morgan slog till med en kanonrapport igår. OMXS30 studsade upp efter tisdagens pullback och stängde till slut på plus 0,6 procent och 975 punkter. Omsättningen uppgick till 14,9 miljarder kronor, vilket är 26 procent högre än de senaste tre veckornas genomsnitt.
Totalt steg 210 aktier, 181 sjönk och 231 aktier slutade på samma kurs som i tisdags. Plankan hade det lite besvärligt igår och vandrade lite upp och ner men slutade totalt sett på ett knappt övertag för köparna med dominans i 67 procent av affärerna. Lundin Mining var den enda aktie som utmärkte sig på listan bland extremt högt omsatta aktier.
Högst omsatt var Ericsson som steg hela 2,3 procent till 70,25 kronor efter besked om en stororder från TeliaSonera. Aktien stod ensam för nästan tio procent av OMX totala omsättning.
Näst högst omsatt var AstraZeneca som steg 1,6 procent till 339,40 kronor, aktien fick en höjd rekommendation av Credit Suisse.
SEB var på tapeten igår efter att ha meddelat att de stoppar utdelningen till aktieägarna för 2009. Samtidigt skriver SvD att banken avsätter 1,8 miljarder för bonusutbetalningar, mer än vinsten på 1,5 miljarder. Det är förståeligt att aktien backade 0,4 procent till 47,70 kronor på en för övrigt positiv börsdag.
Flera ledande riskkapitalister sågar bankernas bonusar och de riktar hård kritik mot de svenska storbankernas hanterande av bonusar.
”När det går bra för bankerna får aktieägarna och de anställda del av vinsterna, men när det går dåligt går samhället in, då stöttar staten och skattebetalarna. Det måste bankerna vara mycket mer lyhörda för”, säger Styrelseordförande i riskkapitalbolaget Ratos, Olof Stenhammar till Di.
Anders Borg varnar nu för att hårdare bonusregler väntar om inte bankerna ”sköter sig”. Inte helt oväntat anser sossarna ”ständigt så oroliga talesman” Thomas Östros att det är regeringens fel, jag kan inte annat än skratta åt denna patetiska människa. Han är ett av de tydligaste bevisen på att ”The Wanja Principle” is still strong.
Det är onekligen spännande att se fortsättningen i denna ”såpa”.
Bästa branscher igår blev råvaror, IT och hälsovård. Sämst gick det för telekom och banker (blir kanske en rekyl bland bankerna idag, efter JP Morgans positiva resultat).
JP Morgan är den första av de stora amerikanska bankerna att lämna rapport för fjärde kvartalet. Vinsten mer än tredubblades mot bottennoteringen under 2008.
Idag väntas president Obama lägga fram ett förslag som innebär att en avgift påförs de 20 största bankerna i USA. Denna avigift har till syfte att hjälpa till att trimma ner det federala budgetunderskottet. Förslaget väntas få en hel del kritik.
Fed presenterade sin Beige Book igår kväll och enligt denna förbättras ekonomin succesivt. Mellan november och december förbättrades ekonomin i 10 av 12 Fed-distrikt. Fed påpekar dock att det är måttliga förbättringar. Hushållskonsumtionen stiger men i en låg takt medan arbetsmarknaden förblir svag.
Klockan 09:30 presenterar Swedbank en konjunkturprognos.
Idag rapporterar Briggs&Stratton före USA-börsernas öppning (kan bli när som helst under dagen). Senare ikväll, efter stängning rapporterar Intel som handlades upp igår inför rapporten.
På makrofronten kommer det statistik över industriproduktionen inom EU klockan 11:00.
Räntebesked från EMU klockan 13:45 där förväntningar pekar på en oförändrad ränta på 1 procent.
Viktigaste siffrorna kommer som vanligt från USA klockan 14:30 då både detaljhandelsförsäljningen, importpriser och veckostatistik över nyanmälda arbetslösa presenteras. Klockan 16:00 är det dags för lager av osålda varor.
Vill du titta på alla börshändelser under dagen kan du göra det på Tradingportalen.com
Norge håller på bli en maktfaktor på den svenska börsen och totalt äger norrmännen aktier för 30 miljarder kronor.
Efter JP Morgans positiva rapport var det bank- och finans som agerade draglok på de positiva USA-börserna under gårdagen. När börserna stängde hade DJIA stigit 0,5 procent och S&P
500 0,8 procent till 1146 punkter. Nasdaq Composite avancerade hela 1,1 procent till 2308 punkter. Omsättningen var 5 procent högre än genomsnittet för de senaste tre månaderna.
Google som har hotat att stänga ner sin kinesiska hemsida och detta bidrog till att aktien tappade 0,6 procent.
Intel kommer idag med sin rapport och handlades upp inför denna med 1,7 procent.
Även kontradefensiva läkemedel gick starkt och Merck har fått höjd riktkurs av Credit Suisse.
På den amerikanska S&P 500-terminen ser vi att nivåerna är högre (ungefär 0,6 procent) och det blir spännande att se om tidigare årshögsta som ligger ungefär 1,0 procent upp från gårdagens stängning skall testat igen under dagen.
I Asien är det mestadels uppåt nu på morgonen och i Japan noterar Nikkei just nu plus 1,5 procent, trots att regeringen meddelade att orderingången av varaktiga maskiner minskat. I Australiein har sysselsättningen stigit mer än tre gånger mer än vad analytikerna förväntade sig och detta ger upphov till en tilltagande riskaptit. Uppgången leds av gruv- och finansbolag. Koppar avancerade 0,7 procent. Uppgången i det bredare asiatiska indexet MSCI Asia Pacific lyfts till största delen av finans och råvaror.
Bland de ledande indikatorerna klockan 08:28 noterar jag en svag uppgång på den amerikanska terminen efter USA-stängningen. Dollarn har fortsatt att försvagas och kostar nu under 7 kronor. Kronan har stärkts något även mot euron. Oljepriset har stigit något sedan igår kväll och ett fat Brent-olja kostar nu 79,3 dollar. Det är små förändringar i guldpriset som ser ut att stå inför en en upprekyl och metallpriserna ligger även de på samma nivå som i går morse.
Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden