Börsen öppnar uppåt men motstånden håller

omsattning20Efter en mycket avvaktande förmiddag tog Stockholmsbörsen i likhetet med övriga börser ett glädjeskutt när de amerikanska BNP-siffrorna presenterades. När börsen stängde var det 1,7 procent högre än i onsdags och noterade 940 punkter. Det var en stabil uppgång där omsättningen uppgick till hela 19,6 miljarder kronor, vilket är 7 procent bättre än genomsnittet den senaste veckan och 19 procent högre än de senaste 15 dagarnas genomsnitt.

Energi, verkstad, råvaror och finans var de sektorer som agerade draglok på gårdagens starka börs. Sämsta bransch blev hälsovård.

Trots ett sämre resultat än förväntat och en stark uppgångsperiod i ryggen lyckades Lundin Mining att avancera 1,1 procent till 28,40 kronor, det tyder på styrka i aktien.

Sandvik avancerade 3,5 procent till 79,25 kronor efter att kollegan Kennametal presenterat ett bättre kvartal än väntat.

sektorer109ABB:s kvartalsrapport mottogs inte väl. Det var för många engångsposter i resultatet före skatt och räntekostnader, utan dessa hade resultatet varit 5 procent lägre. Aktien backade 2,4 procent till 136,40 kronor.

AstraZeneca var gårdagens mest omsatta aktie efter att bolaget redovisat en vinst per aktie på 1,68 kronor vilket var mer än 20 procent lägre än förväntningarna. Efter ett ryck uppåt efter rapporten handlades aktien ner med 1,0 procent till 318,30 kronor.

Ericsson var gårdagens näst högst omsatta aktie och noterades för en uppgång på 1,02 procent till 74,10 kronor. I spåren av Motorolas fina utveckling i USA drogs Ericsson med och steg hela 1,60 kronor efter Stockholmsbörsens stängning.

Totalt steg 259 aktier, 122 sjönk och 259 aktier stängde på samma pris som i onsdags. Plankan låg väldigt platt under större delen av dagen, men efter BNP-statistiken tog köparna kommandot och höll i taktpinnen hela vägen i mål, de dominerade i 73 procent av gårdagens affärer. Bland extremt högt omsatta aktier hittar vi Lundin Mining, Autoliv, blufföretaget Morphic, Trelleborg, rapporterande Loomis och Boliden.

”Det kan ju vara värt att nämna att JP Morgan höjer rekommendationen för svenska banker, vilket kan elda på en uppgång, förutsatt att de följer sin egen rekommendation, men då kan det vara pådrivande om klimatet är positivt.”

”Flera forskare ifrågasätter min och Monas jobbstrategi. Det är väl enkel matematik: Om skatterna höjs och används för att skapa jobb inom den offentliga sektorn, där inte folk permiteras bara för att det saknas pengar och samtidigt överutbildar permiterade truckförare är det väl självklart att arbetslösheten minskar. Jag dissar forskarna och hissar Mona som trots allt är proffspolitiker, hon vet”!

”Jag blir besviken när jag läser i Svenska Dagbladet att: Vattenfall vill bygga mer atomkraft. Kan man inte ställa krav på utbildade journalister att de har åtminstone någon kunskap i de ämnen de skriver om? Alla som gått ut småskolan vet att det är ett uttryck som myntades av en okunnig flumvänster på sjuttiotalet. I en atom är kraften noll. Det är kärnklyvningen som skapar energi! Skandal – och sådana människor får rösta?!?!”

På makrosidan gäller det idag att hålla koll på följande klockslag:

08:00 presenteras detaljhandelsiffror i Tyskland.
11:00 Arbetslösheten inom EU i september och snabbestimat över inflationen under oktober.
13:30 USA: Privata inkomster, privat konsumtion, arbetskostnadsindex för Q3.
14:45 Inköpschefsindex i Chicaco för oktober.
15:00 Belgiens BNP Q3
15:00 USA: Michigan-index definitivt för oktober.

SSAB kom med en kvartalsrapport idag på morgonen där resultatet före skatt uppgick till minus 1.098 miljoner kronor. Detta var trots allt något bättre än förväntat och bolagsledningen ”lovar” bättre siffror under Q4.

Sandvik rapporterar en förlust för det tredje kvartalet på 523 miljoner kronor och meddelar att det är fortsatt svag efterfrågan på alla segment utom energi.

I USA blev det ett lättnadsrally när BNP-siffran visade sig ligga i överkant av förväntningarna. Uppgången på de amerikanska börserna var tydlig och den största sedan augusti.

S&P stängde på plus 2,3 procent, DJIA 2,1 procent och Nasdaq avancerade 1,8 procent. Även omsättningen visar på styrka i uppgången.

På S&P 500 omsattes totalt 4,6 miljarder aktier, på DJIA 0,2 och på Nasdaq 2,2 miljarder aktier. Totalt sett var detta 10 procent högre än de senaste tre månadernas genomsnitt.

USA:s BNP ökade med 3,5 procent beräknat på årstakt och som jag skrev igår låg förväntningarna på 3,2 procent.

Finans och råvaror som varit förlorare de senaste dagarna tog revansch igår och ledde uppgången. Alcoa steg hela 9,0 procent.

Motorola presenterade vinst det tredje kvartalet att jämföras med det förväntade nollresultatet, detta fick aktien att avancera nästan 10 procent.

esz930Den amerikanska S&P 500-terminen visar att börserna i USA fortsatte uppåt under kvällen i går. Tyvärr har det smugit sig in något fel på Shanghai-siffrorna i kursflödet nu på morgonen vilket innebär att utvecklingen i Kina inte riktigt stämmer. Nivån är 1,5 procent högre än vid motsvarande tidpunkt igår morse.

 

I Japan meddelas det att arbetslösheten oväntat minskat med 0,2 procent under september. Analytikerna hade väntat sig en ökning med 0,1 procent. Bank of Japan meddelar att de räknar med att Japans kärn-KPI kommer att sjunka med 1,5 procent under 2009, 0,8 procent under 2010 och 0,4 procent under 2011. BOJ räknar med att BNP sjunker under 2009 för att sedan vända uppåt redan nästa år.

I Asien är det övervägande uppåt efter gårdagens positiva utveckling i USA, efter BNP-siffrorna. På två dagar har tongångarna nu förändrats från att i tisdags/onsdags präglats av oro för biverkningarna när medicinen i form av stöd- och stimulanser dras tillbaks. Nu läser jag i Bloomberg News att  Joel Mendoza, strateg på BDO Private Bank uttalar sig att tillväxten skall tillta, även med hänsyn tagen till att stimulanspaketen dras tillbaks.

Samsung Electronics ökade vinsten med 2,7 procent under det tredje kvartalet. Trots det ligger det Sydkoreanska Kospi-indexet på minus 0,3 procent.

indikatorer116Bland de ledande indikatorerna klockan 08:05 noterar vi att uppgångarna i USA har fortsatt i Asien som ”kört ikapp” differensen. Nivån är dock i linje eller strax under stängningen i USA igår. En dollar kostar nu på morgonen exakt 7,00 kronor. Ett fat Brentolja kostar 77,8 dollar och ett ounce guld kostar på spotmarknaden 1047 dollar. Det är endast marginella förändringar på metallpriserna nu på morgonen.

 

 

 

Läs även: Halv miljard back för Sandvik (DN DagensPS). Miljardförlust för SSAB (DN SvD DagensPS). USA-siffror gladde börsen (DN VA DagensPS). Estland löser stor skuld till Swedbank (DN). Torslanda i fara (VA). Sonys miljardförlust (AFV). Ekonomiska läget i Japan (AFV). Hongkong bästa börs i Asien (AFV). Största uppgången sedan augusti (AFV). Börsrallyt är inte över än (AFV)

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar