I fredags öppnade börsen uppåt och testade av motståndet 942 innan börsen föll tillbaks, dock hann börsen stänga innan det hann bli ett minus. OMXS30 stängde på plus 0,5 procent och 932 punkter. Omsättningen uppgick till 17,1 miljarder kronor vilket var något över genomsnittet, men då bör nämnas att Ericsson och Volvo omsattes onormalt mycket.
Totalt steg 227 aktier i fredags, 169 aktier stängde lägre än i torsdags och 242 aktier stängde på samma nivå som i torsdags. Plankan var klart uppåt där köparna dominerade med 90 procent till en början. Totalt sett dominerade köparna i 67 procent av affärerna. Husqvarna, Lundin Mining, Autoliv och Volvo återfanns bland aktier som var extremt högt omsatta i förhållande till börsvärdet.
Ericsson B blev fredagens mest omsatta aktie och tog igen mycket av tappet under torsdagen efter den usla rapporten. Aktien steg 3,8 procent till 72,00 kronor och omsättningen uppgick till hela 3,5 miljarder kronor.
Volvo B avancerade hela 4,9 procent efter ett betydligt bättre resultat än förväntningarna. Nettoresultatet blev minus 4,1 miljarder kronor vilket var 20 procent bättre än förväntningarna. Aktien slutade på 69,75 kronor och omsättningen blev 2,0 miljarder kronor. Vd Leif Johansson skrev i rapporten att han nu ser en vändning och att nedgången bottnat ur.
Husqvarna rapporterade ett rörelseresultat på 173 miljoner kronor, vilket endast var hälften av förväntningarna. Aktien sjönk hela 6,7 procent till 47,10 kronor och var den tredje mest omsatta aktien i fredags.
Optimismen spirar och förväntningarna på julhandeln är större än vanligt bland handlarna.
Electrolux har presenterat sin kvartalsrapport nu på morgonen. Resultatet före skatt blev 2,2 miljarder kronor vilket var nästan dubbelt upp mot förväntningarna. Marginalen uppgick 4,1 procent för årets första nio månader. Enligt koncernchefen Hans Stråberg är det en bit kvar till målet med ett rörelseresultat på 6 procent, han säger vidare att de europeiska marknaderna inte sett botten ännu.
Idag blir det en händelserik dag där Boliden och Scania presenterar sina kvartalsrapporter under första handelstimmen. JM kommer med rapport mellan klockan 11 och 12.
Det är lugnt på makrofronten idag.
På torsdag kommer BNP-siffror i USA. Om tillväxten under tredje kvartalet överstiger 3 procent kan det markera slutet på recessionen.
Den gångna veckan var som en berg- och dalbana i USA, efter torsdagens uppgång backade börserna i fredags, tyngda av energi- och råvaruaktier. Trots bättre makrostatistik än väntat och en bra rapport från Microsoft blev det ett svag nedåtlut under hela handelsdagen.
När börserna stängde hade S&P 500 backat med 1,2 procent till 1080 punkter. Totalt omsattes 4,2 miljarder aktier, vilket ligger precis på genomsnittet de senaste tre månaderna. DJIA stängde 1,1 procent lägre än i torsdags och ligger åter under den kritiska 10.000-nivån. Bäst av de tre börserna klarade sig Nasdaq, men draghjälp av bla Microsoft där omsättningen inte backat så mycket som förväntats och backade 0,5 procent till 2154 punkter.
Statistik i fredags visade att försäljningen av befintliga hus stigit med nästa 10 procent, inte så konstigt kanske med nollränta. Äntligen verkar marknaden förstå att det inte är hälsosamt att bygga tillväxt med underskott och digitala sedelpressar. Den ”positiva” nyheten fick börserna att falla.
Efter den senaste tidens uppgång bland olje- och råvarurelaterade aktier blev det trögt i fredags. Det kan vara på sin plats att nämna att en stor del av uppgången motsvaras av dollarfallet, för tekniskt ser dollarn svag ut (se min veckoanalys i lördags).
Internetgiganten Amazon presenterade en kvartalsrapport där vinsten steg nästan 70 procent och förväntningar på att den starka tillväxten håller i sig. Aktien drog hela 25 procent på rapporten.
I New York Times kunde vi läsa i helgen att det nu är 106 banker som gått i konkurs bara i år – frågan är om den ekonomiska krisen verkligen är över?
På den amerikanska S&P 500-terminen noterar jag att nivån hämtat sig och nu indikeras en svagt positiv öppning.
I Asien är det mestadels uppåt. Nikkei stiger och ligger i skrivande stund på plus 0,8 procent, en svagare yen stärkte Honda Motors och övriga bilföretag. Den japanska premiärministern Yukio Hatoyama säger till Bloomberg att återhämtningen i ekonomin är oförutsägbar. Indien utmärkte sig genom att backa 0,2 procent. Indiens premiärminister Manmohan Sing sade igår till Bloomberg
News att det är för tidigt att säga att krisen är över.
Bland de ledande indikatorerna klockan 08:28 noterar jag att den amerikanska terminen hämtat nedgången efter Stockholmsbörsens stängning. I Asien är det mestadels uppåt, förutom i Indien. Det är små rörelser på valutamarknaden, förutom att yenen försvagas. Olje och råvarupriserna har fallit några tiondelar, men det är förhållande små förändringar.
Läs även: Därför ser börsen dyr ut (DN). Krisen är inte över (DN). Handeln räknar med julrekord (DN DagensPS). Råden som kan bli dyra (DN). Electrolux överraskar (SvD VA AFV DagensPS). Dags för förvärv (VA). Tradedoubler vinstvarnar (AFV). Dollarn mot årslägsta (AFV). Uppåt i Asien (AFV). Guldpriset (Cornucopia). Rasande ingenjörer på Ericsson (DagensPS). Börsen ser dyr ut, men bäddat för rally (DagensPS). Bank nummer 106 har kraschat (DagensPS). Nedåt på Wall Street (DagensPS)