Stockholmsbörsen öppnade igår håglöst och oron inför den stundande rapportsäsongen fick köparna att ta det försiktigt. Det var små och avvaktande rörelser i stort sett hela dagen och OMXS30 stängde till slut ned med 0,7 procent på 885, efter att ha testat av 896 på ovansidan och 883 på nedsidan. Omsättningen denna händelsefattiga dag uppgick till 12 miljarder kronor.
Högst omsatt var Swedbank, följt av Ericsson och HM som trotsade nedgången efter höjda rekommendationer från bland annat Handelsbanken.
Totalt backade 207 aktier under gårdagen, 179 steg och 245 aktier slutade på samma kurs som i tisdags. Plankan visade i stort sett hela dagen på ett skvalpigt klimat, vilket även MACD visade. Totalt dominerade säljarna i 60 procent av affärerna. Lundin Mining, Swedbank och Autoliv var aktier som var extremt högt omsatta i förhållande till börsvärdet. Autoliv drogs med uppåt efter positiva siffror för fordonsförsäljningen (upp med nästan 9 procent).
Sämsta bransch blev råvaror där indexet föll med 1,2 procent, trots uppgången av basmetallpriserna och kopparpriset. Boliden backade 0,1 procent till 75,80 kronor. Lunding Mining stängde ner med 0,4 procent på 24,40 kronor och SSAB som tyngde indexet mest backade 2,1 procent på 105,25 kronor.
Näst sämsta bransch blev IT/Telekom där tungviktaren Ericsson tyngde indexet med en nedgång på 1,4 procent och slutkursen 69,50 kronor, aktien steg efter Stockholmsbörsens stängning på USA-börsen där aktien avancerade 33 öre. Konsultföretaget Sigma (som iofs inte påverkar indexet så mycket) sjönk hela 3,4 procent, men det är en tidig indikator på hälsan inom fordonsindustrin (det visar sig om det är Sigma eller Autoliv som är bästa att titta på).
Finanssektorn gick betydligt sämre i Sverige än i omvärlden, tyngda av Swedbank och Nordea. Trots den negativa trenden på banksektorn gick SEB (förvånande) upp med 0,2 procent till 44,60 kronor.
Teknisk analys OMXS30: Efter två dagars uppgång backade indexet tillbaks något igår där oron för Alcoas rapport skapade en stor osäkerhet. I denna typ av marknad är det viktigt att hålla koll på stöd- och motståndsnivåer. Igår formerades en reversal day formation som innebär att vi kan förvänta oss lägre kurser om nivån kring 882 passeras. På ovansidan är det 895-900 som är intressant. Bryts denna nivå tror (och det är precis vad det handlar om, tro) jag att vi snart kommer att få se ett nytt test av nivån kring 925-930. Det har varit osäkerhet den senaste tiden och indexet är inte utsatt för någon större drag från gummisnodden som är ganska slapp. Omvärlden kommer styra utvecklingen, som just nu pekar uppåt, ett brott genom motståndsnivån kan då ge den extra injektion som behövs för att åter ta sig upp till primärmotståndet 925-930 för nya utmaningar.
Det håller på att blåsa upp till strid mellan den svenska regeringen med Anders Borg i spetsen och den Lettiska regeringen. Borg har skruvat upp tonen mot landets slappa inställning till de åtaganden i samband med hantering av budgetåtstramningar och synen på betalningsmoral. Nu ilsknar även Riksbankschefen Stefan Ingves till efter landets senaste uttalande att personer som har svårt att fullfölja bostadslån inte behöver betala tillbaks mer än vad bostaden är värd. Var det någon som sade något om Island och vad var det jag sade? Sista ordet har nog inte sagt i denna fråga varken från den Lettiska regeringen, IMF, Stefan Ingves eller Anders Borg.
Igår kväll gick startskottet för rapportsäsongen i och med att aluminiumjätten Alcoa släppte sin rapport som var bättre än de nedskruvade förväntningarna. Det justerade resultatet uppgick till 0,04 dollar per aktie mot ett förväntat minus på 0,09 dollar per aktie, enligt Bloombergs. Bolagets vd Klaus Kleinfeld spår att den globala aluminiumkonsumtionen kommer att stiga med 11 procent den andra halvan av 2009. Han säger vidare att Kinas tillväxt snart är tillbaks och han menar att den kommer att bli väldigt stark.
Något är lite skumt med Alcoas prognos för framtiden. Han säger sig se en markant ökning i Asien. De som ser det bäst borde vara Asiaterna och i vanliga fall brukar denna typ av uttalanden leda till kursrusning i just Asien. Idag på morgonen är det totalt stiltje och den uppgång som inledde börserna tidigare inatt har nu förbytts i pessimism och små rörelser, till och med negativa på vissa marknader. Märkligt…
Idag rapporterar Bergs Timber klockan 13.00.
Gap, Limitec Brands och TJX lämnar siffror över detaljhandelns månadförsäljning.
Under dagen kl 09.30 kommer det siffror från Statistiska Centralbyrån avseende industriproduktionen i augusti, industrins leveranser och aktivitetsindex under augusti.
Lettland presenterar inflationssiffror för september klockan 12.00. Samtidigt redovisas industriproduktionen för augusti i Tyskland.
På makrofronten händer det grejor idag. I natt har vi fått siffror från Japan som visar att bytesbalansöverskottet ökade till 1.233,6 miljarder yen i augusti, jämfört med 1.159,0 miljarder yen i juli. Detta var bättre än analytikernas förväntningar.
Klockan 14.30 är det dags för arbetslöshetssiffror och utvecklingen av nya arbetslösa i USA under vecka 40. Klockan 16.00 får vi reda på hur grossistlagren utvecklats i USA under augusti.
Bank of England och den Europeiska Centralbanken lämnar besked om styrräntor klockan 13.00 och 13.45. Detta är två mycket viktiga klockslag idag!
Ett av de viktigaste händelserna idag är den presskonferens som den Europeiska Centralbankschefen Jean Claude Trichet håller kl 14.30 kring utvecklingen och framtiden för Euron. Detta kan komma att påverka Euron signifikant i alla fall under dagen.
De amerikanska börserna var igår extremt avvaktande under i stort sett hela handelssessionen. Det var en spänd väntan på Alcoas, som det skulle visa sig positiva rapport. När börserna stängde hade S&P 500 gått upp med 0,3 procent till 1058 punkter efter en uppgång på 6 punkter efter klockan 20.00 (svensk tid). DJIA landade precis under nollan på minus 0,1 procent och tekniktunga Nasdaq steg med 0,3 procent.
Omsättningen låg i linje med genomsnittet för de senaste 15 dagarna.
Finanssektorn gick starkt. Bank of America avancerade 2,1 procent efter en rekommendation av Wells Fargo.
Asien öppnar idag oregelbundet efter gårdagens skvalpiga USA-börs. Lite märkligt tycker jag efter den optimism som sprudlade på efterbörsen efter Alcoas rapport igår kväll.
S&P 500-terminen har stigit med strax över 1 procent sedan Stockholmsbörsens stängning igår. Detta kan vara tillräckligt för att ta tag i OMXS30 så pass att det kommer upp i nivån kring 895-902 och kanske till och med förbi… Läs längre ner där ni ser att köparn i Asien börjar tappa matchen ju längre handelsdagen fortgår.
Jag ber om ursäkt för att inlägget kommer lite tidigt idag. Ingen trading för undertecknad, trots att det finns förutsättning för lite rörelser idag. Bank kan vara intressant, HM, ABB och Atlas Copco. Här kommer i alla fall the result.. ledande indikatorerna kl 07.30. Efter att ha startat piggt och glatt uppåt med draghjälp av Alcoas positiva rapport och det glada humöret på efterbörsen i USA har de asiatiska köparna tappat självförtroendet ju längre handelsdagen hållt på. Det är nu små förändringar och Nikkei är nere på plus minus noll och skvalpar. Taiwan backar med hela 1,4 procent. Dollarn tappar mot Euron och den Svenska kronan stiger. En dollar kostar just nu (07.30) 6,95 kronor. Oljepriset tappade igår efter beskedet om att raffinerade bränslelagren fortsätter att stiga. Ett fat Brentolja kostar nu 68 dollar. Metallpriserna tappar men guldet tar sig till nya toppnivåer, detta är ett svaghetstecken, oavsett om Alcoa sägs vara en bra konjunkturindikator.
Igår blev det en underbar kväll och då menar jag inte på börsen…