Efter fredagens rally är nu frågan om rallyt kommer att fortsätta eller om markanden ”begrundat” vad jobbsiffrorna egentligen innebär. Amerikanarna har ett märkligt sätt att redovisa antalet nya arbetslösa, det sker genom enkätundersökningar och de som inte har några jobb att söka räknas inte in i statistiken. Antalet långtidsarbetslösa ökade som vi kunde läsa med 584.000 personer. Jag anser inte att fredagens siffra är värd så mycket, det är bara manipulerande av siffror. Hur som helst siffran räckte definitivt till för att få världens börser på bra humör. Stockholmsbörsen slutade hela 2,1 procent upp under något bättre omsättning än vi vant oss vid den senaste tiden. Inför dagen är det intressant att titta på vad som hänt i Asien på morgonen, där Hong Kong gick starkt och även Japanska Nikkei till en början. Uppgången mattades av i Japan när siffrorna om maskinorder kom in (se nedan).
OMXS30 har under hela förra veckan befunnit sig i en konsolidering i intervallet 870-894. Den reversalformation som fredagens uppgång innebär tolkar jag normalt som starten på en uppgång, men för att det skall bekräftas krävs att index passerar 894 under hyfsad volym och stänger ovanför denna nivå ikväll.
Det är ganska lugnt på rapportfronten på Stockholmsbörsen. Idag kommer det att bli avvaktande fram till USA öppnar då vi det visar sig hur marknaden har låtit jobbsiffrorna sjunka in.
Hittills under rapportperioden har de flesta (62 procent) kommit in bättre än förväntat. Bäst har det gått för olje- och gasbolagen där sju av åtta bolag har kommit med bättre rapporter än väntat.
S&P 500-terminen sedan i fredags (tid 07.55):
Laura Tyson, ekonomisk rådgivare åt Barack Obama spår att det andra halvåret kommer att bli betydligt starkare än väntat. Hon menar att vi kan befinna oss i början av en uppsving. Däremot utesluter hon inte att den amerikanska ekonomin kan behöva ytterligare stimulanser. Hon är rädd för att amerikanska räntor kan stiga på grund av utländska investerares oro för det galopperande budgetunderskottet (reds ord). Personligen tycker jag mig läsa en rädsla för hotet från Kina och att USA kommer att få svårt att hävda sig på exportmarknaderna. Hon säger bla att Kina måste ändra sian tillväxtstrategier och att Asiatiska växelkurser måste justeras.
Bengt Göransson skriver i Dagens Industri idag att optimismen har börjat anta självuppfyllande anletsdrag. Han skriver i likhet med flera nyhetsbyråer att Nobelpristagaren Paul Krugman* tappade masken under helgen och är riktigt övertygad om att krisen är över. Samme Paul Krugman har i helgen uttalat sig i Kuala Lumpur att han anser att Ben Bernanke bör sitta kvar som Feds ordförande. Precis som Bengt Göransson skriver har börsen gått upp med 50 procent de senaste fem månaderna, enbart på att tolka ”siffrorna som inte fullt så dåliga”. Han sammanfattar situationen bra: ”Rallyt som ingen tro på men ingen vill missa”.
*) Det finns och har aldrig funnits något nobelpris i ekonomi
Läs gärna längst ner i mitt tidigare inlägg om ”Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne”
Etiketter: Daytrading, OMXS30, S&P 500, teknisk analys