Onsdag 8:e juli – nedåt – förnyad oro – fallande oljepris

Idag går startskottet för rapportperioden där det amerikanska aluminiumföretaget Alcoa väntas komma med sin rapport efter USA-börsernas stängning. Det gäller att hålla tungan i rätt mun den närmaste tiden, kvartalsrapporterna har en hel del att leva upp till efter mars och aprils fantastiska uppgångar.

På något vis känns det som om analytiker, mäklare, regeringsföreträdare och framförallt gammelmedia är ute efter att hitta någon enkel universallösning för att få ekonomin på fötter. När stöd- och stimulanspaketen till bankerna visat sig få ungefär samma effekter som att ge en alkoholist fri tillgång till sprit. Han blir lugn så länge det finns sprit, men inte kommer han närmare ett nyktert liv. Istället för att lösa problemen, arbetar regeringarna för högtryck – med att leta efter mer sprit. 

Tekniskt är börserna på väg in i ett mycket kritiskt läge. S&P 500 är kusligt nära nivån 875 som om den bryts är det sista stödet tills indexet skall testa 800 och sedan 666. Kursen är nära att bryta ner genom MA200 som utgjorde en katalysator när den bröts uppåt i början av juni. Nu ligger kursen precis på linjen på väg nedåt, MACD har redan stakat ut vägen och befinner sig i det negativa territoriet. Jag har ärligt talat hoppats att jag har fel när jag har skrivit om att vi befinner oss i ett Bear Market Rally, men det ökande volatilitetsindexet kan i värsta fall indikera att det kan bli mycket nervöst den närmaste tiden.

OMXS30 har den senaste tiden legat och konsoliderat mellan 750 och 815. Bryts stödnivån vid 750 är det ganska fritt ner mot 700-nivån igen och där någonstans lyckas förhoppningsvis MA200 hålla emot, i annat fall kan det utlösa en mer panikartad nedgång och det är inte bra. Det ser ut som risken för att index nu skall brta nedåt är större än uppåt.

omxs30real090707

 

Även i Sverige börjar rapportsäsongen dra igång och framöver blir det mycket att hålla reda på. Idag är det inte så mycket, men följande kan vara viktiga hålltider: 
– 07.30 Wihlborgs: Rapport
– 08.00 Axis: Rapport (50 procent sämre vinst än väntat)
– 01.50 Japan: Maskinorder sjönk i maj och bytesbalansen mindre än väntat
– 08.00 Finland: BNP-indikator april
– 09.30 SCB: Industriproduktion maj
– 09.30 SCB: Aktivitetsindex maj
– 09.30 SCB: Industriorder maj
– 11.00 EMU: BNP Q1
– 12.00 Lettland: KPI juni
– 12.00 Tyskland: Industriproduktion maj
* 16.30 USA: Olja veckostatstik oljelager

I USA var det rejält nedåt igår. Det börjar nu spekuleras i om det kommer att behövas ytterligare stimulanspaket framöver. Obama-administrationen har ju bara haft en sak för ögonen och det har varit att få igång banksystemet. Tyvärr har detta tagit så mycket kraft att de fundamentala problemen har kommit i skymundan. Nu kommer det ett batteri av nya ”okända problem” där delstater är på väg mot konkurs, arbetslösheten är på väg att bli så stor att inte ens Obama klarar att dölja effekterna av den.

S&P 500 är på väg att bilda en intressant huvud-skuldra-formation om indexet bryter ner genom stödet runt 875. Volymen har avtagit från den vänstra skuldran till huvudet och den högra skuldran. Sker ett brott ner indikerar avståndet mellan huvudet och nacklinjen att vi kan sikta mot en målkurs 1 runt 800-810. Spännande att se vad som händer när USA öppnar idag.

in-x0907071 

Den amerikanska S&P 500-terminen som ”lever” dygnet runt ser vi att det pekar på en nedgång när börserna drar igång. Den amerikanska börsen fortsatte nedåt efter att Stockholm stängt och ligger även lägre än när USA stängde och Japan öppnade, detta tyder på att börsen öppnar i moll.

esu96

 

När börserna stängde i New York igår hade S&P 500 backat 2,0 procent till 881 och närmar sig med stormsteg den kritiska första nivån på 875 som jag nämnt några gånger tidigare. Även DJIA stängde på minus 2,0 procent och Nasdaq slutade 2,3 procent lägre än i måndags. Det omsattes totalt 3,1 miljarder aktier.

Alcoas vd har redan innan rapporten idag börjat ”prata upp kursen” och sade igår att han ser ljust på försäljningen och att efterfrågan stiger från den kinesiska marknaden. Aktien rusade 4 procent på uttalandet som egentligen skall tolkas som ett försvarstal för en usel rapport (så tolkar jag det i alla fall). Det verkar som om fler och fler förlitar sig på att Kina skall lyfta världsekonomin, vilket jag tror är livsfarligt. Att förlägga världens produktion i ett land som Kina är både kortsiktigt och skapar en osund obalans.

Ericsson sjönk hela 1,11 jämfört med stängningskursen i Stockholm. Tioåringen backade 6 punkter och det känns som förtroendet för den uppgång som de flesta sett och ”känt” den senaste tiden håller på att gå upp i rök.

Sämsta bransch igår var konsument och energi, bästa branscher igår var Råvaror och Telkomm. Det kan nog vara ”läge” att tänka tvärtom idag, råvaror och banker kan nog vara bra blankningskandidater.

sektorer25

 

I Asien var det mest nedåt idag och jag vill påstå att vågskålen håller på att tippa över åt det negativa hållet. Trots alla försök att muntra upp marknaden börjar vi närma oss verkligheten och det som trots allt betyder något och det är hur företagen mår. Utan livskraftiga företag kan politiker och makthavare prata om hur många gröna skott som helst. Inga företag anställer folk och satsar på framtiden om det inte finns pengar till det. Finansrelaterade aktier och gruvbolag tillhör de sektorer som idag sänker asienbörserna. På samma gång som det naturligtvis är jobbigt när börserna går ner är det nödvändigt att lösa problemen som är orsaken istället för att arbeta efter tesen att ”syns inte problemen, finns de inte”. Förhoppningsvis kommer fler och fler att fokusera på den faktiska utvecklingen än de hägringar som skymtats i tunnlar den senaste tiden.

Japanska industriorder som presenterades tidigare imorse kom in betydligt sämre än väntat.

När detta skrivs ligger japanska Nikkei på minus 2,18 procent, Hongkong som gått starkt den senaste tiden backar 1,57 procent.

Olje- och råvarupriserna har den senaste tiden tydligt visat att förtroendet för en återhämtning fått sig en kraftig törn. Råoljepriset är nu nere på 62 dollar per fat, en nedgång på hela 15 procent den senaste veckan. Nedgångarna i Asien har tilltagit och oljepriset fallen nu kraftigare än tidigare i natt. Dollarn stiger mot Euron (och även mot kronan).

indikatorer33

 

Läs även: (DN) (Bankerna förvärrar krisen i Baltikum, DN) (Antalet konkuser ökar, DN) (Bonusar trots uselt fondår, SvD) (Hushållen är fortsatt pessimistiska, SvD) (Fastighetsbranschen på efterkälken, e24) (Dyster dag på Wall Street, e24, dagensPS) (Kapitalbuffert skall mildra nya kriser, Anders Borg mjukstartar i Bryssel, e24) (Swedbanks vd är trött på marknadens etik, Veckans Affärer) (Breda nedgångar i Asien, Veckans Affärer) (Lindab fortsätter att dyka, AFV) (Breda nedgångar för energibolagen i New York, AFV) (EU hoppar över IMF, dagensPS) (Experter varnar, nedgång väntar, dagensPS) (Kraftig nedgångång för ekonomin, dagensPS) (Börsuppgången gick för snabbt, e24) (Google utmanar Microsoft med nytt operativsystem, DN) (Börsen handlas ned under förmiddagen, DN) (Lettland ber om att få skriva av lån, DN. Läs även mitt tidigare inlägg igår)

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar