NEW YORK: SÄNKT FRAMTIDSPROGNOS PRESSAR STARBUCKS, S&P500 -0,1%
STOCKHOLM (Direkt) New York-börserna stängde i olika riktningar på fredagen. Såväl FDA:s förslag om minskade nikotinnivåer för cigaretter som Nordkoreas avfyrande av ytterligare en missil bidrog till oro på börserna.
Vid stängning hade Dow Jones industriindex stigit 0,2 procent till 21.830. Det bredare S&P 500 var ned 0,1 procent till 2.472 och teknikorienterade Nasdaqs kompositindex backade lika mycket till 6.375.
Sett till sektorerna i S&P 500 utvecklades dagligvaror samt sällanköpsvaror sämre. Ledande sektor var däremot hälsovård och industri.
Nyheten om att FDA föreslår sänkta nikotinnivåer i cigaretter till mindre beroendeframkallande nivåer placerade Altria, konkurrent till Swedish Match, som en av fredagens största förlorare med ett tapp omkring 9,5 procent.
Kaffekedjan Starbucks var en förlorare likaså, aktien var ned 9,2 procent. Bolaget sänkte på torsdagen sin prognos för det kommande kvartalet.
Starbucks meddelade även att de kommer stänga samtliga 379 stycken Teavana-butiker för att i stället fokusera på den kinesiska marknaden. Bolaget förklarade på torsdagen att det har för avsikt att investera 1,3 miljarder dollar för att bli ensam ägare av de 2,800 Starbucks-kaféerna i Kina.
Guggenheim Securities sänkte sin rekommendation för aktien till neutral, från tidigare köp.
På råvarumarknaden steg WTI-oljan med 1,4 procent till 49:73 dollar per fat medan Brentoljan nådde 52:49 dollar per fat, en ökning med 1,9 procent.
Oljerelaterade bolagen som klättrade på det stigande priset var bland annat Baker Hughes och Chevron med 2,6 respektive 1,9 procent.
Exxon Mobil steg inte i likhet med sina branschkollegor, utan stängde 1,5 procent lägre efter bolaget rapporterat ett sämre resultat än väntat för det andra kvartalet 2017.
En bank som trotsade sektorns framsteg var Wells Fargo. Aktien var ned 2,6 sedan bolaget meddelat att de återbetalar 80 miljoner dollar till nästan 500.000 kunder som betalt för bilförsäkringar de inte behövt, enligt The Street.
USA:s bruttonationalprodukt, BNP, ökade 2,6 procent i beräknad årstakt det första kvartalet, mot väntade 2,7 procent. Det visar det den första beräkningen från det amerikanska handelsdepartementet, vilket är det första estimatet.
Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen var 3 punkter lägre vid 2,29 procent.
Stockholmsbörsen: För en vecka sedan skrev jag: ”Den senaste veckans rekyl efter en ny lägre högstanotering har nu lett till en ny lägre lägsta. På kort sikt behöver först de korta medelvärdena tas tillbaks för att sentimentet ska förstärkas men vi behöver inom kort se en ny högre pivottopp än 1552 för att inte riskera att även det långa sentimentet ska försvagas. På lång sikt är det fortfarande positiva tongångar och förutsättningarna är större för fortsatt upp- än nedgång. Historiskt har augusti och perioden fram till slutet av september tillhört den sämsta under året och det blir nu spännande att se var och när köparna står och väntar på att på allvar suga upp säljtrycket. Risken för att vi sett en långsiktig topp börjat formeras har definitivt ökat.”
Den gångna veckan fångades tillfälligt i en miniatyrrange mellan 1583 och 1564 men veckoavslutningen innebar att denna punkterades. Totalt föll OMXS30 med 1,5 procent under föregående vecka vilket innebär att årets uppgång nu reducerats till 2,7 procent. Juli månad noterar hittills en nedgång med 2,8 procent vilket för ett antal år sedan hade varit betydligt sämre än snittet i en tjurmarknad. Faktum är dock att de senaste 20 åren när indexet befunnit sig i en positiv marknadsfas har bara 7 av de 15 åren inneburit uppgångar. De år som tekniskt liknar det vi nu har är 2008, 2011 och 2015 vilket i alla tre fallen ledde till nedgångar på 8-13 procent de två kommande månaderna.
I månadsgrafen ser juli ut att bli den andra månaden i rad som stänger svagt och frågan är nu om veckoinledningen kommer att få indexet att falla så att årsmedelvärdet vid 1535 (1,5 procent ner dit) punkteras vilket skulle vara första gången på ett år som det sker. I veckografen har de negativa formationerna dominerat sedan mitten av juni. Det är nu 3,3 procent upp till 20-dagars medelvärde vilket tillsammans med de låga nivåerna hos momentumindikatorerna innebär att edgen för en uppstuds nu är god. Den symmetriska målkurs jag pratat om kring 1550 är nu nådd och det blir nu spännande att se om köparna vågar sig tillbaks. I den negativa vågskålen konstaterar jag däremot att volymbalansen fortsätter att försvagas vilket innebär att säljtrycket är större riskaptiten.
Volymen den gångna veckan sjönk men var nästan dubbelt så hög som motsvarande vecka förra året. Volymbalansen fortsätter att peka nedåt och OMXS30 uppstudsar riskerar att bli kortvariga och lägen att ta hem vinst på kort sikt.
Nyhetsbyrån Direkt:
RAPPORTER
FIRST NORTH
– Delarka Holding, New Nordic Healthbrands
AKTIETORGET
– Safe at Sea, Sleepo
ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– HSBC, Sanofi
BÖRSSTATISTIK
– Avanza: privatspararnas aktiehandel för juli
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Melker Schörling: presenterar substansvärde
– Svolder: presenterar substansvärde
MAKROSTATISTIK
– Japan: industriproduktion (prel) juli kl 1.50
– Kina: industri- och tjänste-PMI augusti kl 3.00
– Tyskland: detaljhandel juni kl 8.00
– SCB: arbetskostnadsindex maj kl 9.30
– SCB: konjunkturlöner maj kl 9.30
– AF: veckostatistik kl 10.45
– EMU: arbetslöshet juli kl 11.00
– EMU: KPI (prel) augusti kl 11.00
– Italien: KPI (prel) augusti kl 11.00
– Polen: KPI (prel) juli kl 14.00
– ECB: obligationsköp kl 15.45
– USA: Chicago inköpschefsindex juli kl 15.45
– USA: kontrakterade husköp juni kl 16.00
USA-börsen: För en vecka sedan skrev jag: ”Senast en ny ATH-notering sattes med en negativt minidivergens var den 1:a mars och igår var det dags igen. SP500 är nu kortsiktigt överköpt men visar ännu inga tecken på att ha toppat. En rekyl är med stor sannolikhet nära förestående men positiva fortsättningsformationer är intressanta att haka på åtminstone ner till 2400-nivån. Om det däremot visar sig att 2400 punkteras och volymen tilltar är risken stor att det krävs ett omtag ner mot primärtrenden men det kommer jag i så fall att återkomma till.”
Den gångna veckan stängde, efter en del nervositet i torsdags och en ny ATH-notering på samma nivå som veckan innan. Det kom inga nyheter från Fed vilket lugnade marknaden. SP500 noterar just nu en uppgång med 10,4 procent sedan årsskiftet.
I månadsgrafen går juli mot den fjärde månaden i rad som stänger på plus och den 17:e som stänger över årsmedelvärdet. Uppgången hittills under juli skrivs till 2,0 procent vilket är betydligt bättre än snittet för månaden. I veckografen utvecklades föregående vecka till en long legged doji och i dagsgrafen noteras en viss tilltagande volla men absolut inte tecken på nervositet.
Nu går vi snart in i augusti som till skillnad mot den svenska börsen stängt positivt lite mer än hälften av åren sedan 1990. Trots det har vi vid flera tillfällen sett upp- än nedgångar noteras augusti sedan något år tillbaks som den månad på året som har den sämsta genomsnittliga avkastningen, vilket naturligtvis beror på de kraftiga nedgångarna vissa år. 11 av de senaste 20 åren har vi sett uppgångar den kommande månaden.
Redan för en vecka sedan påpekade jag att indexet visade tecken på att vara överköpt och detta stämmer även inför den kommande veckan. I månadsgrafen noteras ADX till 53 och det börjar bli lite väl brant upp från den långsiktigt stigande trendlinjen och årsmedelvärdet. Att det kommer en korrektion inom en inte alltför avlägsen framtid är jag ganska säker på men så länge den inte blir alltför kraftig talar mer för att den långsiktigt stigande trenden fortsätter efter att indexet byggt upp nytt momentum för uppgång.
Volymen den gångna veckan var klart över snittet men återigen ser vi tecken på att volymbalansen kan vara på väg att toppa.