NEW YORK: TRUMP-TURERNA TYNGDE BÖRSHUMÖRET, S&P500 -1,8%
STOCKHOLM (Direkt) USA-börserna sjönk rejält på onsdagen under hög omsättning i kölvattnet av de senaste turerna kring Donald Trumps förehavanden med förre FBI-chefen James Comey och uppgifterna om att presidenten ska ha avslöjat hemlig information för Ryssland. Dollarn föll för sjätte dagen i rad.
Vid stängning var både Dow Jones industriindex och det bredare S&P 500-indexet ned 1,8 procent medan tekniktunga Nasdaqs kompositindex hade tappat hela 2,6 procent.
”Om han (Trump) är upptagen med att försvara sig och ifall det hela fortsätter så kommer eventuella förhoppningar om att hans lagstiftningsagenda ska bli verklighet att minska”, sade John Stopford, räntestrateg vid Investec Asset Management, till Bloomberg TV.
Sektormässigt gick finans svagt. Bland storbolagen stack investmentbanken Goldman Sachs ut med en nedgång på 5,3 procent.
Efter en rad svaga siffror från amerikanska varuhuskedjor blev Targets rapport desto varmare välkomnad av marknaden. Bolaget överträffade förväntningarna med marginal och aktien stärktes 0,9 procent.
Colgate-Palmolives ägare kan vara öppna för en försäljning av bolaget till en kurs på 100 dollar, uppgav bolagets vd för New York Post. Aktien lyfte närmare 6 procent till drygt 75 dollar.
I den riskaverta miljön där kapital sökte sig till obligationsmarknaden sjönk den amerikanska tioårsräntan elva punkter till 2,22 procent. Brent-oljan steg emellertid 0,9 procent till 52,13 dollar med stöd av amerikansk oljelagerdata.
Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”I den bästa av världar hade vi inom kort fått en rekyl ner i det jag kallar för E4:an och där bjudits på en fortsättningsformation med tilltagande volym. Det är med andra ord lite kortsiktig höghöjdsvarning. Cykelanalysen indikerar även den att det är dags för en topp i 8V-cykeln.”
Onsdagen inleddes ner mot 1642 som tillfälligt stod pall men under förmiddagen och fram mot USA-öppningen såg vi tecken till en ”Down and Go” som jag beskriver i mina böcker. Vid tretiden bröt indexet ner och stängde till slut vid 1628,4 vilket motsvarade en nedgång med 1,5 procent. Vi måste förflytta oss tillbaks till den 27 juni för att hitta en större negativ candlestick i dagschartet.
Många söker nu orsaker till nedgången vilket är helt fel! Gårdagens nedgång är istället ett resultat av en uppgång som skapat lite för stora spänningar och en alltför euforisk trendstyrka som jag varnat för i snart en veckas tid. Att nedgången skedde just igår och att man skyller den på Trump är enligt mig mer än slump. Det är snarare så att gammelmedia söker efter orsak och verkan när det är tvärtom. Det är börsen som leder och skapar ”orsaker” och hur dessa nyheter tolkas.
De senaste veckorna har vi bjudits på flera bearish haramis men ingen av dem har bekräftats förrän igår. EMA-8 punkterades och på bara en dag nåddes MA-20 som är den översta nivån för ”E4:an”. Nu väntar vi på en positiv candlesticksformation som om den kommer nu kan vara en initial punktering av MA-20 eller ett snabbt återtagande av gårdagens marubozulinje kring 1639 med tilltagande volym. Om vi inte får det vad gör vi då? Jo, vi väntar in en formation med bra edge för uppgång. Vi letar inte efter setuper vi väntar på tillfällen då det inte finns någon anledning att agera och edgen är bra, då SKA VI AGERA!
Volymen igår var högre än i tisdags och 14 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Nyhetsbyrån Direkt:
RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– Besqab (kl 7.30), Black Earth (kl 8.00), Engelska skolan (kl 8.00), Humana (kl 8.00), Oncopeptides (kl 8.00), Multiq (kl 8.30), Neurovive (kl 8.30), SSM (kl 7.15)
NGM
– Archelon, Eyeonid (ändrat datum från 29/5), Metallvärden i Sverige
FIRST NORTH
– Agora (kl 8.00), Stille (kl 8.00), Xbrane Biopharma (kl 8.00), Crunchfish (kl 8.30), Arcoma (kl 14.00), Aligera, Avensia, CLS, Confidence (före börsöppning), Corline Biomedical, Kancera, Minesto, Spiffx, TC Tech, VA Automotive, West International, Xintela
AKTIETORGET
– Aptahem, Combigene, Crowdsoft Technology, Elverket Vallentuna, Eurocine, Interfox Resources, Net Gaming, Pharmalundensis, Vadsbo Switch Tech, WNT Research
ÖVRIGA NORDEN
– Rockwool (på morgonen)
ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Wal-Mart (kl 13.00), GAP (kl 22.15)
STÄMMOR
– Agora, Amasten, Arcoma, Arocell, Avensia, Bactiguard, Crowdsoft Technology, Crunchfish, Deflamo (ändrat datum från 27/4), Drillcon, Fastout, Humana, Metallvärden i Sverige, Multiq, Oboya Horticulture, Oncopeptides, Oniva, Online Brands Nordic, Peptonic, Sensys Gatso , Sintercast, Soltech, Spintso International, TC Tech, Trention, Vadsbo Switch Tech, Verisec, West International, Videoburst, WNT Research, Volati, Vostok EF, Xavitech, Xbrane Biopharma, Xintela
BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Black Earth : rapportpresentation kl 9.00
– Humana: rapportpresentation kl 9.00
– Kapitalmarknadsdagen Biostock Live Roadshow hos Nyhetsbyrån Direkt, med Aptahem, Braincool och ISR. Länk.: https://www.youtube.com/watch?v=bEpgTEtuQFE kl 10.00-12.30
– Engelska skolan: rapportpresentation kl 10.00
– Net Gaming: rapportpresentation kl 10.00
– Kontigo Care: bolagspresentation hos Remium kl 12.00
– Africa Oil: håller presentation i Stockholm kl 19.00
– Lundin Gold: håller presentation i Stockholm kl 19.00
EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Munters: anmälningstid inför notering på Stockholmsbörsen avslutas för institutioner (17/5 för allmänheten)
– Nexar: första dag för handel på NGM Nordic MTF
– Videoburst: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 5/6)
KAPITALMARKNADSDAG
– Orion: i Helsingfors kl 7.55-13.30
EXKLUSIVE UTDELNING
– AAK (8:75 kr), Bahnhof (3:25 kr), Genova Property (2:63 kr i preferensaktie), Leo Vegas (1:00 kr), Tethys Oil (1:00 kr)
MAKROSTATISTIK
– Japan: BNP (prel) 1 kv kl 1.50
– Kina: fastighetspriser april kl 3.30
– Frankrike: arbetslöshet 1 kv kl 7.30
– Österrike: KPI april kl 9.00
– SCB: nybyggnad av bostäder 1 kv kl 9.30
– Storbritannien: detaljhandel april kl 10.30
– USA: nyanmälda arbetslösa, veckodata kl 14.30
– USA: Philadelphia Fed index maj kl 14.30
– USA: Bloomberg konsumentförtroende kl 15.45
– USA: ledande indikatorer april kl 16.00
CENTRALBANKER
– Riksbanken: resultat köpauktion statsobligationer kl 10.07
– Fed: Loretta Mester talar om ekonomi och penningpolitik kl 19.15
– Mexiko: centralbanken meddelar räntebesked kl 20.00
MAKRO ÖVRIGT
– Business Sweden: exportchefsindex 2 kv kl 9.00
– Industriarb: presenterar konjunkturrapport kl 9.00
USA-börsen: Igår skrev jag: ”Det har inte hänt så mycket i den tekniska analysen och mycket talar för att det behövs en rekyl för att locka till sig tillräckligt med nya köpare för att säkerställa en ny uppgångsfas. Det råder gott om varningssignaler i form av negativa divergenser, viss tilltagande volym under nedgångsdagarna och lite för dålig bredd (för få aktier som bär uppgångsdagarna).”
Onsdagen inleddes med ett gap ner mot 2383 men köparna lyckades inte komma tillbaks under hela dagen. Stängningen vid 2357,0 motsvarade en nedgång med 1,8 procent och skedde vid dagslägsta. Vi måste förflytta oss tillbaks till den 21 mars för att hitta en lika stor negativ dagsstapel.
Under snart en månads tid har indexet rört sig nära ATH och taket i den rådande tradingrangen med extremt små candlesticks vilket är en uppladdning för en större rörelse. Det har varit flera bullish- men även bearish formationer som dock inte blivit bekräftade under denna mikrokonsolidering. Som jag påpekat den senaste tiden behövs det en rekyl för att locka till sig tillräckligt med nya köpare för att driva på kursen för en ny uppgång, som är värd att haka på.
Jag har den senaste tiden varnat för den dåliga bredden under uppgångsdagarna, den negativa divergensen och att mindre bolag inte längre stiger lika påtagligt som tidigare under uppgångsfaserna. Igår föll Russell 2000-aktierna mer än dubbelt så mycket som stora aktier. En annan ledande indikator är transportindex och igår föll Dow Jones Transportation Index med 2,2 procent och har sedan slutet av februari presterat sämre än DJIA. Det blir nu spännande att se vad testet av MA-200 leder till.
Igår punkterades både 20- och 50-dagars medelvärde hos de flesta av de amerikanska indexen och även SP500. Nu blir det intressant att se om/när köparna visar sig.
Volymen igår var den högsta sedan den 20 mars och hela 31 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen föll och noteras nu under tremånaderssnittet men har ännu inte punkterat lågpunkten från mitten av april.