Det blev som väntat en kraftig nedgång på Stockholmsbörsen igår. Inga träd växer till himlen och börsen har gått upp kraftigt de senaste månaderna och jag har länge nämnt att börsen börjar kännas dyr eftersom bolagen får svårare att uppfylla förväntningarna. Fallet i Tyskland var betydligt större än i Sverige vilket beror på flera faktorer. Dollarn hjälper naturligtvis många av de svenska exportbolagen, fordonssektorn utsätts nu för svåra prövningar och där höll svenska institutioner uppe kurserna i Stockholm igår.
OMXS30 backade igår 1,9 procent till 784,50 under låga 11,2 miljarder kronors omsättning. Den låga omsättningen beror dels på att vi befinner oss i midsommarveckan som historiskt innebär liten handel, dessutom är det en osäkerhet om detta är en kort rekyl eller början på en nedgång. Det är alldeles för tidigt att efter en dags kraftig nedgång spekulera i en nedgång. Indexet behöver etablera sig under 750-nivån innan vi ens skall spekulera i en längre nedgång, det fina med daytrading är att det inte spelar någon roll, nu är det nedåt ett tag och det utnyttjar vi. Nedgången ser ut att kunna fortsätta men i det korta perspektivet kan nedgångstakten minska. OMXS30 på 15 minuter visar att histogrammets amplitud minskar och då kan det bli en liten uppstuds. Volatiliten i kombination med dragningen ned mot 750-nivån som kommer att bli spännande kan vara uppladdningen för ett börsfall inom kort. Det gäller alltså att hålla koll på positionerna för att inte bli sittande med svartepetter.
Stockholmsbörsens genomsnittliga P/E talet ligger nu över 15, det är viktigt att komma ihåg att vinstprognoserna minskade med ytterligare 2,4 procent förra veckan.
Vad innebär det att P/E-talet är högt? Jo, ett P/E-tal över 15 innebär att det teoretiskt skulle ta mer än 15 år att betala bolaget med bolagets egen vinst. Detta skall jämföras med den genomsnittliga värderingen bland ej noterade aktiebolag som brukar ligga på 3-5. Det genomsnittliga P/E-talet på börsen brukar ligga mellan 9 och 12. Vinstprognoserna har skruvats ner rejält men börsuppgången den senaste tiden gör som jag länge påpekat att börsen är överköpt både fundamentalt och tekniskt, vilket brukar vara ett säkert tecken på en nedgång.
Volvo blev som väntat en fin blankning igår och stängde under 50 kronorsnivån, vilket är viktigt för fortsättningen. Instutitionsmäklaren NeoNet Securities stod för hela 85 procent av köpen i Volvo igår. Detta höll emot ett ännu större ras i aktien. När Neonet köpt det de ska är jag övertygad om att vi får se en fortsatt kraftig nedgång i Volvo. Tekniskt dämpas inte fallet förrän vid 45 kronor. Stängningen var svag och både de glidande medelvärdena och MACD ser ut att vara på väg att bryta nedåt. Paccar, Volvos konkurrent i USA, backade igår hela 5,2 procent. Sektorn har det tufft det kommer att avspeglas i kursen framöver. Fortsatt blankning alltså. Stop loss 50 kronor. Det är dock viktigt att som vanligt följa klimatet på OMXS30 så att vi inte går emot det och det indikerar som jag skriver ovan mindre rörelser idag än igår. Var försiktig med aktien idag eftersom Volvo håller kapitalmarknadsdag, ledningen kommer att göra vad de kan för att prata upp kursen och framtidsutstikterna.
Ericsson emitterade igår ett lån på 600 miljoner euro som skall användas för att återfinansiera den låneportfölj bolaget har. Bolaget uppger att pengarna även skall användas för ”koncernbehov”. Aktien backade måttlig i både Sverige och USA igår.
Viktigt att hålla koll på idag:
– 09.00-17.00 Volvo håller kapitalmarknadsdag
– 09.30 SCB: Småhusbarometern för maj
– 10.00 Riksbanken redovisar resultat för omvänd repa
– 10.00 Italien och Österrike redovisar KPI för maj
– 10.30 Storbritannien: KPI maj
– 11.00 EMU: KPI och arbetsmarknadskostnader för maj
– 11.00 Tyskland: ZEW-index för juni
– 11.00 Skog: Prisindex
– 11.20 ECB: Reporesultat
* 14.30 USA: PPI för maj
* 14.30 USA: Bostadsbyggande maj
* 15.15 USA: Industriproduktion och kapacitetsutnyttjande maj
* 23.00 USA: ABC presenterar veckosiffra för konsumentförtroende
New York-börserna backade precis som Europa och Asien rejält igår efter ny oro om återhämtningen verkligen kommer att ske så snabbt som PR-maskineriet Obama/Geithner vill göra gällande. Nasdaq -2,28 procent, S&P 500 -2,38 procent och DJIA gick ner 2,13 procent. Ett svagare sentiment för industrin och en stigande dollar satte press på börserna. Imorgon väntas Obama offentliggöra den mest genomgripande regleringen av finansmarknaderna sedan 1930, detta kan innebära kraftiga fall och dra med sig bankaktier i fler länder än USA.
S&P 500 backade 2,38 procent och är nu nere på 923,72 vilket inte är långt ifrån 900-nivån som kan visa sig kritiskt för fortsättningen. Stängningen igår var svag, under MA20 och MACD börjar peka nedåt i det negativa territoriet. Det är viktigt att hålla koll på stöd och motståndsnivåer. Sker inget utbrott uppåt eller nedåt är det viktigt att inte se enskilda dagars rörelser som tecken på längre upp- eller nedgångar.
Det är breda nedgångar i Asien idag på morgonen där japanska Nikkei backar hela 2,5 procent. Kinesiska Shanghai Composite står emot bäst och ligger när detta skrivs ner runt 1 procent. De negativa tillverkningssiffrorna från USA igår och försvagad optimism om tillståndet i USA sänker humöret i regionen. Hongkong backar hela 3 procent nu på morgonen.
De ledande amerikanska terminerna har backat något sedan igår kväll, men med hänsyn tagen till nivån de hade när Stockholmsbörsen stängde igår kan vi förvänta oss små rörelser idag.
Det är små rörelser på valutorna idag och den kraftiga dollaruppgången har avtagit under natten, men oljepriset har trots detta inte vänt upp.