Kan bli skvalpigt och svårhandlat idag

sammanfattningNEW YORK: STORT KÖPINTRESSE INFÖR FED,BRYGGERI STEG,SP500 +0,9%

STOCKHOLM (Direkt) De amerikanska börserna stängde onsdagens session tydligt på plus kring dagshögsta efter en stark gårdag.

Råvarurelaterat tog täten efter en rusning i oljan medan fokus låg på torsdagens räntemöte som av många avses vara årets makrohöjdpunkt.

Enligt prissättningen i fed funds-terminerna är sannolikheten 32 procent för en räntehöjning. Detta är lite upp från 26 procent i början av veckan, men lägre än innan Kinaturbulensen i augusti.

Dow Jones hade vid stängning stigit 0,8 procent till 16.739, medan Nasdaq ökade 0,5 procent till 4.889. S&P 500 steg 0,9 procent till 1.995.

Omkring 690 miljoner aktier omsattes på New York-börsen och 1.500 miljoner på Nasdaq.

”Om vi får den första räntehöjningen undanstökad tror jag inte att den kommer ha särskilt stor inverkan på den ekonomiska tillväxten. Dock lär den ha en viss lättnad på marknaden som redan vet att Fed är nära att höja räntan”, sade Gina Martin Adams, strateg vid Wells Fargo, i en radiointervju med Bloomberg News.

En rejäl rusning i råoljan, efter att data visat på en oväntad nedgång i oljelager, satte fart på oljebolag. Halliburton ökade 4 procent och Chesapeake Energy rusade hela 13 procent.

Tydliga uppgångar för de två europeiska bryggerijättarna SAP Miller och Inbev på bekräftade fusionssamtal fick fart på Molson Coors som ökade drygt 14 procent vilket var den största uppgången för bryggeriet sedan 1997.

Även aktieägarna i Expedia blev belönade efter att resetjänsten avslutat 5 procent högre. Expedias köp av konkurrenten Orbitz blev på onsdagen godkänt av amerikanska konkurrensmyndigheter.

Även TV-kanalen Starz hade medvind efter att aktien stängt 5 procent högre. Bloomberg News har rapporterat med hänvisning till anonyma källor om att konkurrenten AMC Networks närmat sig bolaget med ett uppköpserbjudande.

Åt andra hållet utvecklades Fedex som gick motströms med minus 3 procent. Logistikjätten har sänkt sin prognos avseende vinst för räkenskapsåret 2015/2016 vilket lockade fram säljare. Svag efterfrågan på lastbilsfrakt och högre försäkringskostnader lyftes fram som orsaker. Konkurrenten United Parcel var samtidigt ned 0,5 procent.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation var oförändrad vid 2,29 procent.

Stockholmsbörsen igår: Igår skrev jag: ”I dagsgrafen bjöds vi i tisdags på en turtle soup för uppgång och nu hittar vi nästa nivå på ovansidan kring MA-20.”

Gårdagen öppnade med ett positivt gap och en initial uppgång mot 1490 och sedan föll kursen svagt fram till en halvtimme innan stängning. Stängningen vid 1483,7 motsvarade en uppgång med 1,0 procent.

Även om gårdagens kursstapel innebar en uppgång så skedde stängningen strax under mitten. I och med att kursstapelns totala längd var mycket liten (den minsta sedan 18/8) och de två senaste dagarnas boxar helt omfamnas av måndagens, tolkar jag det vi ser som en uppladdning för en expansion. Om denna ska ske upp- eller ner återstår dock att se. Om gårdagens högsta tas ut talar mer för att 1500-1525 ska testas de närmaste dagarna men om kursen istället vänder ner under 1477,5 tas sikte på i första hand 1460 och därefter 1400-nivån.

Volymen igår var högre än i tisdags men 10 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Den kommande veckan har noterat nedgångar i ungefär 60 procent av åren sedan 1990.
Nyhetsbyrån Direkt:

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Börs: Aktietorget arrangerar investerarfrukost med åtta nynoterade bolag, Storytel, Pexa, Nanologica, Sensodetect, Nanexa, Beowulf Mining, Combigene, Hamlet Pharma kl 8.00-12.15
– Greater Than: bolagspresentation hos Remium kl 12.00
– Astra Zeneca: presenterar resultat inom diabetesforskning 15-17 september vid diabeteskongress i Stockholm (pågår 14-18 september)

BÖRSSTATISTIK
– Volvo: lastvagnsleveranser augusti kl 8.30

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Emotra: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission

KAPITALMARKNADSDAG
– Bulten kl 13.00-16.30
– Kemira

MAKROSTATISTIK
– Japan: handelsbalans augusti kl 1.50
– Storbritannien: detaljhandel augusti kl 10.30
– EMU: byggproduktion juli kl 11.03
– USA: bytesbalans 2 kv kl 14.30
* USA: bostadsbyggande augusti kl 14.30
– USA: nyanmälda arbetslösa, veckostatistik kl 14.30
– USA: Bloomberg konsumentförtroende, veckosiffra kl 15.45
* USA: Philadelphia Fed Index september kl 16.00

CENTRALBANKER
– Riksbanken: Martin Flodén berättar om tankarna bakom den aktuella penningpolitiken kl 9.10
* SNB: räntebesked kl 9.30
*** Fed: räntebesked kl 20.00
*** Fed: Janet Yellen har presskonferens efter räntebesked kl 20.30

MAKRO ÖVRIGT
– RGK: annonserar realobligationsemission kl 16.20

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 10.00

USA-börsen igår: Igår skrev jag: ”Så länge inte 2000-nivån tas ut noteras indexet i den nedre delen av den range som markeras från toppen i juli till lågpunkten den 24:e augusti och det innebär att köparna ännu inte tagit tillbaks kommandot.”

Onsdagen öppnade upp och redan de första minuterna hade tisdagens högsta tagits ut. Den första timmen markerades 1978 och 1984 som öppningsbox. Högstanivån i boxen togs ut och kursen tog sig efterhand uppåt för att till slut stänga vid 1994,9 nära dagshögsta som motsvarade en uppgång med 0,8 procent.

Av de senaste fem dagarna har fyra stängt starkt och följt den historiska utvecklingen väl. Nu närmar sig den viktiga vattendelaren kring 2000-nivån och det ska bli spännande att se vad som händer om den tas ut.

Volymen igår var högre än i tisdags men 5 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Asien: Det är fortsatta uppgångar på börserna i de asiatiska tidszonerna även idag. Placerarkollektivet verkar räkna med att Fed lämnar besked om bibehållen ränta. Inledningsvis gick Shanghai emot strömmen men precis som mönstret den senaste veckan har indexet stärkts rejält de sista timmarna. Japanska Nikkei stiger med 1,4 procent. I Australien noterar All Ordinaries en uppgång med 0,9 procent.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar