Rapportstyrd börs med varannandagsmönster

sammanfattning(Nyhetsbyrån Direkt): De amerikanska börserna tappade mark under tisdagens session efter att svaga resultat från en rad rapporterande bolag och en oväntad nedgång i order på varaktiga varor i USA höjt varningstecken för styrkan i den amerikanska ekonomin.

Dow Jones Industrial Average noterades vid stängning ned 1,6 procent vid indexnivån 17.387, medan det bredare S&P 500 tappade 1,3 procent till 2.030. Tekniktäta Nasdaq sjönk å sin sida 1,9 procent, till 4.682.

650 miljoner aktier bytte ägare på New York-börsen och 1.900 miljoner på Nasdaq.

En oroande stor del av måndagskvällens och tisdagens rapporter visade sig svagare än marknaden räknat med, däribland Microsoft, Caterpillar, DuPont och Procter & Gamble.

Caterpillars aktie retirerade 7,2 procent, efter att verkstadsbolaget lämnat en rejält lägre vinstprognos för 2015 än marknadsaktörer förmodat. Den justerade vinsten per aktie väntas nu bli 4:75 dollar under helåret, att jämföra med väntade 6:69 dollar. Lägre pris på koppar, kol och järnmalm, men framförallt det lägre oljepriset, väntas pressa vinsten under året.

För P&G och DuPont, som båda hämtar stora delar av sina intäkter utanför USA, väntas den stärkta dollarn komma att tynga vinsten framöver. Båda bolagen lämnade på tisdagen prognoser som underskred marknadens förväntningar, och aktierna handlades ned 3,5, respektive 1,3 procent.

För Microsofts del var såväl intäkter som resultat i ungefärlig linje med förväntan, men aktien tappade ändå rejält under dagen. Marknadsaktörer hänvisade till att bolagets största verksamhetsområde, mjukvaruförsäljningen, underträffat förväntningarna under kvartalet. Också här lyftes den stärkta dollarn fram som en negativ faktor. Aktien tappade 9 procent.

Omsättningen i Microsoft-aktien var också anmärkningsvärt hög, nästan 4 gånger så hög som näst mest omsatta aktie inom Dow Jones.

”Motvind på valutamarknaden, såväl som bevis på en ihållande inbromsning av global tillväxt har stor påverkan på kvartalsresultaten. Utöver det var orderingången på varaktiga varor lite nedslående, vilket stjälper möjlig optimism under dagens handel”, sade Chad Morganlander, förvaltare vid Stifel Nicolaus, till Bloomberg News.

Den åsyftade statistiken visade att orderingången på varaktiga varor i USA oväntat sjönk i december jämfört med månaden före.

Efter stängning på tisdagen gavs emellertid ljusare signaler från rapportfronten. Apple lämnade då ett betydligt bättre resultat än marknaden väntat sig, understött av en rekordhög försäljning av Iphones. Aktien steg kring 5 procent i efterhandeln.

På räntemarknaden sjönk räntan på en tioårig amerikansk statsobligation 1 punkter till 1,82 procent.

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Den långa trenden pekar upp och G-krafterna är på plats för fortsatta uppgångar men på kort sikt är risken för en rekyl eller åtminstone en lugnare uppgångstakt mycket stor.”

Efter ett initialt gap och nedgång till 1546 tog det inte mer än 30 minuter att täppa till gapet upp mot 1555 men där blev påtagligt att köparna inte hade självförtroende att driva kursen längre. Den första ”timmesboxen” var tydlig mellna 1555 och 1546. Klockan 12:20 punkterades golvet i boxen och det gav vind i ryggen åt säljarna som dominerade fram till en halvtimme innan stängning. Slutnoteringen 1533,4 motsvarade en nedgång med 1,4 procent.

Jag ”pratade” inför veckostarten att vi skulle ha förhöjd beredskap efter den serie av pattern gap som avsluta förra veckan. I måndags bjöds vi istället på ATH och en grön marubozu men jag påtalade att vi inte ska lockas av att kliva in högt upp kring högstanivån på en marubozu. Igår fick vi åter en negativ omslagsformation i form av en bearish harami, som visserligen har låg träffsäkerhet men om kursen hovrar i en tajt range kring nuvarande nivå och sedan öppnar nedåt med ett gap (kanske framåt tisdag-onsdag nästa vecka) får vi en ö-formation som är en mycket tillförlitlig vändningsformation. Men som jag brukar påpeka handlar teknisk analys om att vänta och låta grafen visa vägen, ett steg i taget.

Volymen igår var den högsta sedan den 20/1 och hela 50 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Ingen sektor stängde på plus igår. Sämst gick offensiva sektorer såsom teknik och verkstad.

173 av aktierna som ingår på Nasdaq OMX stängde på plus igår medan 362 aktier stängde på minus. Högst omsatta aktier blev rapporterande Ericsson B följt av Nordea (som rapporterar idag) och Volvo B.

Bäst utveckling av OMXS30-aktierna under tisdagen hade SHB A som steg 0,7 procent följt av Getinge B som steg 0,2 procent på den svaga börsen och sedan AstraZeneca som stängde på oförändrat. Sämst gick Sandvik, Ericsson B och Volvo B som alla backade med mellan 3 och 4 procent.

Börsnyheter och makrodata från Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER:

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Nordea (kl 7.00), HIQ (kl 7.30), Electrolux (ca kl 8.00), H&M (kl 8.00), Qliro (kl 8.00), Investor (kl 8.15), Probi (kl 8.45), Getinge (kl 13.00), SKF (kl 13.00)

FIRST NORTH
– Ellen

ÖVRIGA NORDEN
– Tryg (kl 7.30)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Hitachi Construction (kl 7.00), Komatsu (kl 7.00), Roche (kl 7.00), Qualcomm (kl 22.00), Facebook (kl 23.00), Varian (kl 23.00), Boeing (före USA-börsernas öppning), Fibria (efter börsens stängning), International Paper (före USA-börsernas öppning), Meritor, Rockwell Automation (före USA-börsernas öppning)

ÖVRIGA
– Scania (ca kl 9.30)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Electrolux: telefonkonferens kl 9.00
– HIQ: analytikerträff kl 9.00
– Probi: telefonkonferens kl 9.00
– H&M: presskonferens kl 9.30
– Nordea: presskonferens kl 9.30
– Investor: media- och analytikerkonferens, webbsänd kl 10.00
– Qliro: webbsänd telefonkonferens kl 10.00
– Scania: telefonkonferens kl 10.30
– H&M: telefonkonferens kl 14.00
– SKF: telefonkonferens kl 14.00
– Nordea: telefonkonferens kl 14.30
– Getinge: telefonkonferens kl 15.00

BÖRSSTATISTIK
– Fordon: Acea presenterar registreringssiffror för lastbilar i december i Europa

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Aerocrine: anmälningstid i nyemission avslutas
– Deflamo: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission

MAKROSTATISTIK
– Australien: KPI 4 kv kl 1.30
– Tyskland: GfK konsumentförtroende februari kl 8.00
– Tyskland: importpriser december kl 8.00

CENTRALBANKER
– Riksbanken: direktionen sammanträder kl 13.00
– Fed: räntebesked kl 20.00
– Nya Zeeland: RBNZ räntebesked kl 21.00

MAKRO ÖVRIGT
– SBAB: Mäklarbarometer kl 8.00
– RGK: resultat obligationsemission kl 11.03
– RGK: villkor växelemission kl 16.20

ÖVRIGT
Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 9.00

USA: Igår skrev jag: ”Så länge 2094 på ovansidan och 1988 på nedsidan är intakta kan vi vara beredda på tvära kast och slagig handel.”

Efter en inledande nedgång mot 2028 fortsatte indexet ner till 2020 och en nedgång med 1,8 procent innan köparna vågade sig tillbaks och hyfsade till siffrorna så att den totala nedgången skrevs till 1,3 procent och stängningskursen 2029,6.

Det kan låta tjatigt men det har inte hänt så mycket i den tekniska analysen. Vi ska fortsatt vara beredda på tvära kast så länge tradingrangen mellan 2094/2065 och 1988 är intakt.

Volymen igår var högre än i måndags och marginellt över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Ingen sektor stängde på plus igår (jag räknar inte kraftbolag). Sämst gick teknologi och verkstad.

Ingen av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg igår. Apple vänder ner och rasade med hela 2,5 procent för att stänga vid $109,1. Googles föll med hela 3,1 procent och stängde på $518,6. Twitters uppgång avbröts och aktien föll med hela 2,9 procent som fick aktien att stänga på $38,9 och den sociala kollegan Facebook föll med 2,2 procent till $75,8.

Asien: Den kinesiska börsen faller även idag på oron inför vad som ska hända med den uppblåsta fastighetsmarknaden efter att möjligheten till att spekulera med hävstång minskat.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar