(Nyhetsbyrån Direkt): USA-börserna stängde onsdagens handel svagt högre, efter en handelsdag där det mesta handlade om Federal Reserve och det policybesked som släpptes under kvällen.
Dow Jones Industrial Average stängde upp 0,2 procent till nivån 17.158, medan det bredare S&P 500 ökade 0,1 procent till 2.002 med råvaror och telekom som bästa sektorer. Tekniktäta Nasdaq Composite steg samtidigt 0,2 procent till 4.562.
Omsättningen var 640 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 1,8 miljarder på Nasdaq.
Mest uppmärksamhet i Feds besked fick centralbankens prognos över när en första räntehöjning väntas äga rum. Budskapet blev liksom tidigare att styrräntan kommer att hållas nära noll ”under en betydande tid” efter det att centralbankens stödköp av obligationer avslutats. Bedömare hade på förhand varit oense om huruvida den frasen skulle upprepas.
”Marknaden använde snabbt sin sökfunktion för att hitta fransen ’betydande tid’ och hittade den, vilket var betryggande. Vi är av åsikten att en höjning av räntorna inte kommer att ske förrän nästa sommar. Med inflationsstatistiken den här morgonen har Fed inte råd att lägga i bromsen ännu”, sade en förvaltare vid Wells Fargo till Bloomberg, avseende statistik som på onsdagen oväntat visade på sjunkande konsumentpriser i USA under augusti.
Börsindexen rörde sig till en början högre efter beskedet, med föll sedan tillbaka till nivåer kring de som noterades strax före beskedet.
Från makrohåll framkom vidare att stämningsläget bland amerikanska husbyggare förbättrats i september. NAHB:s index landade på 59 för månaden, vilket var den högsta noteringen sedan slutet av 2005.
Bland enskilda aktier klättrade FedEx 3,3 procent. Logistikjättens vinst steg under det första kvartalet till en nivå över förväntan, med stöd från ökade flygtransporter inom USA och sjunkande pensionskostnader.
En annan aktie som gick starkt var stålbolaget US Steel. Bolaget flaggade sent på tisdagskvällen för att det tredje kvartalets resultat ska bli väsentligt högre än väntat, samtidigt som man aviserade att den olönsamma kanadensiska verksamheten försätts i konkurs. Aktien steg över 10 procent.
Inom Dow Jones-indexet var kemikonglomeratet DuPont klart bästa aktie med en kursuppgång på 5,2 procent. Nelson Peltz, aktivistinvesterare tillika storägare i bolaget, har till marknadens belåtenhet föreslagit en uppdelning av bolaget i två delar. Enligt Peltz beräkningar kan detta väsentligt höja värderingen av kemibolaget.
Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Tisdagens positiva reversalstapel som inledde genom att punktera 20-dagars medelvärde stängde på dagshögsta och nu blir det spännande att se om köptrycket håller i sig så att 1403 tas ut”. Onsdagen inleddes med ett positivt gap, som inte var i närheten av att täppas till (styrka). Dagshögsta vid 1409 nåddes en halvtimme innan stängningen som skedde vid 1407,0 och motsvarade en uppgång med 0,8 procent.
Även om köparna lämnade tillbaks en del när 1411 närmade sig är det ett styrkebesked att de fem av de sex senaste kursstplarna stängt positivt. Om vi får en stängning ovanför 1411 innebär det att vi får en ny 200-dagars högstastängning, som normalt är ett styrkebesked men har en negativ edge på tre månaders sikt när noteringen samtidigt är ett nytt ATH. I nuvarande situation kommer det inte bli ett ATH, som ju är 1549 och noterades den 8 mars år 2000. Gårdagens kursstapel är trots allt positiv och så länge vi inte får en lägre botten än 1376 ska vi leta efter positiva fortsättningsformationer.
Indexet testade igår av taket i den större tradingrangen som jag ”pratat om” sedan den 11 augusti. Om 1411 tas ut och inte punkteras talar det mesta för en uppgång upp mot i första hand 1450. De viktigaste nivåerna på nedsidan är 1376 och 1320 där det medellånga och långa sentimentet försvagas om nivåerna punkteras.
Volymen igår var marginellt högre än i tisdags 7,9 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Totalt steg 318 aktier igår medan 173 stängde ner. 92 procent av aktierna på OMXS30 stängde på plus.
Högst omsatta aktier igår blev Nordea där aktier för 840 miljoner kronor omsattes. Volvo B kom på andra plats där aktier för 701 miljoner kronor omsattes. Ericsson B kom på tredje plats och totalt omsattes aktier för 576 miljoner kronor. Störst påverkan på OMXS30-indexet, som steg med 11,7 punkter hade Nordea som ensamt lyfte indexet med 2,7 punkter, därefter stöttade SEB, Nokia, Swedbank och Telia vilket innebär att bredden var betydligt bättre än det vi sett de senaste dagarna. Nu blir det intressant att se om detta är ett mönster som kommer fortsätta eller om det var en onetimer.
Bästa sektorer blev igår basråvaror och finans. Sämst och den enda sektor förutom kraftbolagen som stängde ner blev teknologi.
Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade igår SSAB A (+3,2%) följt av Securitas B (+2,7%) och MTG B (+2,1%). Sämst gick Getinge B (-1,0%) och Ericsson B (-0,3%) följt av Electrolux B (-0,1%).
OMXS30 inför torsdagen:
SP500 inför torsdagen:
RAPPORTER
ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Oracle (efter USA-börsernas stängning)
BÖRSSTATISTIK
* Volvo: lastvagnsleveranser augusti kl 8.30
EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Advenica: första dag för handel på First North
– Phase Holographic: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 2/10)
KAPITALMARKNADSDAG
* Kinnevik: webbsänd kl 9.00
MAKROSTATISTIK
– Japan: handelsbalans augusti kl 1.50
– Kina: bostadspriser augusti kl 3.30
– SCB: BNP 2 kv kl 9.30
* Storbritannien: detaljhandel augusti kl 10.30
– Storbritannien: CBI industritrend september kl 12.00
* USA: nyanmälda arbetslösa, veckodata kl 14.30
* USA: bostadsbyggande augusti kl 14.30
– USA: Bloomberg hushållsförtroende, veckodata kl 15.45
* USA: Philadelphia Fed index september kl 16.00
CENTRALBANKER
– SNB: räntebesked kl 9.30
– Norges Bank: räntebesked, penningpolitisk rapport kl 10.00
– Riksbanken: Kerstin af Jochnick talar om ”läget i den svenska ekonomin”, ingen publicering kl 10.00
– ECB: resultat första TLTRO (lång villkorad repa) kl 11.15
MAKRO ÖVRIGT
– Spanien: säljer statsobligationer kl 10.30
– RGK: annonserar emission realobligationer kl 16.20
* Storbritannien: vallokaler stänger efter att Skottland röstat om självständighet kl 23.00
USA: Igår skrev jag: ”Med gårdagens fortsättningskurs sätts nu kursen mot ATH-nivån kring 2011 men får vi en dagsstängning under 1978 slås fortsättningsformationen sönder”. Efter en trevande inledning med svagt fallande kurs kom räntebeskedet från Fed som initialt tolkades positivt och kursen var uppe vid ATH-nivån 2011 en halvtimme innan stängning. Den sista halvtimmen innan stängning föll dock kursen tillbaks ner mot 2000-nivån och stängde på 2001,6 vilket motsvarade en marginell uppgång med 0,1 procent.
Gårdagens svans och stängning strax under ML indikerar att köparna tvekar när ATH-nivån ska tas ut och det blir spännande att följa utvecklingen de närmaste dagarna. Tradingrangen mellan 1978 och 2011 är fortfarande intakt.
Volymen igår var högre än i tisdags och 6,6 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Bästa sektorer under gårdagen blev verkstad och hälsovård men rörelserna var marginella. Sämst gick basråvaror och energi. Även igår var bilden spretig och svår att dra några slutsatser ifrån.
Tre av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg igår. Apple vände upp och steg med 0,7 procent och stängde på $101,6. Google fortsatte upp med 0,8 procent för att stänga vid $584,6. Twitter vände backade med måttliga 0,3 procent för att till slut stänga vid $50,8 vilket innebär att utbrottsnivån fortfarande är intakt. Den sociala kollegan Facebook fortsatte upp med 0,5 procent och stängde på $76,4.
Asien: Det är blandade rörelser på börserna i de asiatiska tidszonerna nu på morgonen.
Nikkei: +1,3%
Kospi: -0,7%
Shanghai: +0,5%
Hang Seng: -0,7%
Taiwan: +0,1%
Bombay: +0,7%
All Ordinaries: -0,1%