Intresseklubben antecknar: Industriproduktionen sjönk oväntat med 0,3 procent i januari vilket kan jämföras med förväntningarna på en ökning med 0,2 procent.
De amerikanska importpriserna steg med marginella 0,1 procent vilket var betydligt bättre än nedgången med 1,5 samma månad för ett år sedan.
Stämningen bland amerikanska konsumenter (Michiganindexet) steg något mer än väntat.
Den svaga återhämtningen tolkas trots allt positivt hos placerarkollektivet då den nya Fedchefen Janet Yellen har varit tydlig med att nedtrappningen av QE3 kommer att justeras efter den ekonomiska utvecklingen. Fredagens svaga siffror tyder inte direkt på någon överhettning.
Stockholmsbörsen: Efter en skvalpig inledning i fredags där 1332,6 och 1328,7 markerades som första timmens box bröt sig indexet ur och fortsatte sedan upp till 1337 som var en viktig nivå även i onsdags. Större delen av fredagen blev en lugn tillställning mella 1337 och 1333. Stängningen vid 1335,8 motsvarade en uppgång med 0,4 procent.
Det var den andra veckostapeln i rad som stängde positivt och i månadsgrafen har vi nu en positiv fortsättningsformation. Även om både torsdagens och fredagens kursstaplar var positiva bevakar jag 1342 och 1318 som nivåer i en kortare tradingrange. Onsdagens negativa reversal följdes av en positiv reversal i fredags men så länge nivåerna i zonen är intakta förväntar jag mig skvalpiga varannandagsrörelser. Hur vi ska tolka utbrott från nivåerna återkommer jag till längre ner.
Fredagens volym var den lägsta sedan den 20 januari och hela 31 procent under den genomsnittliga dagliga volymen för de senaste 3 månaderna.
Bästa sektorer i fredags blev verkstad och basråvaror (jag räknar inte kraftbolagen). Sämst gick finans och oljebolagen.
Totalt steg 333 aktier i fredags medan 178 stängde och 77 procent av largecapaktierna stängde på plus.
Högst omsatta aktier i fredags blev Kinnevik B där aktier för 929 miljoner kronor bytte ägare (extemt mycket med tanke på den låga volymen). Volvo B kom på andra plats med 813 miljoner kronor och tredje högst omsatta aktie blev Nordea Bank med totalt 555 miljoner kronors omsättning.
Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade igår Swedish Match (+2,7%) följt av Volvo B (+2,6%) och Scania B (+2,3%). Sämst gick Nokia (-1,4%), SHB A (-1,4%) följt av SSAB A (-0,9%).
OMXS30 inför veckostarten:
S&P 500 inför tisdagen:
Rapporter idag:
– Indutrade (kl 8.00), Shelton Petroleum (ändrat datum från 24/2)
NGM:
– Kilimanjaro Gold
– Ramirent (kl 8.00), Songa Offshore
Övriga börsnyheter:
– Indutrade: webbsänd telefonkonferens kl 15.00
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– H&M: presenterar försäljningssiffror för januari kl 8.00
– Svolder: presenterar substansvärde
– Oscar Properties: beräknad första handelsdag på First North Premier för stamaktien
– Wonderful Times Group: anmälningtid i nyemission inleds (avslutas 28/2)
Stängda börser:
– USA-börserna stängda för Presidents Day
– Toronto-börsen stängd för Family Day
Håll koll på följande tider idag:
– Japan: BNP (prel) 4 kv kl 0.50
– Storbritannien: Rightmove husprisindex februari kl 1.01
– Japan: industriproduktion (def) december kl 5.30
– AF: veckostatistik kl 10.45
– EMU: eurogruppsmöte kl 14.00
USA: Efter en skvalpig inledning i fredags kom köparna åter igen och bröt efter en knapp timme upp över torsdagens högsta. Även om inte uppgången var så kraftig var det ändå en tydlig signal att placerarkollektivet fortsatt väljer att tolka ”glaset halvfullt”. Fredagens högsta 1841,7 nåddes en timme innan stängningen vid 1838,5 som motsvarade en uppgång med 0,5 procent.
De två senaste veckornas kursstaplar är mycket postiva och nu blir det spännande att se med vilken kraft köparna tar sig an ATH-nivån vid 1850.
Bortsett från två dagars obefintliga boxar har vi sett en obruten uppgång de senaste 9 dagarna och längre ner i analysen kommer jag tillbaks med hur det sett ut tidigare vid liknande uppgångsfaser.
Fredagens kursstapel innebär att kusen sedan lägstanoteringen för 8 dagar sedan stigit med ungefär 6 procent. Torsdagens kursstapel innebär att kursen stigit med över 5 procent sedan lägstanoteringen för 6 dagar och vi får förflytta oss tillbaks till mitten av oktober för att hitta en lika positiv uppgång, men den gången hade kursen precis noterat ATH och nu är det fortfarande knappt en procent kvar till ATH.
Volymen i fredags var den lägsta sedan den 3 januari och 8,3 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Ingen sektor stängde på minus i fredags. Bäst gick energi och basråvaror.
Två av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer för att studera riskaptiten steg i fredags. Apple backade med marginella 0,1 procent till $544,0. Google steg med måttliga 0,2 procent och stängde vid $1202,8. Twitter vände åter upp med 1,7 procent för att stänga vid $57,4. Den sociala kollegan Facebook föll efter torsdagens kraftiga uppgång med 4,5 procent med måttliga 0,4 procent för att stänga vid $67,1.
Asien:
Det är mestadels uppgångar i de asiatiska tidszonerna nu på morgonen. Den största uppgången hittar vi i Hong Kong där Hang Seng stiger med 0,8 procent.
Nikkei: +0,6%
Kospi: +0,3%
Shanghai: +1,0%
Hang Seng: +1,0%
Taiwan: +0,1%
All Ordinaries: +0,5%