Intresseklubben antecknar: Föregående vecka präglades av definitiva BNP-siffror och Non Farm Payroll (sysselsättningen utanför jordbrukssektorn). Bägge siffrorna slog förväntningarna med råge.
Om det varit en medveten taktik från Fed att ”vänja marknaden” vid tanken att QE3 kommer att trappas av är frågan. De positiva siffrorna talar för att en kommande nedtrappning, men tidpunkten är fortfarande osäker. I nästa vecka sammanträder Fed men de flesta räknar nog med att det dröjer till mars innan några datum för nedtrappningen aviseras. ”De flesta” har haft fel förr..
Stockholmsbörsen: Efter ett test av 1264-nivån i samband med de amerikanska jobbsiffrorna i fredags kom köparna tillbaks, även om det inte var en övertygande uppgång, för att till slut stänga veckan kring 1274,6 som motsvarade en uppgång med 0,4 procent.
Trots fredagens återhämtning stängde veckan ner med 2,3 procent och årets uppgång noteras nu kring 17,9 procent.
Initialt punkterades alltså den viktiga 1270-nivån i fredags men köparna kom tillbaks och fick till en stängning ovanför nivån och i den övre tredjedelen av kursstapeln, vilket jag tolkar som positivt.
Föregående veckas kursstapel har utseendet av en bearish engulfing och stängningen under golvet i den stigande kilen indikerar fortsatt nedgång. Köparna kommer att ha tagit över dominansen om innevarande vecka stänger över 1290. Även i månadsgrafen har nu kursstapeln utseendet av en bearish engulfing.
Fredagens kursstapel blev alltså en positiv omslagsformation som dessutom var reverserande. Förutsättningarna för att det ska bli en vändning är
Om vi studerar vad som hänt de senaste två åren när kursen fallit lika mycket eller mer än de senaste sex dagarna och sen vänder upp kan vi konstatera att kursen de 7 gånger de hänt stått högre om fem dagar. Den genomsnittliga vinsten är 1,3 procent på fem dagar. Om vi går 15 år tillbaks kan vi konstatera att det i de 34 fall det inträffat så har 62 procent av gångerna inneburit högre kurser om fem dagar.
En dagsstängning ovanför 1280 är alltså positiv och skapar goda förutsättningar för åtminstone ett test av den psykologiskt viktiga 1296/1300-nivån.
I fredags morse skrev jag: ”En initial punktering av 1270-nivån och en stängning ovanför, helst i den övre tredjedelen av kursstapeln skulle vara en mycket bra köpsignal på kort sikt”. Precis det hände i fredags och nu är det viktigt att vi inte får en tydlig stängning under 1263 då det indikerar tilltagande svaghet.
Omsättningen i fredags uppgick till 11,2 miljarder kronor, vilket låg i nivå med torsdagens omsättning och det i sin tur var 3 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Bästa sektorer i fredags blev finans och basråvaror medan telekom och konsumentserviceprodukter gick sämst. Notera att finans gick sämst i USA.
Totalt steg 269 aktier i fredags medan 193 stängde ner och 74 procent av largecapaktierna stängde på plus.
Högst omsatta aktier i fredags blev SEB A där aktier för hela 1200 miljoner kronor bytte ägare (mer än 10 procent av OMXS30), därefter följde H&M B med 644 miljoner kronor och sedan Atlas Copco A med totalt 566 miljoner kronors omsättning.
Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade i fredags Nokia (+1,7%) följt av Skanska B (+1,6%) och ABB (+1,5%). Sämst gick Tele2 B (-3,5%), H&M B (-0,5%) följt av Ericsson B (-0,2%).
OMXS30 inför veckostarten:
S&P 500 inför veckostarten:
Stämmor, börshändelser och utdelningar:
– Mavshack (extra), Polyplank (två extrastämmor hålls i dag), Trustbuddy International (extra)
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Havsfrun: presenterar substansvärde
– Svolder: presenterar substansvärde
Håll koll på följande tider idag:
– Japan: bytesbalans oktober kl 0.50 (oväntat underskott)
– Kina: KPI, PPI november kl 2.30 (steg mindre än väntat)
– Estland: BNP (def) 3 kv kl 7.00
– Tyskland: handels- och bytesbalans oktober kl 8.00
– SEB: boprisindikator december kl 8.30
– SCB: Arbetskraftsbarometern 2013 kl 9.30
– SCB: hushållens konsumtionsutgifter oktober kl 9.30
– AF: veckostatistik kl 10.45
– Grekland: BNP (def) 3 kv kl 11.00
– Lettland: BNP (def) 3 kv kl 12.00
– Portugal: BNP (def) 3 kv kl 12.00
– Tyskland: industriproduktion oktober kl 12.00
USA: Redan i inledningen tog sig indexet upp och förbi 1800-nivån och vid ett test efter någon timme kom köparna tillbaks just vid den nivån. Större delen av dagen var ganska slätstruken även om köparna dominerade. Stängningen vid 1804,9 motsvarade en uppgång med 1,1 procent.
Även om föregående vecka inleddes söderut kom köparna tillbaks och hyfsade till siffrorna så att veckan som helhet stängde oförändrat. Det var den åttonde veckan i rad som stängde med en grön heikinstapel, dock en avvaktande och något osäker sådan. I månadsgrafen har vi haft gröna heikinstaplar i ett års tid.
I fredags skrev jag: ”Det var första gången sedan den 30 september som vi fick en punktering och en ny stängning under 20-dagars medelvärde, vilket om det inte återtas snabbt är ett tecken på att det kortare sentimentet nu är negativt”. Jag skrev vidare: ”De som inte lyckades köpa i samband med treticket den 21 november får en andra chans om 1800,1 tas ut”.
Fredagens volym var lägre än i torsags och 5 procent lägre än det dagliga snitttet för de senaste tre månaderna.
Ingen sektor stängde på minus i fredags. Bäst gick finans- och verkstad.
Tre av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer backade i fredags. Apple föll med 1,4 procent till $560,0. Google steg dock med 1,2 procent för att stänga på $1069,87. Twitter vände ner med 1,5 procent till $44,9 medan den sociala kollegan Facebook backade med 0,8 procent för att till slut stänga vid $47,9.
Asien: Det är mestadels uppåt på de asiatiska börserna nu på morgonen där den försvagade yenen hjälper till att lyfta de exportberoende japanska företagen. Japanska Nikkei stiger med 1,9 procent. Sydkoreanska Kospi noterar en uppgång med 1,0 procent. Shanghai ligger och skvalpar kring nollstrecket. I Australien backar All Ordinaries med 0,7 procent.